A híreket tekintve egyre inkább aktuális lesz a napelem!

Szerintem nincs olyan zug Magyarországon, ahova ne jutott volna el a rezsicsökkentésről szóló hír. Az emberekre váró drasztikus emelés sok mindenkit elgondolkoztathat. Ennek köszönhetően pedig lehet többen nyúlnak majd a napelemes megoldáshoz. Ez ugyanis jó lehetőséget nyújt a családi házban élőknek, hogy visszafogják a kiadásokat.

A napelem a fotovoltaikus hatásnak köszönhetően képes működni, ugyanis átalakítja a földre érő napsugarakat energiává. Ezt az energiát több mindenre is lehet felhasználni, világításra, fűtésre, elektromos eszközök meghajtására, vagy akár autó töltésére is.

napelem

A magas energiaárak mellett a napelemekbe való befektetés már elég hamar megtérülhet. Az egyik legjobb megoldás, ha egész nap működik a rendszer, ezt viszont a legtöbb esetben egy családi ház nem tudja felhasználni, mivel nem használ el ennyi energiát egyszerre. Erre igazából két megoldás van.

Jelenleg a leginkább elterjedt opció az, hogy a háztartások a napelemekből keletkező többletenergiát visszatáplálja a hálózatba. Ez igazából egy oda-vissza működő rendszer, mivel akadhatnak olyan helyzetek, amikor nekünk is szükségünk van az áramszolgáltatóra. Amennyiben meghaladja az adott pillanatnyi fogyasztásunk a rendelkezésünkre álló áramennyiséget, akkor a hálózat segítségével pótolhatjuk, másik oldalról pedig a fel nem használt energiát visszavezetjük a hálózatba. Ezt év végén összesítik, és csak akkor kell fizetnünk, ha többet vettünk igénybe, mint amennyit termeltünk.

A másik lehetőség, hogy a fel nem használt energiát akkumulátorok segítségével tároljuk. Ezek képesek több órányi áram tárolására is, ami nagy segítség lehet. Óriási előnye, hogy mivel nem kell hozzá hálózat, ezért áramszünet esetén is lehet használni. Ráadásul, gyorsabban lehet feltölteni  vele például az elektromos autót is. Az akkumulátorok használata még nem annyira elterjedt, kicsit nehézkesebb a bevezetése otthonunkba és drágább is, mint a hálózatba való visszatöltés.

Sokan úgy vannak vele, hogy megépítik a házat és majd később valamikor kiépítik a napelemes rendszert. Természetesen nem kis költségről beszélünk egy családi ház igényeit kielégítő rendszer kiépítésekor, de az eddigi villanyárak mellett is elég hamar visszatermelte az árát. Éppen ezért minél magasabb lesz a villanyszámlánk, annál hamarabb térül meg a befektetett összeg.

Categories: Hír