Ház – lakás alaprajz készítés ingyen és okosan

A tökéletes álomház felépítéséhez bizonyára elengedhetetlen egy hibátlan és gondosan megalkotott házterv, hiszen enélkül igencsak nehéz lenne elindítani az építkezés folyamatát. Természetesen számtalan szakember segítsége állhat rendelkezésünkre, azonban ez nem mindig kielégítő és ha megvan a pontos elgondolás a fejünkben, akkor ez bonyodalmat is okozhat. A sok variálás elkerülhető, mert az elképzelésünket leginkább mi magunk tudjuk megvalósítani és jóval egyszerűbb is, ha pontról pontra inkább saját kezűleg tervezzük meg otthonunkat. Számtalan könnyen elsajátítható program létezik ma már, amivel nagyon rövid idő alatt kifogástalan háztervet készíthetünk és így biztosan a legtökéletesebb végeredmény születik majd meg. A szakmai hozzáértés persze óriási előnyt jelenthet és ha valaki kételkedik a saját maga által készített tervezetben, akkor sem végzett hiábavaló munkát, hiszen megkönnyítjük a profi tervező dolgát is, ha már egy kész koncepcióval állunk elé. Ő elvégzi a szükséges simításokat és esetleg kiegészíti ötletekkel, amik javunkra válhatnak és akár még praktikusabb és szerethetőbb lesz az a bizonyos álomház.

Most abban fogunk egy kis segítséget nyújtani, hogy a a gyakorlatban a miképpen történhet egy ház megtervezése otthon, a számítógép előtt ülve, vagy esetleg papír és toll segítségével.

TERVRAJZFAJTÁK

A tervezés folyamata az alábbi pontok szerint zajlik, amik különböző fázisokra vannak bontva pontosan azért, hogy megkönnyítsék a dolgunkat.

Színes látványterv

Ez szemlélteti a ház egész belső terét, ebben szerepelnek már a színek, az anyagok, továbbá a bútorok és gyakorlatilag az egész berendezés, még a lámpák is fel vannak tüntetve.

Színes berendezési alap

Ez a ház belső terének karakterét mutatja, illetve szemlélteti a térfelosztást és az összes bútor elrendezését, valamint látható a burkolatok típusa, mintázata és színe is.

Burkolási terv

Ez részletesen mutatja a különböző helyiségek burkolatát, ezen belül itt is látható a színük és mintázatuk.

burkolási terv
Forrás: http://foldespiroska.hu/tervezesi-szolgaltatasok/teljes-koru-lakberendezesi-tervezes

Világítási terv

Ez a tervezési fázis szolgál az egész berendezéshez kialakított lámpatestek szemléltetésére, ezáltal a falhoz és mennyezethez rögzített világítás is pontos helyre kerül.

világítási terv

MÉRETARÁNYOK HASZNÁLATA

Amit mindenképpen érdemes tudni, hogy a pontos méretarányok megtartása bizony elengedhetetlen, így a saját kezűleg történő alaprajz tervezésénél ezt mindenképpen szem előtt kell tartani. A lakás vagy ház lekicsinyítése alapvetően 1:50, vagy 1:100 méretarányok szerint kerül az alaprajzok tervébe, így az otthoni háztervezésnél is ezt kell alkalmazni. Ritkán ugyan. de előfordul, hogy az 1:20 arány szerint kerül kicsinyítésre az adott lakás vagy ház, de ezt csak akkor érdemes alkalmazni, amikor falnézeteket, azaz látványterveket készítünk. Ennél az arány alkalmazásnál már minden bútort, illetve az összes berendezési tárgyat szemléltetni kell olyan aprólékosan, amennyire csak lehet. Abban az esetben, hogyha a ház csak egy egészen kicsi részletéről szeretnénk alaprajzot készíteni, akkor az 1:1 arány alkalmazása is lehetséges. A gyakorlatban az a legkézenfekvőbb megoldás, hogyha a tervrajz készítéséhez milliméterhálós papírt alkalmazunk, hiszen ezzel megkönnyíthetjük a munkafolyamatot.

méret pontos alaprajz

MÉRETARÁNYOK PONTOS KISZÁMÍTÁSA

A leggyakrabban alkalmazott méretarány, ahogy már fentebb is említettük az az 1:100, illetve ez a legkönnyebb is, hiszen ami a valóságban 10 m = 1000 cm, ezt akkor el kell osztani 100-al, így megkapjuk, hogy a papíron 10 cm lesz. A másik szintén gyakran alkalmazott méretarány az 1:50, így az 1000 cm-t osztjuk 50-el, így végeredménynek 20 cm -t kell papírra vetni. Természetesen ezek a számítások visszafelé is ugyanígy történnek, hiszen ugyanezen számokkal vissza kell szorozni az adott cm-ert és akkor megkapjuk, hogy az a valóságban pontosan hány méter lesz.

Vannak bizonyos szabványméretek, illetve további útmutatások, amiket be kell tartani a tervezésnél, így most ezeket az alapvető részleteket fogjuk ismertetni.

A falak megrajzolása legyen tökéletesen párhuzamos, valamint merőleges egymásra. A szabvány méret a tartófalak esetében szinte minden esetben 38 cm, illetve a válaszfalaknál ez a méret 12 cm szokott lenni.

A nyílászárókat mindig félkörívvel kell jelölni a terven, ez szemlélteti az ablakok, illetve ajtók balra, vagy jobbra történő nyílását. Ezt különösen akkor előnyös tudni, hogyha zárat, kilincset, vagy esetleg ajtópántot szeretnénk vásárolni. Az ablakok esetében fontos a rajzon ismertetni a párkány magasságát, illetve az ablak szerkezetét is, azaz hány rétegű lesz az üveg, valamint a tokot is ajánlott berajzolni. A beltéri ajtók mérete a legtöbb esetben 95 cm széles szokott lenni, míg a kültéri ajtó általában 100cm.

A ház tervezésének egyik fontos szempontja az a tájolás, hiszen azok a helyiségek, ahol a nap jelentős részében tartózkodunk legyenek a legvilágosabbak. Ide tartozik ugyebár a nappali és étkező, amik legjobb, ha déli vagy délkeleti fekvésűek. A gyerekszoba és hálószoba esetében jobb, ha keleti tájolásúak, hiszen akkor napközben nem süt be a nap és estére nem melegszik fel túlzottan a nagy nyári melegben sem.

A ház vagy lakás felosztása nem mindig szükségszerű, azonban előnyös lehet, ha két részre bontjuk, így a privát szféra, a hálószoba, fürdőszoba ily módon külön kialakítható és akár egy ajtóval elzárható.

A tervezés utolsó lépése a berendezés elkészítése, persze ezt nem mindig tudjuk pontosan előre, de jó támpont lehet ha látható, hogy mekkora hely áll rendelkezésre a bútoroknak, ha azok megvásárlása előtt állunk. Minden bútort célszerű úgy betervezni, hogy akadálytalanul hozzá lehessen férni, valamint a szekrények nyithatósága is kényelmes legyen, így elkerülhetőek az esetleges bakik.

Az tervek elkészítéséhez segítségképpen összegyűjtöttük a legjobb ingyenes alaprajz készítő programokat, amikkel otthon, gond nélkül hozzá lehet kezdeni az álomház összerakásához.

SketchUp – ingyenes letöltés [link]

Ez a program egy igencsak felhasználóbarát tervező, amivel könnyedén el lehet készíteni egy ház alaprajzát, különlegessége az, hogy a papír és toll szabadságát próbálja követni azért, hogy minél életszerűbb és egyszerűbb legyen használni.

AutoCAD Architecture – letöltés [link]

Az AutoCAD Architecture egy építész igényeihez kialakított eszközkészletet biztosít, így minőségi, pontos és precíz 3D-s tervet készíthetünk a program segítségével.

AutoCAD LT – letöltés [link]

Ez egy 2D-s rajz és dokumentációs szoftver, ami MAC és WINDOWS operációs rendszereken is gond nélkül futtatható és minden tervezéshez szükséges igényt teljes mértékben kielégít, ez az egyszerűbb formája az előbb említett AutoCAD Architecture alkalmazásnak.

SmartDraw – letöltés [link]

A Smartdraw egy online tervező program, amit rendkívül egyszerű használni és tökéletes célt szolgál egy saját otthon megtervezésére, amit bárki könnyen elsajátíthat. Nem kell letölteni és feltelepíteni a saját számítógépünkre, azonban megfelelő minőségű internet szükséges az akadálytalan működéséhez.

Sweet Home 3D – ingyenes letöltés [link]

Egy könnyen letölthető, de böngészőben is gond nélkül felhasználható belsőépítészeti alkalmazás, ami lehetővé teszi a felhasználók számára a 2D, valamint 3D alaprajzok megtervezését és megtekintését.

Floorplanner – letöltés [link]

Ez a program megkönnyíti a 2D és 3D alaprajzok elkészítését, továbbá azok interaktív verziójának online megosztását is. Előnye, hogy egy automatikus berendezés funkcióval rendelkezik, így a helyiségek berendezése és díszítése is lehetővé válik gyorsan és praktikusan.

RoomSketcher – letöltés [link]

A RoomSketcher mind a szakemberek, mind az otthoni felhasználók számára egy tökéletes választás az alaprajz elkészítéséhez, pontos méretekkel van ellátva és a terveket panorámaképessé alakítja át. A kész ház terve egyszerűen testreszabható egyedi textúrákkal és színekkel.

Categories: Cikk