Gázfűtés vagy napelem rendszer? Esetleg mindkettő?

A megfelelő fűtési rendszer kiválasztása – kondenzációs gázkazán, napelem, infrafűtés – mint az építkezés során a legtöbb fontos döntés, alapos utánajárást igényel, hiszen a modern építőipari technológiáknak köszönhetően a válasz erre a kérdésre folyamatosan változik és kivitelezőtől függően eltérő. Természetesen itt is figyelembe kell venni a leendő házunk vagy felújításra váró otthonunknál a megrendelő igényét, a lakók számát és az építési módszert is. Ahogyan azt egy előző cikkünkben a Zöld hitel, zöld energia – napelemet minden családi házra! részleteztük, a kormány nagy erőkkel és támogatásokkal próbálja a környezettudatosságot népszerűsíteni hazánkban. Ennek és a 2021-től elérhető otthonfelújítási támogatásnak köszönhetően – ami 3 millió önerő és 3 millió állami támogatásból napelemes rendszerek telepítésére is felhasználható –  az újonnan épülő családi házak, vagy az “újonnan” felújításra váró ingatlanok tulajdonosai közül kevesek azok, akik ne terveznék napelemes rendszerrel csökkenteni vagy esetleg teljesen lenullázni az energia számlájukat.

zöld energia

Ahhoz, hogy megértsük a 3 fűtési rendszer – kondenzációs gázkazán, napelem, infrafűtés – közötti különbséget, külön-külön elemezzük azok előnyeit és hátrányait, kezdve a napelemes rendszerrel.

Napelem – napelemes rendszer telepítése

Annak köszönhetően, hogy Magyarország általánosságban jó besugárzási értékkel rendelkezik, és a környezettudatosság is szinte már divattá vált, a napelemes rendszerekre egyre nagyobb kereslet van. Fontos itt azt is kihangsúlyozni, hogy azon felül, hogy a napelemes rendszer telepítésével jót teszünk a környezetünknek, ez a technológia ingatlan-értéknövelő tulajdonsággal is rendelkezik – köszönhetően annak, hogy alacsonyan tartja a ház rezsi költségét – ezáltal egy remek befektetésnek bizonyulhat a 2021-es évben. A zöld energia, jelen esetben a napelem, a természeti folyamatok során állandóan rendelkezésünkre áll és egy családi ház energia ellátását szinte teljesen ki is elégíti. A többnyire szilíciumból készült napelem egy olyan eszköz, amely energiaelfogó és -gyűjtő tulajdonságának köszönhetően a napenergiát elektromos energiává alakítja át.

napelem

A szobánként elhelyezhető termosztátok beszerelésével – amely jóval olcsóbb, mint a gázfűtésnél használt termosztáté – könnyedén szabályozhatjuk a szoba hőfokát. Egy átlagos napelemes rendszer kiépítése 1-3 millió forintba kerül, ennek megtérülése egy 4 fős családnak átlagos (évi 2200 kWh) áramfogyasztással (ami havonta körülbelül 10 000 forintos villanyszámlát jelent) már 10 év alatt akár meg is térítheti az árát. Ez az 1-3 milliós összeg pedig már nem is olyan drámai, ha figyelembe vesszük azt a pár hónapja bejelentett támogatást, amit magyar és európai uniós forrásból lehet igényelni és akár vissza nem térítendő, vagy 30-40 %-os támogatással igényelhetnek a családiház tulajdonosok napelemes rendszer telepítésére. Fűtési rendszerek pro és kontra listájának megalkotásánál azt is jó, ha figyelembe vesszük, hogy a jövőben az ENSZ és az Európai Unió energiapolitikai célkitűzéseinek megfelelően, Magyarország is karbonsemlegességre törekszik, ami annyit jelent, hogy az újonnan épülő családi házak energiaigényének 25%-át megújuló energiaforrásból kell fedezni.  

Infrafűtés – a legkorszerűbb elektromos fűtés

Az infrafűtés az elektromos áramot alakítja át infravörös sugárzássá úgy, hogy 80%-ban a szobában lévő tárgyakat és 20%-ban a levegőt melegíti fel. Egy megfelelően kivitelezett infrafűtéssel elérhetjük azt, hogy otthonunk komfortos hőmérsékleten maradjon anélkül, hogy szárítaná a levegőt, vagy a közvetett légmozgás által felkavarná a port. További jó hír, hogy ezzel a fűtéssel kapcsolatban nem ismerünk számottevő egészségügyi vagy környezeti kockázatot, ellentétben a hagyományos kazánnal vagy akár a fatüzeléssel. Napelemes rendszerek működtetésével nem csak a 2021-től bevezetett 25%-os megújuló energiaforrásról gondoskodhatunk, de akár teljes mértékben leredukálhatjuk a fűtésszámlánkat is. Nincs jobb érzés annál, mint amikor a pénztárcánknak úgy kedvezünk, hogy közben a környezetünket is megóvjuk.

infrafűtés működése

Ám ahogyan azt a napelemes rendszerek telepítésénél is írtuk, legalább 10 év mire megtérül ezeknek a rendszereknek az ára, ami nem kis időt jelent és a folyamatosan újuló technológiáknak köszönhetően egyáltalán nem biztos, hogy 10 év múlva is ez számít majd a legjobb megoldásnak. Könnyebben kiépíthető és üzemeltethető mint a kondenzációs gázkazán, mivel nincs szükség központi egységre, fűtővíz forgatására, az égéstermék elvezetésére és a levegő bevezetésére. Az infrafűtés utólag is beszerelhető és  áthelyezhető panelekből áll, amiket nagyrészt a falakon, néhány esetben a mennyezeten helyeznek el, míg a fűtőfilmeket padlófűtés kiépítésére használják. Az infrafűtés további pozitív tulajdonsága, hogy a napelemes rendszer mellett, egy kondenzációs kazánnal is jó párosításnak bizonyul, ahol akár kiegészítő fűtésként is használható olyan helyiségeknél, ahol ennek a korszerű elektromos fűtésnek a  megjelenése előtt radiátorokat ajánlottak, mint például a fürdőszobáknál. Negatívumként kell megemlítsük, hogy főként egy idősebb ház felújításánál az ingatlan korából kifolyólag egy elavult villamos rendszer nem biztos, hogy elbírja az infrafűtés teljes kiszolgálását.

A kondenzációs gázkazánról röviden 

A kondenzációs gázkazán lassan 40 éve van jelen a köztudatban, működési elve pedig azon alapszik, hogy az égéstermék a kondenzációs gázkazán belsejében annyira lehűl, hogy ne haladja meg a 45-50 °C fokot, ami hagyományos gázkazánoknál akár 90 °C fok is lehet. Egy modern kondenzációs kazán hatásfoka akár 86 – 110% közötti is lehet, ami a megtermelt hőmennyiség felhasználhatóságát jelenti, amit fűtési célokra tudunk felhasználni. Beüzemelésének szerves részét képezi a kémény is, ami a hagyományos kéményekhez képest annyiban különbözik, hogy az égéstermékkel együtt keletkezett savas hatású kémiai anyagok elvezetését is biztosítania kell.

gázkazán

Ahogyan a tégla építésű házak mellett is elég nyomós érvként szól, hogy több évtizedre visszamenő hagyománnyal rendelkezik, ugyanez igaz a kondenzációs gázkazánra is, ami már kiforrott technológiával és szervízhálózattal rendelkezik Magyarországon. Ugyan a közmű bekötése és a kazán üzemeltetéséhez szükséges gázterv is drágának mondható, kárpótolhat minket egy téli éjszakán a korlátlan mennyiségű melegvíz, amit ez a típusú fűtési rendszer biztosítani tud pl. a napelemes rendszerrel szemben. 

Ajánlása: Gázfűtés vagy napelem? 

A kondenzációs gázkazán üzemben tartásánál jó, ha tudjuk, hogy akkor éri el a legmagasabb hatásfokát, ha csak viszonylag alacsony előremenő vízhőfokot biztosít. Emiatt ezt a gázfűtést a padlófűtéssel ajánlott kombinálni, mivel a padló hőmérséklete maximum 29°C lehet, ehhez pedig tökéletes a  40-50°C fokos kondenzációs gázkazán. A gázkazánoknál még fontos megemlíteni az időjárásfüggő termosztátot, ami az optimális üzem elérése mellett a rezsiköltségek csökkentésében is nagy szereppel bír, emellett növeli a komfortérzetet és a környezetet is jobban kíméli.

A teljes infrafűtési rendszer kiépítése leginkább csak új, passzívház típusú szigeteléssel ellátott otthonoknál javasolt, ahol az elektromos hálózat és a megtermelt hő lakótérben tartását is figyelembe veszik a kivitelezés során.

Míg egy új típusú 100 m2-es családiház kb. 9000 Ft-os havi gázszámlával kifűthető, addig egy ugyancsak 100 m2-es ház esetében az infrafűtés kb. 12 kW áramot jelent, ami a gázhoz viszonyítva jóval drágább villanyszámlát eredményez. Így ha nem a napenergiát tervezzük elektromos energiává alakítani napelemek felhasználásával, a kondenzációs gázkazán valószínűleg jobb (olcsóbb) megoldásnak bizonyulhat. 

A globális felmelegedés miatt érdemes a fűtés mellett a hűtésről is ejtünk pár szót, amire pl. a hőszivattyú beszerelése egy igen egyszerű megoldást jelenthet. Ez napelemes rendszerrel vegyítve jó párosításnak bizonyulhat, de akár még a kondenzációs gázkazánunkat is lecserélhetjük rá. Amennyiben hagyományos módon csatlakozik a hálózatra, úgy körülbelül 100 ezer forint egy éves villanyszámla összege, amit kiválthatunk egy 2 kWp? napelemes rendszerrel. Egy hőszivattyúhoz szükséges napelem rendszer kulcsrakész ára körülbelül 1,2 millió forint, aminek teljesítménye 2,18 kW, és 8 db panelt foglal magába.

hőszivattyú

Karbantartás: A napelemes rendszernek nincs karbantartási költsége, míg a hőszivattyúnak át kell esnie egy éves kötelező karbantartáson, aminek ára körülbelül 30 ezer forint.  

Amennyiben személyre és leendő otthonodra szabott ajánlatra vágysz hűtés-fűtés tekintetében, keresd a Zöldház csapatát bizalommal!

Categories: Cikk