Gyakran ismétlődő kérdések

 

Miért pont a ZöldHáz?

A generálkivitelezés sokak számára csak egy munka, a mi esetünkben azonban ennél jóval többről van szó. Szeretnénk, ha a jövő otthonai minél inkább energiatakarékosabbá, gazdaságosabbá válnának. Erre már a családi ház építése során oda kell figyelni, emiatt alkalmazunk környezetkímélő építészeti és gépészeti megoldásokat. Tisztában vagyunk azzal, hogy a megújuló energiaforrások felhasználása több pénzt követel meg az építtető részéről, de ez a befektetés aránylag rövid idő alatt megtérül – mind pénzügyileg, mind erkölcsileg. A Green Energy Home Kft. által átadott kulcsrakész ház kiemelten energiatakarékos, alacsony fűtési ráfordítással üzemeltethető, így kisebb ökológiai lábnyomot hagy maga után.

Mi az az ökológiai lábnyom?

A Wikipédiában található szócikk alapján egy olyan irányszám, amely megmutatja, hogy el-, vagy kihasználjuk a Föld erőforrásait. A mi értelmezésünkben, egy energiatakarékos családi ház nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy csak annyit használjunk el, amennyit meg is tudunk termelni. Ezzel kevésbé terheljük meg a minket körülvevő környezetet és egy tisztább jövőt hagyhatunk a jövő generációjára, házunk örököseire.

Csak passzívházat épít a ZöldHáz?

Nem szükséges feltétlenül passzívház felépítésébe fognunk, hogy kíméljük a környezetünket. Éppen emiatt a ZöldHáz által épített téglaházak nem csak passzívház formájában készülhetnek el.

Milyen egyéb költségekkel kell számolni?

Az általunk kínált alap műszaki tartalom mellett kalkulált ár nem foglalja magába az építési telket, továbbá az ennek kapcsán esetlegesen felmerülő tereprendezés, közművesítés vagy bontás költségeit. Az építési telek kapcsán további fontos tényező, hogy annak közúton mért 100 méteres körzetében tűzcsapnak kell lennie, ennek hiányában a városvezetés részére egy kérelmet kell benyújtani (Kecskemét és környéke esetében a kérelem innen tölthető le). Ezen felül számolni kell a bútorok kapcsán felmerülő költségekkel, a gépesítéssel, redőnyözéssel, riasztó beszerelésével, a kert kialakításával, körbekerítésével és az egyéb okosmegoldások alkalmazásával.

Mi a különbség a nettó és a bruttó alapterület között?

A nettó alapterület lényegében az a rész, amelyet belakhatunk, míg a bruttó alaperületbe beletartoznak a falak és a szigetelés által lefedett részek is. Egy építési telek beépíthetőségének figyelembevétele során az utóbbival, míg az általunk kínált alap műszaki tartalom mellett kalkulált ár esetében az előbbivel kell számolni.

Bejelentési kötelezettség?

A generálkivitelezés kapcsán felmerülő építési engedélyezési eljárásokat a 37/2007. (XII. 13.) számú ÖTM-rendelet szabályozza, amely 2008. január 1-je óta hatályos. Ennek alapján egy viszonylag gyors engedélyeztetési formáról van szó. Első lépésében el kell készíteni a szükséges tervdokumentációt, amit az építésügyi hatóság véleményez. A munkálatok megkezdéséhez nem kell megvárni az engedélyt.

Miért ilyen drága egy építkezés?

Egy családi ház generálkivitelezése soha nem tartozott az olcsó mulatságok közé, de az elmúlt években tapasztalható építkezési hajlam valóban látható drágulást hozott. Ez a drágulás magába foglalja (1) a rendelkezésre álló szükös humánerőforrás lekötöttségét, (2) az építkezések során felmerülő anyagigény nagy keresletét, (3) a jövő új építésű házaira vonatkozó jogszabályi előírások adta egyre nagyobb időkényszert, (4) a Családi Otthonteremtési Kedvezmény által generált építkezési kedvet és még számtalan egyéb tényezőt. Mindezeket figyelembe véve a közeljövőben sem várható számottevő árcsökkenés az új építésű ingatlanok piacán.

Mennyi idő alatt készül el egy családi ház?

Egy új építésű ház esetében rengeteg tényező befolyásolhatja a kivitelezés idejét, ezért napra pontos tervet egyetlen vállalkozó sem biztosít ügyfelei számára. A tapasztalataink alapján amennyiben a fizetési ütemezés akadálytalanul megvalósítható és rendkívüli időjárási esemény sem befolyásolja az építkezést, akkor a Green Energy Home Kft. 12 hónapon belül elkészíti a megrendelt családi házat.

Mennyi garanciát vállalunk házainkra?

· 3 év a kormányrendeletben meghatározott épületszerkezetekre és az épületberendezésekre. Ide tartoznak a burkolatok (festés, mázolás, tapétázás), épületen lévő ereszcsatornák és esővízlefolyó vezetékek is.
· 5 év a kormányrendeletben meghatározott épületszerkezeti termékekre. Ide tartoznak a tetőhéjalások, válaszfalak, csapadékvíz és használati víz elleni szigetelések, nyílászáró szerkezetek és elektromos tápvezetékek is.
· 10 év a kormányrendeletben meghatározott épületszerkezeti termékeire. Ide tartoznak az alapozási szerkezetek, teherhordó vázak, födémek, fedélszerkezetek, szellőzőkürtők és kémények is.