Egyre több építési engedélyt adnak ki

Ebben az évben az építőipar 4 hónap alatt több mint 45%-os növekedést ért el. Ezek közül a lakásépítéseket magába foglaló építéseknél 40,2%-os volt a növekedés 2018 azonos időszakához képest. 2019 első négy hónapjában 20%-al több építési engedélyt adtak ki, melyből jól látszik, hogy az építési kedv meglehetősen tartósnak bizonyul.

építőipar növekedése

Január, február, március és április hónapban az infrastrukturális beruházásokat lefedő egyéb építmények esetén is közel 56%-os növekedést tudhatott magáénak az építőipar. Az ingatlan.com vezető gazadási szakértője szerint az építőipar kulcsfontossággal bír a gazdasági növekedésben. Ezt mi sem mutatja jobban, minthogy Magyarországon az 5,3%-os GDP növekedéshez az építőipar 1,2%-al járult hozzá, melyre évek óta nem volt példa. Viszonyításképpen az eurózóna GDP-je 2019 első negyedében 1,2%-al növekedett, Németországban pedig csak mindössze 0,7%-os növekedést mértek. Nyilván a magyar építőipar és az EU GDP növekedése egy az egyben nem összehasonlítható, a számok mégis azt mutatják, hogy az építőipar kiváló teljesítménye nagyban hozzájárult a hazai gazdaság növekedéséhez.

A magyar építőipar várhatóan a következő időszakban is jól fog szerepelni, mivel a lakásépítési és vásárlási kedv a 2019. július 1-ét követően újra megnőhet az állami támogatások bővítésének köszönhetően. A családi házaknál 22%-al, míg a lakások esetében 17%-al több építési engedélyt adtak ki az előző év ugyanezen időszakához képest.

Categories: Hír