CSOK 2018

Amennyiben a vonatkozó jogszabály által alkalmazott fogalmat kívánjuk használni, akkor a CSOK – hivatalos nevén a Családi Otthonteremtési Kedvezmény – egy egyösszegben finanszírozott, a meghatározott szociálpolitikai feltételek teljesülése esetén vissza nem fizetendő támogatás. Az így kiutalt összeg új családi ház vagy használt ingatlan vásárolható. A gyakorlatban a CSOK valóban “csak” ennyit tud, de már ezzel is bőven elég volt arra, hogy teljes alapjaiban reformálja meg a magyar ingatlan piacot. Ennek ellenére a CSOK egyáltalán nem új találmány, hiszen leánykori neve a rendszerváltás óta ismert: szocpol.

A CSOK 2016-os színre lépését követően számottevő változáson ment át, emiatt a komoly érdeklődők esetében elengedhetetlen, hogy valamilyen szinten tisztában legyenek a vonatkozó jogszabályokkal:

(1) az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet;

(2) a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet.

Mekkora összeget biztosít a CSOK?

Ezen a téren számottevő változásra nem került sor az elmúlt időszakban. Attól függően, hogy használt vagy új építésű családi ház vásárlásáról van szó a támogatás mértéke az alábbiak szerint változik.

CSOK vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2018

Hogyan változott meg a CSOK?

Az elmúlt évek során rengeteget finomodott a jogszabály és most már sokkal inkább igazodik a mindennapi valósághoz. Az alábbi táblázatban láthatjuk, hogy milyen főbb újdonságokat hozott 2018. március 15-e a korábbiakhoz képest.

CSOK legfőbb változásai 2018-ban
Kritikus elemek2018.03.15. előtt2018.03.15. után
Szükséges igazolásokközel 20 dokumentumTB jogviszony kivételével elég nyilatkozni
Külföldről hazatérőkTB jogviszony igazolása kötelezővállalni kell, hogy az igénylők egyike 180 napon belül TB jogviszonyt létesít
Elbírálási határidőnincs30 v 60 nap
Családi ház bővítésecsak újonnan megkezdettmár megkezdettre is
Bővítés esetén max összega teljes költségvetés felea teljes költségvetés egésze
Adás-vételi szerződés megkötését követő igénylések120 napig180 napig
Adóstárs bevonása CSOK 10+10 eseténnem lehetségesszülő v. közeli hozzátartozó
CSOK 10+10 kedvezményes hitela kérelem benyújtásától számított hitel folyósítása 6 hónapon belül nem kezdődik meg, akkor a kamattámogatásra való jogosultság elvesziknincs korlát
Már meglevő ingatlan tulajdoncsak új lakásnál engedélyezett, használt esetén max. 50% tulajdonignincs korlát
Áfa-visszatérítéscsak korlátozásokkal engedélyezettengedélyezett
Korábbi CSOK / szocpol beszámításaz igényléskor megkapható támogatást csökkenteni kell a korábban megkapott támogatás összegévelbizonyos esetekben el lehet tekinteni a korábbi támogatás levonásától

Mi az eljárás, ha már szocpolban részesültem?

Nézzünk egy gyakorlati példát, ahol teljesült a vállalt feltétel. Egy házaspár 2 gyermek mellé igényelte meg a szocpolt, így összesen 2,4 MFt támogatást kaptak az államtól. Mivel azóta megszületett a 3. gyermek is, így szeretnék felvenni a CSOK által biztosított támogatás teljes összegét egy új családi ház felépítéésre. Ebben az esetben a 10 MFt-ból le kell vonjuk a 2,4 MFt-t, vagyis további 7,6 MFt-ra lennének jogosultak, de ahogy a fenti táblázatból is kiderül, bizonyos esetekben el lehet tekinteni a korábban folyósított támogatás összegének levonásától.

Hogyan kell visszafizetni a CSOK-ot?

Sajnos ez a kérdés is gyakran felmerül, de választ szinte senki nem tud szolgáltatni, hiszen nincs ilyen jellegű tapasztalat még a rendszerben. A legáltalánosabban elterjed értelmezés szerint, aki nem tesz eleget határidőn belül a szerződésben foglalt vállalásának, annak fizetnie kell. Vagyis az igénybe vett támogatásból le kell vonni a határidő lejáratának időpontjában meglevő gyermekek alapján biztosított CSOK összegét a valóban folyósítottból, majd ezt az összeget a késedelmi kamat ötszörösével megemelve kell visszafizetni. Ez a gyakorlatban úgy nézhet ki, hogy a 10 MFt összeg igénybevételét követően a házaspár saját döntéséből (tehát nem orvosi okból) csak 2 gyermeket vállal, emiatt jogszerűen igénybevett összeg 2,6 MFt-ra csökken. Ezt ki kell vonnunk a valósan folyósított összegből, így megkapjuk, hogy 7,6 MFt + a felmerülő kamatteher számít bele az adott háztartás tartozásába.

CSOK igénybevétele Kecskemét és környéke

Senki előtt nem titok, hogy az elmúlt évtized jelentős változást hozott Kecskemét és környéke életébe. Nem csak a Mercedes gyár települt a város határában, hanem számos egyéb infrastrukturális beruházás is megvalósult, amelyek együttes eredményeként kifejezetten vonzó régióvá vált az országban. Emiatt a helyiek szívesen maradnak, a környékbeliek szívesen költöznek ide. Az amúgy is kedvező tendenciákat a városvezetés is megtámogatta, hiszen kidolgozásra került a kedvezményes telekértékesítési programról szóló 10/2016. (V. 26.) rendelet, ami lehetőséget biztosított arra, hogy nyilvános pályázaton jussanak telekhez az építkezés előtt álló fiatal párok. Ez a rendelet a CSOK szellemében figyelembe vette a már meglevő és a jövőben vállalt gyermekek számát is, így 10-30% százalék kedvezménnyel ösztönözték a vásárlókedvet.

Tags:

Categories: Cikk