Falusi CSOK: Bács-Kiskun megye

Magyarország Kormánya a Magyar falu program keretén belül döntött a legújabb otthonteremtési támogatás bevezetéséről. A falusi CSOK legmagasabb értéke 1 gyermek esetén 600.000Ft, 2 gyermeknél 2.600.000Ft, 3 gyermeknél pedig 10.000.000Ft.

A falusi CSOK-ot használt lakásra is akkora összegben lehet majd igénybe venni az érintett kistelepüléseken, mint máshol az új építésű lakásokra. Tehát a 3 gyermeket nevelők vagy vállalók, például 10.000.000 forintot vehetnek fel használt lakásra vagy családi házra is a megfelelő m2 esetén, követve ezzel az általános CSOK szabályait.

falusi csok

Az igénylés feltétele a legalább 1 éves (folyamatos) biztosítási jogviszonyt, erkölcsi bizonyítvány, valamint az, hogy közeli hozzátartozótól, saját tulajdonban álló gazdasági társaságoktól nem lehet ingatlant vásárolni. A lakásban kötelező bentlakást pedig a jegyzők bevonásával készülnek ellenőrizni.

Gyakori kérdés, hogy kell-e további hitelt felvennem a falusi CSOK-hoz? A falusi CSOK igénybevételéhez a bankok más szolgáltatás igénybevételét nem írhatják elő, tehát nem lehet például lakáshitel felvételéhez kötni azt. Ám, ha egy család számára a CSOK támogatás nem elegendő forrás, akkor természetesen lehetősége van hitelt igényelni mellé, már csak azért is, mert egyes bankok a CSOK összegét önerőként elfogadják.

A Kormány honlapján publikált hivatalos lista szerint Bács-Kiskun megyében 96 településen lesz elérhető a Falusi CSOK, melyek a következők:

Ágasegyháza, Akasztó, Apostag, Bácsbokod, Bácsborsód, Bácsszentgyörgy, Bácsszőlős, Balotaszállás, Bátmonostor, Bátya, Bócsa, Borota, Bugac, Bugacpusztaháza, Császártöltés, Csátalja, Csávoly, Csengőd, Csikéria, Csólyospálos, Dávod, Drágszél, Dunaegyháza, Dunafalva, Dunapataj, Dunaszentbenedek, Dunatetétlen, Dunavecse, Dusnok, Érsekcsanád, Érsekhalma, Fajsz, Felsőlajos, Felsőszentiván, Foktő, Fülöpháza, Fülöpjakab, Fülöpszállás, Gara, Gátér, Géderlak, Hajós, Harkakötöny, Harta, Hercegszántó, Homokmégy, Imrehegy, Jakabszállás, Jászszentlászló, Kaskantyú, Katymár, Kelebia, Kéleshalom, Kisszállás, Kömpöc, Kunadacs, Kunbaja, Kunbaracs, Kunfehértó, Kunszállás, Ladánybene, Madaras, Mátételke, Mélykút, Miske, Móricgát, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Nyárlőrinc, Ordas, Orgovány, Öregcsertő, Páhi, Pálmonostora, Petőfiszállás, Pirtó, Rém, Soltszentimre, Sükösd, Szakmár, Szalkszentmárton, Szank, Szentkirály, Szeremle, Tabdi, Tass, Tataháza, Tázlár, Tiszaalpár, Tompa, Újtelek, Uszód, Városföld, Vaskút, Zsana

A Falusi CSOK-ot várhatóan 2019. július 1-től lehet igényelni a támogatást nyújtó kereskedelmi bankokban

Categories: Hír