Fa vagy a műanyag ablak a jobb választás?

Egy építkezés során szinte mindig racionálisan választunk, megnézzük, hogy melyik az olcsóbb, melyik az, ami hosszabb távon jó lehet nekünk, illetve a szakemberek melyiket javasolják. Na az ablakok esetében más a helyzet, ugyanis, ha csak racionálisan döntenénk, akkor az egyik típust már ki lehetne vonni a forgalomból, mivel senki se választaná.

Nézzük is meg jobban, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha egy felújítás vagy új ház építésekor nyílászárót szeretnénk választani. A kettő leggyakoribb típus a fa és a műanyag. Természetesen a fa már régebb óta található meg a piacon, míg a műanyag mondhatni nem is olyan rég jelent meg. Éppen ezért nem csoda, hogy több rosszabb véleményt is olvashatunk róla, viszont érdemes mindig megfigyelni, hogy pontosan mikor is íródott a vélemény. Elképesztő fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, aminek köszönhetően minden korábbi „hibáját” sikerült orvosolni. De mindenek előtt közelítsük meg úgy ezt a választást, mint a többit: Nézzük racionálisan!

Fa ablakok: A legtöbb régi épületen ez a típus található, mivel sokáig más opció nem is volt. Gondolom nem kell magyaráznom, hogy bármilyen színre festhető a sima fehértől kezdve egészen a hupikék színig minden megtalálható, de sokan nem is festik színre, hanem meghagyják natúran. Viszont, aki dolgozott már fával hosszú távon, az tudja, hogy bizony törődést igényel. Hiába kenik le a gyárban mindenféle UV álló anyaggal több soron, ez nem jelenti azt, hogy nincs is vele többé dolgunk. Egy idő után a fa ugyanis kifakul, továbbá ha nincs megfelelően lekezelve, akkor megjelennek a sárgás, szürkés foltok, valamint elkezd korhadni is. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy ezek az ablakok folyamatos karbantartást igényelnek. Régebben gondot okozott még az elvetemedés (amikor a fa a nedves lesz, vagy egyéb hatások érik, akkor elcsúszik az eredeti helyéről),de ha minőségi ablakot veszünk, akkor ezzel az újabb és újabb technikáknak köszönhetően már nem kell számolnunk. A keretnek a tisztántartása sem olyan egyszerű, ugyanis bizonyos vegyszerek vagy egy erősebb dörzsölés esetén kárt tehetünk magába a fába, aminek köszönhetően kezelhetjük újra. Ezen kívül a fának megvan az a tulajdonsága is, hogy a nedvességet magába szívja, valamint ezzel ellentétbe képes a kiszáradásra is. Ezek könnyen oda vezethetnek, hogy nem passzol úgy maga az ablak a keretbe, mint amikor be lett szerelve, ennek javításában pedig csak ács tud nekünk segíteni. Szívesen mondanám azt, hogy habár vannak nehézségek a fa nyílászárókkal, illetve folyamatosan kezelést is igényel, de cserébe legalább olcsóbb, mint a versenytársa, de sajnos ezt sem mondhatom el. Sőt, még azt se mondhatom, hogy ugyanannyi, és azt se, hogy csak kicsivel több, az igazság ugyanis az, hogy akár 30-80%-kal is drágább lehet. Bár sokkal egyedibb megjelenést tesz lehetővé, ez tagadhatatlan. Továbbá a fa évszázadokon át bizonyította már a tartósságát és nem kérdés, hogy a mai technikáknak köszönhetően egy teljesen korszerű fa nyílászárót is be tudunk szerelni otthonunkba. Plusz előnye, hogy nagyon jól szellőzik tőle a ház, ezáltal pedig nem kell majd olyan gyakran szellőztetni, mint a műanyag nyílászárós házakat.

fa ablak

Műanyag ablakok: Térjünk is át a másik lehetőségre, amiről számos tévhitet olvashatunk. Igaz, hogy korábban besárgultak az ablakok és az is, hogy csak egy színben lehetett kapni, viszont ez mind a múlté, ma már ugyanúgy számos szín közül választhatunk. Olyannyira, hogy akár kérhetjük fa mintázatúra is. Sőt, arra is megvan a lehetőségünk, hogy kívülről más színű legyen, mint belülről. Ha emellett a lehetőség mellett tesszük le a voksunkat, akkor nem kell a karbantartással foglalkoznunk, mivel a műanyag minden szükséges réteget megkap már a gyárban, így nekünk már nem kell vele törődnünk. Valamint a tisztítása is elképesztően egyszerű, elég csak egy vizes papírtörlővel végigmenni rajta. Mindezek mellett kiváló hang- és hőszigetelési tulajdonságai vannak, ami szintén elengedhetetlen. Ezek az évek alatt sem fognak romlani, mindig megőrzi majd ezt a képességét. Nem csoda, hogy akik nyílászáró csere előtt állnak, azok nagy többségben ezt az alternatívát választják, mivel még ha famintázatú fóliával is kérjük, ami extrának számít, még akkor is jóval kedvezőbb árat kapunk.

műanyag ablak

Tudom, hogy kicsit egyoldalúra sikeredett ez az összegzés, és mindenben a műanyag ablak került ki győztesül, de őszinte leszek, ezek tények. Ha racionálisan gondolkozunk, akkor egyértelmű a választás: Műanyag ablakokat mindenkinek! Viszont van egy tényező, ami miatt mégis sokaknak nem olyan egyértelmű a döntés, ez a tényező pedig az érzelem. Emberek vagyunk és vannak érzéseink, és igenis a fának van egy olyan megnyugtató, természetközeli hatása, aminek köszönhetően mégse olyan könnyű ez a döntés. Igen, korábban leírtam, hogy a műanyag ablakokat is le lehet gyártani fahatású fóliával, de az mégse lesz olyan.

Nagy dilemma lehet egy nyílászáró kiválasztása, sokan nem tudják eldönteni, hogy melyik is lenne a számukra megfelelő, éppen ezért hoztam egy tippet erre az esetre. Az tény, hogy sokat látjuk az ablakokat és gyakran ki/be csukjuk is őket, de a bejárati ajtót még ennél is gyakrabban. Éppen ezért, ha szimpatizálunk a fa nyílászárókkal, de nem akarjuk folyamatosan karbantartani őket, akkor legyen csak a bejárati ajtó fából, az ablakok pedig műanyagból. Így megmarad az otthonosság érzése is, mivel minden egyes napon azon az ajtón keresztül fogunk közlekedni, és a vendégek is azt látják szinte először, de mindezek mellett a műanyag ablakok pedig nem kevés pénzt, időt és energiát spórolnak majd meg nekünk.

Összességében elmondható, hogy amilyen egyszerű döntésnek is tűnik, annyira nehéz az ablakok kiválasztása. Érdemes megnézni a lehetőségeket személyesen is, ugyanis élőben teljesen más hatása lehet az anyagoknak és matricáknak, mint képeken. Sose felejtsük el, hogy az ablakok egyfajta dizájnelemek, mivel nagyban meghatározhatják a ház belsőjének, illetve külsejének is a stílusát.

+ Még egy plusz tanács: Amennyiben szívesen meghallgatod mások véleményét, úgy azt ajánlom, hogy kérdezd ki ismerőseid. De ne csak információt keress, ha teheted menj el hozzájuk személyesen és nézd meg melyik tetszik neked jobbat, melyiket tudod elképzelni az otthonodba. A szigetelésről és a karbantartásról pedig érdemes összegyűjteni a véleményeket.

Categories: Cikk