A padlófűtés vagy a radiátor a hatékonyabb?

A padlófűtés és a radiátor alkalmazása manapság teljesen mindennapos, a címben felmerülő kérdés mégis szinte minden családi ház megtervezésekor felmerül. Ez annak köszönhető, hogy az otthonunk egyik legfontosabb eleme a fűtési rendszer, így komoly hangsúlyt kell fektetni ennek kiválasztására és elhelyezésére. A két rendszer közötti technológiai különbség megértéséhez, egyben a jobb rendszer kiválasztásához ismerkedjünk meg először…

…a radiátoros fűtés alapjaival

A radiátoros fűtés viszonylag régi megoldásnak számít a piacon, annak idején elsősorban nagyobb létesítményeket fűtöttek fel ezzel a módszerrel. Eleinte gőz keringett a rendszerben, hiszen ennek előállítása és szállítása viszonylag egyszerűen megoldható volt, viszont később mégis a melegvíz által fűtött rendszerek terjedtek el. A gőzfűtés elsősorban az alacsony hatásfok miatt szorult háttérbe a melegvizes megoldással szemben. Az előző évezredben elterjed bordás csőradiátorok és az öntöttvas radiátorok annyira behálózták az országunkat, hogy számos házban, lakásban a mai napig ezek fűtik fel az életteret. A mai korszerű radiátorok azonban már csak nyomokban hasonlítanak elődjeikre, jóval alacsonyabb hőmérsékleten is hasonló teljesítményt tudnak biztosítani, időjárásfüggő kazánhoz igazíthatjuk a működést és az egyes helyiségek hőmérsékletét termosztatikus radiátorszeleppel szabályozhatjuk. Utóbbi nagyban hozzájárulhat az optimális üzemeltetéshez, ezáltal elkerülhetjük a kiugróan magas fűtés számlákat. Ennek ellenére mégis van ennél hatékonyabb megoldás a családi ház felfűtésére.

radiátor 

A padlófűtés alapjai

Amennyiben kategorizálni szeretnénk az egyes fűtési módszereket, akkor a padlófűtést a sugárzó fűtések családjába kellene sorolni. Ez azt jelenti, hogy ún. sugárzásos hőleadás útján valósul meg a fűtés, így aránylag minimális energia befektetéssel kifejezetten hatékony fűtés valósítható meg. Kedvező hőeloszlása és jónak nevezhető hatékonysága miatt a padlófűtés hamar közkedveltté vált, még annak ellenére is, hogy egészségügyi okok miatt a padló hőmérséklete maximum 29°C lehet. Ezt a fogyatékosságot néhány rendszerben úgy orvosolják, hogy a padlófűtést falfűtéssel kombinálják, aminek már jóval magasabb lehet a hőmérséklete (akár 38-40°C). Széles körben elterjed tévhit, hogy a padlófűtés lebegteti a port, ami korunk népbetegségeit (asztma, por allergia) elszenvedő honfitársaink mindennapjait nagyon megnehezítheti. A valóság ezzel szemben az, hogy éppen a radiátor az, ami lényegében ventilátorként operál: a sokkal magasabb előremenő hőfok miatt alulról szinte felszippantja a hideg levegőt a porral együtt, majd azt átmelegítve felül bocsátja ki magából. A padlófűtés már csak az alacsonyabb előremenő hőfok miatt is kisebb veszélyt rejt magában, emiatt a porra gyakorolt hatása jóval mérsékeltebb miközben komfortosabb hőérzetet biztosít a családi ház falain belül.

padlófűtés nem lebegteti a port

Kevert rendszerek

Kecskemét és környéke generálkivitelezés szempontjából számtalan érdekességet tartogat magában. Az egyik ilyen érdekesség, hogy a napjainkban építkezni vágyók az első konzultáció alkalmával úgy festik fel álmaik otthonát, ahol a padlófűtést kombinálják a radiátorokkal. Ez azonban a fentebb említett technológiai sajátosság – az egyiknél alacsony, a másiknál magas előremenő hőfokkal rendelkezik – miatt nem célszerű, de kifejezett igény esetén természetesen megvalósítható. A padlófűtést legjobban egy modern kondenzációs kazán szolgálja ki, hiszen ennek működése alacsony előremenő hőfokra optimalizált. Amennyiben keverjük a két rendszert, az egyik hatékonysága a másik rovására fog megvalósulni, emiatt többletköltséggel kell számolnunk a téli fűtési szezonban. Életszerű igény, hogy legalább a fürdőszobában legyen radiátor, amelyen a vizes törölközőket lehet szárítani – ebben az esetben remek megoldást jelenthetnek a gyorsan felfűthető és könnyen szabályozható infrafűtő berendezések.

padlófűtés vagy radiátor

Az adott családi ház megfelelő hőmérséklete az ott lakók egyéni preferenciáját fogja visszatükrözni, azonban az ideális fűtésrendszer mindkét véglet igény kielégítésére képes. Emiatt nem véletlen, hogy mind az építtető, mind a generálkivitelező szempontjából az egyik legoptimálisabb megoldás a padlófűtéssel kombinált infrafűtés.

Tags:

Categories: Cikk