A zöldOtthon Program az MNB válasza a klímaváltozásra

Magyarország is végre lépéseket tesz a klímaváltozás elleni végeláthatatlan harcban, a Magyar Nemzeti Bank jóvoltából, aki már számos kezdeményezéssel próbálta erősíteni a környezettudatos fogyasztói szemléletmódot országunkban. Természetesen ennek földünk szeretete mellett anyagi okai is vannak, hiszen a gazdaság fejlődése szorosan összekapcsolódik a környezeti változásokkal. A Magyar Nemzeti Bank így jogosan reménykedhet abban, hogy a természettudatos építkezés népszerűsítésével, az árstabilitásban is pozitív eredményeket vehetünk észre. A környezeti fenntarthatósági céljaikat pedig akár egyénenként 70 millió forintos hitellel támogatják.  

Mit lehet tudni a zöldOtthon Programról? 

Ugyan a program pontosabb részleteiről majd csak a következő hetekben kapunk tájékoztatást, ám azt már most is lehet tudni, hogy kétszázmilliárd forintos keretösszeget szán erre a kezdeményezésére a Magyar Nemzeti Bank.

zöld otthon program

Már augusztustól számíthatunk a Zöld jelzáloglevél-vásárlási program elindulására, amely ugyan közvetetten az energetikai szempontból korszerű ingatlanok építését is támogatja, mégis fő stratégiai célja, hogy célzott vásárlásokon keresztül hozzájáruljon a hazai zöld jelzáloglevél-piac megteremtéséhez, ezzel eredményezve a zöld jelzáloghitelek elterjedését. Októbertől pedig már a zöldOtthon Program is elérhetővé válhat a lakossági ügyfelek számára.

A programok célja, hogy kiépítse a zöld pénzügyi rendszert Magyarországon, amely során a hitel csak lakossági ügyfelek számára lesz elérhető. Ez a maximum 25 éves futamidővel rendelkező hitel, fix kamatozással, magas energiahatékonyságú új lakások, vagy családi házak építésére, illetve vásárlására lesz elérhető.

Ugyan legfeljebb 70 millió forint összegig lesz elérhető egyénenként a zöldOtthon Program támogatása, az MNB biztosítja a refinanszírozási forrást és 2,5 %-os ügyleti kamatot a hitelintézeteknek.

ZöldOtthon Program vs CSOK

Ugyan a 2,5 %-os kamat nem nagyban különbözik a  legalább két meglévő gyermekkel igényelhető CSOK 3%-os kamatjától, ám míg a CSOK-nál tizenötmillió forint a maximális hitelösszeg, addig a zöldOtthon Programnál 70 millió forintig is igénybe vehetjük a MNB kezdeményezését.

A legnagyobb különbség a két hitel között a feltételek, ugyanis a zöldOtthon Program egyetlen kitétele, hogy az új építésű ingatlan legalább BB energetikai besorolással rendelkezzen, azaz a hiteligénylőknek nem kell például gyermeket vállalniuk, ezzel a lakosság jóval nagyobb része számára válik elérhetővé. 

Categories: Hír