7 tipp, ha háztervezés előtt állsz

A házépítés még egy profi generálkivitelező segítségével is nagy falat. Úgy gondolom ritka, mikor az építkezni vágyó személy tisztában van minden munkafolyamattal és részlettel. Márpedig a várható költséget is nehéz kiszámolni ezek pontos ismerete nélkül.

Ahelyett, hogy csak belevágnál a közepébe, olvasd el ezt a cikket, hoztunk ugyanis néhány dolgot, amelyet érdemes átgondolni telekválasztás, háztervezés, illetve építkezés előtt.

Elérhető internet: Igen ez a mai 21. században már abszolút nem hangzik furán. Mielőtt kiválasztasz egy telket érdemes megvizsgálni, hogy milyen közművek elérhetőek, és igen, ebbe beletartozik a telekommunikáció is. Csakúgy, mint a víz, gáz, villany, már ez is a mindennapjaink része, és éppen ezért célszerű már a telek kiválasztásánál figyelembe venni, hogy rendelkezik-e a kiszemelt terület az adott közművekkel, illetve ha nem, akkor mikor és hogyan lehet bevezetni őket.

7 tipp ha háztervezés előtt állsz

Vannak-e előírások: Sokszor már megvan a vevő fejében, hogy milyen házat szeretne, milyen cseréppel esetleg utcafrontos legyen vagy nem. Azonban mindennél fontosabb, hogy felkérjünk egy helyi tervezőt, aki megvizsgálva a körülményeket elkészíti nekünk a tervet, hogy milyen lehetőségeink vannak és milyen előírásokkal kell szembenéznünk. Hiszen ezek akár keresztülhúzhatják bizonyos terveinket vagy megemelhetik a költségeinket is. Megesik, hogy nem csak településenként, hanem utcánként is más szabályok vonatkoznak a házépítésre, éppen ezért a telek megvásárlása előtt érdemes utánajárni, hogy felhúzható-e rá álmaink otthona.

Menjünk terepre: Talán ez egy kicsit szokatlanul hangzik, de mindenképp előnyös lehet, főleg akkor, ha egy lakásból költöznénk az első házunkba. Keressünk fel néhány ismerőst, akik nem rég építkeztek, de nem feltétlenül a tanácsért, bár az is jól jöhet! Elsősorban arra gondolok, hogy járjuk körbe a házukat, nézzük meg 10 négyzetméteres hálószoba mit jelent, illetve mennyire lesz zsúfolt a ház attól a plusz kamrától, vagy egyáltalán tetszik-e nekünk az adott ház elosztása. A tervrajzon lehet másként látjuk majd a házat, azt hisszük ez így elég lesz vagy biztos jó. Könnyebb lehet döntést hozni és felmérni az igényeket, ha előbb személyesen gyűjtünk tapasztalatokat. Minél több példát látunk a saját szemünkkel, annál tisztábban fogjuk látni az igényeket a saját otthonunkkal kapcsolatban.

Számoljunk az idővel: Igen, hosszú ideig tart egy építkezés, de én most nem pont erre gondolok, hanem arra, hogy ne siettessük a dolgokat, szánjunk időt mindenre. Ne válasszuk az első generálkivitelezőt, aki szembejön velünk, tájékozódjunk és olvassunk utána mindennek. Számos dologra igaz ez, keressük addig a telket, amíg nem lesz meg az igazi. Ne válasszuk az 1000m2-es földet, mert csak az van, miközben tudjuk, hogy nekünk az túl nagy kerttel járna. Ne legyünk rest belevágni az információ keresésbe és utánanézni, hogy melyik cserép típus miért jó, és hogy milyen sokáig tart már csak a tervezés-engedélyezési folyamat. Nyugodtan kérjük több szakember, vagy kivitelező ajánlatát és vessük össze azokat.

7 tipp ha háztervezés előtt állsz

Gondolkodjunk előre: Rengeteg időt, energiát és pénzt lehet megspórolni azzal, ha pontosan el tudod mondani a szakiknak, hogy neked miként lesz tökéletes a készülő otthonod. Mikre gondolok itt? Természetesen nem nekünk kell a falba megtervezni a csövek és vezetékek pontos helyét, mert az a szakemberek dolga, viszont mi mondjuk meg, hogy merre legyenek a kimenetelek. Talán az egyik legtöbb kérdést a villanyszerelő fogja feltenni, ugyanis kíváncsi lesz a villanykapcsolók és konnektorok pontos számára és helyére is. Ezek megadásához rendesen végig kell rágni, hogy melyik helységben mit fogunk használni, illetve milyen magasságba helyezzék fel őket. Akár olyan apróságokon is lehet elmélkedni, hogy hol lenne kényelmes hajat szárítani? Hol szeretnék kávé sarkot kialakítani? Ezen kívül tisztázni kell azt is, hogy milyen világításokra lesz szükség, valamint tudni kell, hogy lesz-e klíma, elektromos sütő/főzőlap, fűtőpanel, TV a házban, és ha igen, akkor hol. A lista viszont nem áll meg itt, ugyanis érdemes már évekkel előre is gondolkodni. Amennyiben tervbe van valamikor is a napelemrendszer kiépítése, vagy elektromos autó töltése, netán később szeretnénk kamera vagy riasztórendszert beszerelni, akkor érdemes már az elején „felkészíteni” a házunkat ezekre a fejlesztésekre. Ha így teszünk, akkor később meg fogjuk még köszönni magunknak, hogy ezekre már korábban felkészültünk, és ez még csak egy szakember volt. Kérdezzünk meg mindenkit előre, hogy kinek mire lesz szüksége, és próbáljunk meg a lehető legtöbb területen előre gondolkozni.

Rendszerek kiválasztása: Valamilyen szinten kapcsolódik az előző ponthoz, de úgy gondolom érdemes külön bekezdést írni róla. Egy konnektort vagy villanykapcsolót, ha szükséges, akkor egy kis plusz pénz és idő segítségével arrébb lehet rakni később is. Viszont a fűtésért, illetve hűtésért felelős rendszerek legtöbb esetben az egész házat behálózzák, így ezeknek a későbbi megváltoztatása óriási feladat, vagy egyáltalán nem is lehetséges. Amikor még el se kezdődött a ház alapozása, már akkor tudni kell, hogy melyik típusra esett a választás. Nincs könnyű helyzetben az, akinek most kell ezt a döntést meghoznia, ugyanis a technika fejlődésének köszönhetően számos opció közül lehet manapság választani. Legalább annyira fontos döntés, mint a cserép vagy a fal szerkezetének kiválasztása, mivel az a cél, hogy 20-30 vagy akár 50 évig is tudjuk használni. Éppen ezért itt fokozottan igaz az, hogy szánjuk rá az időnket az információk gyűjtésére és kérjünk véleményt több helyről.

Bútorok elhelyezkedése: Még csak a ház tervezéséről van szó, mégis mi köze van hozzá a TV szekrénynek? Tisztába vagyok vele, hogy nagyon nehéz előre elképzelni a teljes házat belülről, és nem is arra gondolok, hogy már a tervezésnél meg kell adni centiméterre pontosan, hogy melyik állólámpa hol fog elhelyezkedni. Szimplán annyi, hogy mondjuk el az elképzeléseinket a tervezőnek. A szobák mérete miatt lényeges ez a lépés, mivel senki se szeretné plafonig zsúfolt helységben tölteni az életét. Az amerikai típusú nappalikban szinte mindenhol megtalálható egy kanapé meg egy étkezőgarnitúra. Viszont nem mindegy, hogy egy nagy U alakú kanapét szeretnénk, amin az egész család el tud feküdni, vagy elég egy kisebb ülőgarnitúra is. Szintén nem mindegy, hogy gyakran átjön a család és olyan asztalt szeretnénk, aminél kényelmesen elfér 10 fő, vagy csak egy kisebb 4 fős asztal is bőven megteszi. Nem tűnhet annyira elengedhetetlennek, de mégis több négyzetméterről is beszélünk, amit már tervezésnél számításba kell venni. Mindenképp javaslom, hogy ha van időd akkor menj el több bútorboltba is nézelődni, mivel nagyon rossz érzés lenne, ha álmaid kanapéja, szekrénye pár centi híján nem férne be az otthonodba. Egyáltalán nem ciki ennyire előre lemérni a dolgokat, csupán lehetőség arra, hogy minden a megfelelő helyre kerüljön.

A felsorolást még elég sokáig lehetne folytatni, mivel rengeteg kisebb-nagyobb részletre kell odafigyelnünk, de úgy gondolom már csak a fentebb leírtak részletes átgondolása után is közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy ne legyen olyan stresszes a tervezései és építkezési folyamat. Már csak egy tanácsom maradt a végére: Sose azt nézzük, hogy másnak mi a tökéletes, hanem azt, hogy a mi házunkhoz, a mi életkörülményeinkhez mi passzol a legjobban.

Categories: Cikk