A családtámogatási kedvezmények igényléséről röviden és érthetően

Miután a különböző családtámogatási kedvezmények már jó pár éve a köztudatban vannak, talán nem mondunk újat azzal mennyire körülményes ezeknek a kedvezményeknek felhasználásával belekezdeni egy házépítésbe. Pontosan ezért egy megbízható és a támogatásokkal naprakész generálkivitelező elengedhetetlen ehhez a folyamathoz. Mi a Zöldháznál, az utóbbi években számtalan családnak segítettünk álmaik otthonának megépítésében, pontosan ezért tapasztalatból tudjuk, mennyit könnyíthet a generálkivitelezés menetén a kellő tapasztalat és szaktudás, nem csak az építkezés, de a családtámogatási kedvezmények terén is.

család támogatás házépítéssel

Először is fontos, hogy képben legyünk a leendő otthonunk megvalósításának lépéseivel és a finanszírozásához szükséges támogatások igénylésének ideális sorrendjével. Első lépésként vizsgáltassuk meg egy bankkal, hogy CSOK kompatibilisek vagyunk-e. Ugyanis szigorú követelményekhez köti az állam azt a nagyjából 25.000.000 Ft állami támogatást (CSOK + babaváró + tartozáscsökkentő támogatás gyermekek után) és a 15.000.000 Ft kamattámogatott hitel igénylését, ami az otthonuk megépítéséhez sokak számára elengedhetetlen. „Családi házak építése akár 25.000.000 forintos állami támogatással július 1-től” című cikkünkben, részletesen írtunk ezekről a támogatásokról és a támogatások felvételéhez szükséges követelményekről.

Második lépés az építési telek kiválasztása. Miután a telekvásárlás a házépítés egyik legfontosabb és legdrágább lépése, jó ha kellőképpen tájékozódunk a vásárlás előtt, mind a telket érintő szabályzatokról, mind a telek közművesíthetőségéről vagy beépíthetőségéről.

Harmadik lépésként a szerződéskötés jön, melynél egy legalább nettó 90 m2 hasznos alapterületű családi ház – probléma mentes és minőségi – kivitelezésére a Zöldházat bízzuk meg.

Negyedik lépés a CSOK igénylés. A 10.000.000 forintos támogatás mellett ha szükséges, akkor megigényelhetjük a 15.000.000 forint kamattámogatott hitelt is valamelyik banktól. Ezt követi sorrendben a babaváró 10.000.000 forintos hitel, amit a várandósága 12. hetétől igényelhetjük.

Ötödik lépésként kérelmet kell benyújtani a területileg illetékes járási hivatalhoz, hogy igénybe tudjuk venni a 2. gyermek után járó 1.000.000 Ft-os tartozáscsökkentő támogatást.
Hatodik és egyben utolsó lépésként a 3. gyermek után járó 4.000.000 Ft-os tartozáscsökkentő támogatás igénybevételéhez pedig, ismételten kérelmet kell benyújtani a területileg illetékes járási hivatalhoz.

Milyen mértékben függeszti fel az állam a törlesztéseket a babaváró hitel esetén?

Az első gyermek (gyermeknek számít a magzat már a várandóság 12. hetétől) esetében 3 évre felfüggeszti az állam a törlesztést. A második gyermek esetén szintén 3 évre szünetelteti az állam a törlesztést, valamint a fennmaradó tőketartozás 30 százalékát is elengedi. Az állam a teljes hátralevő tartozást akkor engedi el, ha a harmadik gyermek legkésőbb a támogatás igénylésétől számított 6 éven belül, a magzati várandósság 12. hetében jár.

Fontos megemlíteni azt is, hogy amennyiben az egyik gyermek a fentebb említett ütemhez képest csúszik, akkor arra az időre a törlesztett hitel már nem visszaigényelhető. Példával élve, egy „X” Ft havi törlesztésű hitelnél amennyiben a gyermek születése 6 hónapot csúszik, akkor 6 × „X” forinttal kevesebb összeget kapunk vissza az államtól, a 10.000.000 forinthoz képest.

Categories: Cikk