e építési napló, avagy e-napló egyszerűen

Az e építési napló 2013. Október 1-jétől már elektronikus formában kerül dokumentálásra, a korábban használt papír alapú verzió helyett. Ezen írásba foglalt feljegyzések az építkezés során végbement munkafolyamatokat, illetve az esetleges hibákat kell, hogy tartalmazzák, ami szükség esetén felhasználható bírósági és hatósági eljárásokban is. Az e építési napló vezetését nagyon szigorú szabályok határozzák meg, továbbá a bejegyzéseket csak előre meghatározott személyek tudják végrehajtani. A napló vezetését az építkezési munkaterület átadása után, valamint maga a kivitelezés kezdetének napján kell elindítani. Korántsem egyszerű feladat ez az építtető számára, ugyanis rengeteg időt vesz igénybe, továbbá nagyon alaposan és körültekintően kell vezetni, hiszen ahogy már említettük ez bizony egy hivatalos dokumentum, amit jogszabály határoz meg. A mostani cikkben egy pár ötletet szeretnénk ismertetni, amik egyszerűbbé és praktikusabbá teszik ezt a folyamatot, ezzel időt és energiát egyaránt megspórolva. 

e-napló, e építési napló

Az e építési napló minden esetben az építtető feladata és jobban is teszi, ha ezt a kötelességét nem is bízza másra és nem adja ki a kezei közül a saját érdekében. Az első lépés úgy zajlik, hogy az internet segítségével meg lehet nyitni az E építési napló rendszert, amibe a bejelentkezést követően be lehet rögzíteni az építkezéshez szükséges résztvevőket, úgy mint a kivitelezőt, a műszaki vezetőt és bizonyos esetekben a műszaki ellenőrt is. Ezt követően szükséges lesz feltöltetni a szerződést, amely a fentebb említett résztvevő személyek között már korábban létrejött. Amint ez megtörtént, akkor az ezt követő folyamat nem más mint a munkaterület átadása és a nélkülözhetetlen munkák elvégzése után a további munkákat is át kell venni. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy akkor hol is lehet pontosan elindítani az e építési naplót, úgyhogy a felesleges keresgélést most meg lehet spórolni, mert most segítünk: Lechner Lajos Tudásközpont (www.lltk.hu) – a pontos hely, ahol a szükségszerű alapvető adatok kitöltése után akadály nélkül el lehet kezdeni a bejegyzéseket. 

Amit mindenképpen fel kell tölteni, az a tervező és az építtető adatai, továbbá a jogerős építési engedély paramétereit, az építkezés pontos helyét valamint az engedélyhez kapcsolódó jogerős, záradékolt építési engedélyezési terv dokumentumait, illetve végezetül a további szükséges jogszabály szerinti mellékelt dokumentumokat is rögzíteni kell. 

e-napló, e építési napló esetén fontos

Minekutána ezek a folyamatok igencsak időigényes eljárások, ezért javasolt ezt a kivitelezés kezdete előtt legkésőbb 10 nappal elindítani, de még jobb, ha az építési engedély jogerőre emelkedését követően sikerül elkezdeni az egészet. 

Ha sikerült bejelentkezni az ügyfélkapun keresztül a rendszerbe, akkor időben szükséges lesz rögzíteni az információkat, úgy mint az építtető és az építkezés munkálataiban lévő összes résztvevővel kapcsolatos adatot, illetve az időközben létrejött vállalkozói szerződések minden adatát is. Minden egyes résztvevő összehangolt munkájára lesz szükség, ahhoz, hogy gördülékenyen és probléma mentesen tudjon lezajlani az egész folyamat. Ez azért is lesz lehetséges, mert az összes résztvevő felelős személy a saját ügyfélkapuján keresztül kapja majd az értesítéseket és az egy-egy munkára történő meghívásokat is. Az ehhez kellő azonosítás a rendszer segítségével lehetséges, ugyanis egy egyszeri alkalommal felhasználható kóddal történik a beazonosítás, így ennek köszönhetően meg lehet biztonsággal győződni a valós személynek történő munkaterület átadásáról. Ezt a kódot az építtető kaphatja meg és neki kell továbbítania a kivitelező számára. 

Nagyon sokszor előfordul, hogy utólag kellene valamit rögzíteni az e építési naplóba, azonban jó azzal tisztában lenni, hogy mindösszesen csak 3 napra visszamenőleg van arra lehetőség, hogy bármilyen bejegyzés megtörténhessen, ezért javasolt kellő körültekintéssel végezni a vezetését, nehogy a későbbiekben ilyen jellegű problémával kelljen szembe nézni. 

Az adott napra történő bejegyzést az e-napló webes felületén, online kell végezni, azonban az utólagos, 3 napon belüli bejegyzések offline módon zajlanak, az ehhez szükséges számítógépre telepített nyomtatványkezelő program segítségéve, amit a NAV honlapjáról lehetséges csak letölteni. 

e-napló, e építési napló - NAV ÁNYK

Ha az építtetőnek valamilyen okból kifolyólag nincsen lehetősége rögzíteni egy-egy szükségszerű munkafolyamatot, akkor lehetősége van meghatalmazni egy erre alkalmas személyt, de vannak már erre optimalizált cégek is, akik minden egyes lépést tudnak vezetni, ha az építtető megbízza őket. Sok esetben ajánlott is az ilyen jellegű cégek felkeresése, ugyanis az egyik leggyakrabban előforduló probléma, az a halogatott, majd végül megkésett napló megnyitása. Ha ez a probléma nem történik meg és időben gondol erre az illető, akkor minden akadály nélkül lehetőség lesz a napi bejegyzések időben történő bejegyzésére, ezzel elkerülve sok későbbi hatóságokkal szembeni konfliktust is. 

Azonban, ha nem szeretne az építtető senki mást megbízni ezzel a feladattal, akkor is elkerülhetőek a problémák és a hiányosságok, hiszen az e építési napló alkalmazás mindenki számára könnyen használható, előnyös, hiszen a nap bármely szakaszában használható internet segítségével az azonnali rögzítéshez végett. (Az alkalmazást is lehet tölteni a https://enaplo.e-epites.hu/enaplo/ oldaláról.). Amennyiben cégünket, a Green Energy Home Kft.-t bízza meg a generálkivitelezéssel, az E építési napló vezetésével semmi dolga nem lesz, ugyanis kézben tartjuk az építkezés teljes folyamatát, beleértve az e-napló vezetését is.

Az elektronikus rendszer mindenképpen megkönnyíti a folyamatokat, további előnyei közé tartozik, hogy a kivitelezés teljes folyamata követhető és teljesen átlátható, szinte minden kérdésre választ nyújt az éppen folyamatban lévő munkálatokkal kapcsolatban is. A megfelelően rögzített napló segíti az alvállalkozók kifizetését is, valamint segít elkerülni a körbe tartozás lehetőségét is, javítja a kisvállalkozók biztonságát, illetve segít minden egyéb jogi vita lezárásában is. 

Ahhoz, hogy minden nélkülözhetetlen lépés akadálymentesen menjen végbe, még egy gyakorló tesztet is létrehoztak, hogy aki esetleg most találkozik először ezzel a kötelességgel, annak is könnyebben menjen a vezetése.  Az e építési napló gyakorló formája letölthető, a http://vizsga.e-epites.hu/ oldalról. Ha végképp nem sikerül a rendszert gördülékenyen használni, akkor, ahogy fentebb említettük, akkor van arra lehetőség, hogy egy erre optimalizálódott cég vegye át ezt a feladatot, ezzel megkönnyítve a mindennapokat. 

Reméljük, hogy tudtunk segíteni abban, hogy mindenki számára világosabb legyen ez a folyamat és ezentúl ne okozzon gondot az elektronikus e építési napló hibátlan vezetése, mert a hiányosságok és a sorozatos hibák jogi következményeket eredményezhetnek, így jobb ezeket elkerülni. 

Categories: Cikk