Házépítés garancia, avagy minden amit a jótállásról tudni kell

A jótállás, vagy más néven garancia egy olyan elengedhetetlen kelléke az életünknek, legyen szó elektronikai cikkről, egy autóról, vagy jövendőbeli otthonunkról (házépítés garancia), ami nélkül nem ajánlott vásárolnunk vagy szerződést aláírnunk. Amikor pedig birtokunkban van, reméljük, hogy nem lesz szükségünk annak felhasználására. Ennek az oka pedig nem más, mint a jótállás körülményes és sokszor hosszadalmas érvényesítési eljárása. Ez az eljárás akár az ügyvédtől a fogyasztóvédelemig is eljuthat és sokszor a legvégén egy több hónapig tartó pereskedés után mégsem látunk semmit a szerződésben foglaltakból. Pontosan ezért mielőtt ismertetnénk a jótállás, vagy garancia legfőbb tudnivalóit, fontos kihangsúlyozni egy megbízható generálkivitelező kiválasztásának fontosságát. Ez pedig a referenciamunkák leellenőrzése mellett azt is jelenti, hogy fontos utánakérdezni személyes tapasztalatoknak is, hiszen abból tudjuk kiszűrni legjobban a kivitelező megbízhatóságát.

Házépítés garancia

A közösségi médiának köszönhetően egyre nagyobb hangsúlyt kapott az építkezési javításoknál érvényesített jótállások, vagy pontosabban fogalmazva ezeknek az érvényesítéseknek az elhúzódó, sokszor véget nem érő ügye. Sokan ezért bele sem kezdenek a jótállások „behajtásába”, hiszen sokszor olyan munkálatokról van szó aminél nem tudjuk megvárni, hogy a kivitelező gerincet növesszen magának és betartsa a szerződésben foglaltakat.

házépítés garancia

Vannak azonban olyan kis kapuk, amikkel jó ha tisztában vagyunk és amik nem csak, hogy lerövidíthetik ezt a hosszadalmas folyamatot, de be is biztosíthatják számunkra a végeredményt. Először is tisztázzuk, mikor is jár jótállás a Korm. rendelet 181/2003.(XI.5.) határozata szerint, lakásépítéssel kapcsolatban:

· újonnan épített lakásoknak és lakóépületeknek meghatározott épületszerkezeténél;
· meghatározott lakás- és épületberendezések beépítésére, vagy beszerelésénél;
· lakóépületeknél, a lakásokat kiszolgáló helyiségénél és annak részénél.

A jótállási kötelezettség kiterjed a fentebb említetteken kívül az újonnan épített lakásoknak, lakóépületeknek, közhasználatú építményeknek meghatározott épületszerkezeteire és az azok kivitelezésénél felhasznált egyes termékeire és anyagaira is.

Házépítés garancia, avagy mire terjed ki a jótállási kötelezettség?

Jobb esetben a megbízott generálkivitelező már a weboldalán feltünteti milyen jótállási kötelezettségeket vállal az kivitelezés során. Ettől függetlenül fontos a szerződésben is feltüntetni minden egyes kötelezettséget, hiszen írásos bizonyíték hiányában elég kevés az az eset, ahol jogaink védve vannak. A legtöbb esetben a kivitelezési szerződés alapján az építési, szerelési munka elvégzésére kötelezettséget vállaló személyt terheli minden kötelezettség. A generálkivitelező azonban a rendeletben foglaltaknál kedvezőbb jótállási feltételeket is felajánlhat a megrendelő számára. Ez egy megbízható vállalkozásnak nem esik nehezére, és ez nem csak a megrendelőt nyugtatja meg, de segít a vállalkozás pozitív megítélésében is. Itt fontos megemlíteni azt is, hogy semmisnek tekinthető a rendelet alapján az a megállapodás, amely a rendeletben foglaltaktól a megrendelő hátrányára tér el. Ebben az esetben pedig az érvénytelen megállapodás helyébe a rendelet rendelkezései lépnek.

házépítés garancia folyamattban lévő építkezés esetén

A jótállás időtartama a műszaki átadás-átvételi eljárás befejezésének időpontjától számított 3 és 10 év között mozoghat, attól függően, hogy a lakás mely részét nézzük. Itt elkülöníthető az épületszerkezet, lakás- és épületberendezések vagy a lakásokat kiszolgáló helyiségek.

A jótállási időtartamot, a kormányrendeletet figyelembe véve 3 részre különítjük el:

· 3 év a kormányrendeletben meghatározott épületszerkezetekre és az épületberendezésekre. Ide tartoznak a burkolatok (festés, mázolás, tapétázás), épületen lévő ereszcsatornák és esővízlefolyó vezetékek is.
· 5 év a kormányrendeletben meghatározott épületszerkezeti termékekre. Ide tartoznak a tetőhéjalások, válaszfalak, csapadékvíz és használati víz elleni szigetelések, nyílászáró szerkezetek és elektromos tápvezetékek is.
· 10 év a kormányrendeletben meghatározott épületszerkezeti termékeire. Ide tartoznak az alapozási szerkezetek, teherhordó vázak, födémek, fedélszerkezetek, szellőzőkürtők és kémények is.

Házéptés garancia – mennyi idő alatt kell kijavítani a hibát?

Jó hír, hogy a rendelet szerint a kivitelező a bejelentett jótállási igénye alapján 15 napon belül köteles a hibát megvizsgálni és a jogosult igényéről nyilatkozni. Ráadásul a javítást, a cserét vagy a munka újbóli elvégzését úgy kell teljesítenie, hogy az lehetőség szerint a lakóépület, illetőleg a lakás használatát ne akadályozza. Jogosan merülhet fel a kérdés, ha kormányrendelet védi a jogainkat és a kivitelezőnek 15 napon belül fel kell mérnie a hibát a jótállási előírásoknak megfelelően, akkor mégis hogy történhet meg az, hogy több hónapig, akár évekig is elhúzódhat egy per jótállásunk érvényesítésénél. Válaszul erre a kérdésre meg kell említeni a jótállási jegyet, amely kulcs fontosságú garanciák érvényesítésénél.

Házéptés garancia – mi az a jótállási jegy?

A kivitelező megbízásonként, azaz ingatlanonként külön-külön köteles kiállítani egy jótállási jegyet, és azt a műszaki átadás-átvételi eljárás során kell, hogy átadja a megrendelőnek. Ezek a jótállási jegyek szükségesek a jótállás érvényesítéséhez, ezért egy esetleges jövendőbeli igény érvényesítéséhez egy ilyen jótállási jegy nélkül nehezebben tudjuk érvényesíteni majd igényünket. Ugyanakkor a jótállási jegy szabálytalan kiállítása vagy annak nem átadása nem érinti a jótállási kötelezettségvállalás érvényességét. Ez a szabály ugyan a vásárlót vagy megrendelőt védi, de jótállási jegy hiányában nagyobb eséllyel húzódhat a garancia „behajtása”. Ugyanis az a vállalkozó vagy kivitelező, aki már a jótállási jegyet is „elfelejti” átadni a megrendelőnek, az általánosságban megállapítható, hogy a jótállás érvényesítésénél is inkább a hosszabb és körülményes utat választja a megrendelő kárára.

Házépítés garancia – Mit kell tartalmaznia a jótállási jegynek ahhoz, hogy elkerüljük a hosszú és körülményes utat?

· a jótállás körébe tartozó lakás, a lakást kiszolgáló helyiségek és épületrészek, valamint épületszerkezetek és berendezések meghatározását,
· a vevőt a jótállás alapján megillető jogokat, azok érvényesíthetőségének határidejét és feltételeit,
· a kivitelező és az általa javításra kijelölt vállalat nevét és címét,
· a műszaki átadás-átvételi eljárás befejezésének időpontját.

Ezen kívül a jótállási jegynek magába kell foglalnia azt is, hogy a jótállás a jogosult jogszabályból eredő jogait nem érinti. A megrendelő és kivitelező közös érdeke, hogy az elvégzett munkán ne lehessen fogást találni. Ehhez szükséges minden elhangzott információt rögzíteni. Ugyancsak fontos a kulcsátadásnál az üzemeltetésre (gépészeti rendszerek) is kitérni, és annyi információt összegyűjteni, amennyit csak tudunk. Kazánok esetén ugyanis milliós károk keletkezhetnek abból, hogy ha nem tartjuk be a tápvízre vonatkozó technológiai előírásokat (PH, vízkeménység, lúgosság).

A házépítés sosem tartozott az olcsó mulatságok közé, és különösen fájó ha a nehezen megkeresett pénzünket egy olyan házba fektetjük bele, aminél az átadás után újabb javítási költségekkel kell számolnunk. Hibázni emberi dolog, a hiba gyors és problémamentes javítása, pedig a generálkivitelező dolga. Mi a Zöldháznál odafigyelünk arra, hogy a házépítés minden lépését az előírásoknak megfelelően hajtsuk végre, ezzel minimalizálva a hibázás esélyét. Az építkezésekre vonatkozó minden jogszabályváltozással naprakészek vagyunk, ezzel biztosítva a megrendelő számára egy gondtalan építkezést. Ezen felül a gondtalan állapotról a kulcsátadás után is gondoskodunk, hiszen az előírások és jogszabályok betartása, nálunk a jótállás vagy garancia betartására is érvényes.

Categories: Cikk