A koronavírus hatása az ingatlan árakra

A koronavírus miatti kialakult helyzet következménye lesz az ingatlanpiac árainak csökkenése is, de azt, hogy ez milyen ütemben történik és pontosan mikorra várható jelentős árzuhanás sajnos nagyon nehéz így előre megjósolni.

Az biztos, hogy nagy mértékben csökkent az eladó ingatlanok iránti kereslet, ugyanakkor kissé meglepő módon az eladni kívánt ingatlanok felbukkanása csak csekély visszaesést mutat. Jó tudni, hogy azért a válságos helyzet miatt az emberek nem látják sötéten a jövőt és bizakodásra adhat okot, hogy továbbra sem félnek eladni az ingatlanjaikat. Ha valaki éppen most keres befektetési célokat, annak nem feltétlen a jelenlegi helyzet lesz a legjobb megoldás, ugyanis a szakemberek véleménye azt fejtegeti, hogy érdemesebb még várni és majd a lejtő legmélyebb pontján lesz célszerű a tettek mezejére lépni, így ebből a szempontból is fontos mérlegelni.

Jól látható, hogy az ingatlanpiac áremelkedése nagyjából hét éve tart és emiatt az árak már a legmagasabb pontot is elérték, így a jelenlegi helyzettől függetlenül várható volt némi csökkenés, azonban a vírus miatti gazdasági visszaesés ezt jelentős mértékben felgyorsítja majd és nagyobb mértékű árzuhanás várható. Azt szinte biztosan ki lehet következtetni, hogy a bérlők mindenképpen jobban járnak, hiszen a csökkent forgalom miatt a bérleti díjak is várhatóan csökkenthetnek a jövőben. Egy kicsit részletesebb elemzés azt vizsgálja, hogy minekutána a fővárosban van a legtöbb fertőzött, ezért a lakáspiac csökkenése is itt lesz majd drasztikusabban érzékelhető.

Categories: Hír