Balaton, nem csak nyaralni vágyóknak

Nekem a Balaton a Riviéra, mondja egy közismert dalunk, ám egyre inkább úgy tűnik, hogy „a magyar tengert” már nem csak nyaralás céljából választja hazánk lakossága, hanem letelepedés szempontjából is egyre népszerűbbé válik. Magyarország földrajzi adottságai méltán híresek a világon mindenhol. A termálfürdőink nem csak építészeti szempontból kimagaslóak, de egészségünknek is roppant jót tesznek. Ám Magyarország előnyeinél kötelező megemlíteni egyik nagy kedvencünket a Balatont, hiszen olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ha nyaralás alatt vízpartra vágyunk, nem kell másik országba utaznunk. A magyar tenger az ország bármely pontjáról könnyen megközelíthető, Budapestről akár már másfél óra alatt eljuthatunk a közkedvelt üdülő helyünkre. Temérdek lehetőséggel – legyen szó szórakozásról, kikapcsolódásról, vásárlásról vagy kirándulásról – gyönyörű városokkal és hangulatos falvakkal vár minket Magyarország legnagyobb tava. Sokunk családja rendelkezik vagy rendelkezett valószínűleg kisebb vagy nagyobb nyaralóval a tóparti településeken, de csak kevesen mondhatják, hogy állandó lakosai a Balaton parti városoknak. Ami nem is csoda, hiszen országunk eléggé főváros centrikus, hiszen a legtöbb munka Budapesten vonzáskörzetében található.

balaton

Az ingatlanpiac mindig is érdekes volt a Balaton környékén, hiszen elmondható, hogy folyamatosan aktív a piaci tendencia, viszont a Balaton parti városok lakossága folytonosan, az országos átlagnál is gyorsabban csökkent. Egészen pontosan a tavalyi 2020-as évig, amikor a csökkenő trend a megfordult és egyre többen döntöttek, hogy a nyugodt élet reményében a Balaton partjára cserélik a budapesti nyüzsgést.

Mi okozta a változást?

Ugyan az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő home-office is a felelősök közé sorolható, mégis a válasz jóval összetettebb. Ez a népességgyarapodás jelen esetben nem a választásoknak tudható be, ugyanis a Belügyminisztérium által kiadott lakossági statisztika szerint, 0,7 százalékkal nőtt a Balaton partján található 45 érintett település lakossága 2020-ban. Számosítva egészen pontosan 1040 fővel. A száraz adatokat tovább elemezve az is látható, hogy leginkább a Badacsony környékén, a tó északkeleti illetve délnyugati medencéjében és a Veszprém közeli településeken nőtt a népesség. A világot sújtó Covid-19 pandémiának hatalmas szerepe volt a lakosság növekedésében, hiszen nagyon sokan kerestek eladó ingatlanokat a tavaly elrendelt lakossági szigorítások végett. Az ingatlanpiac olyan mértékben felpezsdült a Balaton partján, mint a 2014-es lakáspiaci robbanás idején a fővárosban. A koronavírus járvány után pedig még nagyobb fellendülést várnak a szakemberek, viszont inkább befektetés céljából való ingatlan vásárlások lesznek előtérben. A befektetők számítanak a belföldi turisztika fellendülésére és a külföldi turisták érkezésére is, de valószínűsíthető, hogy a lakosság növekedése folyamatos lesz az elkövetkezendő években, a Balaton parti településeken. Tavalyi évben például a 150 fős Örvényesen, 12-en jelentkeztek be állandó lakcímre, amíg a nagyobb lakosságot számláló (2000 fő) Felsőörsön 138-an. Ezek a számok is jól mutatják, hogy elkezdődött a „népvándorlás” a jó öreg magyar tenger felé. Ezek a számok ugyan Budapest népességéhez viszonyítva elenyészőek, mégis sokat jelent az egyre elenyészőbb és kihalófélben lévő falvak számára, amely mondhatni kulturális örökségünk és már minimális népesség növekedés pozitív hatással lehet rájuk.

Categories: Hír