Hogyan működik a hővisszanyerős szellőztetés?

Sokak számára ismeretlen ez a kifejezés, vagy hallottak már róla, de nem igazán tudják, hogy mit is jelent pontosan. Ebből kifolyólag készítettünk egy leírást, amiben választ kapunk arra, hogy mégis mi ez, miért jó és a legfontosabb, hogy hogyan működik?

De még mielőtt teljesen belemennénk a részletekbe érdemes átvenni néhány dolgot. Alapvető szükségletünk a friss levegő! Köztudott, hogy a légkör minősége kihat az egészségünkre, munkabírásunkra és a kedvünkre is. Az agynak szüksége van arra, hogy friss, oxigénben dús levegőhöz jusson.

friss levegő

A ház, lakás, iroda vagy bármely építmény szellőztetése azt a célt szolgálja, hogy a levegő minősége mindig megfelelő legyen. Viszont ahhoz, hogy a házunk ne csak akkor jusson hozzá amikor kinyitjuk az ablakot, szükség van egy rendszerre, ami a folyamatos „légzést” lehetővé teszi. Pontosan erre a célra lettek kialakítva a szellőztető rendszerek.

Régebbi építésű házaknál még nem volt ilyen korszerű technika a szigetelésre, mint most, így a nyílászárók körül, illetve olykor a falakon keresztül tudott szellőzni az épület. Emiatt korábban egy-egy ablaknyitás is elég tudott lenni a jó levegő eléréséhez. Viszont a ma kapható szigeteléseknek és nyílászáróknak köszönhetően nem szivárog szinte sehol sem a levegő, így nincsen energiaveszteség. Az ablakok nyitogatása nem tud hosszú távon megoldás lenni, márpedig a friss levegőre szükség van minden egyes helységben.

Éppen ezért új építmények esetében valamilyen szellőztető használata szinte már nem is kérdés, hanem alap elvárás. Főleg akkor, ha passzív házba gondolkozunk, vagy csak eleve hosszú távra tervezünk és keressük a pénztárca kímélő, illetve gazdaságos megoldásokat. Arról nem is beszélve, hogy az újonnan épülő lakásoknak, házaknak és egyéb építményeknek olyan energetikai követelményeknek kell megfelelni, amik legtöbb esetben csak a hővisszanyerős szellőztetőkkel lehetségesek. Szükség van a levegő folyamatos tisztítására és keringetésére, főleg azokban a helységekben, ahol nagyobb mennyiségű pára, vagy valamilyen kellemetlen szag észlelhető. Ilyen például a konyha, fürdő, wc. Nem is beszélve arról, hogy a különböző szűrőknek köszönhetően számos baktériumtól, gombától, portól illetve pollentől tud minket megvédeni a megfelelően kiépített rendszer. Így ezt kifejezetten lehet ajánlani allergiások számára is. Sőt, a pára folyamatos elszívása miatt a penésznek esélye sincs a megjelenésre.

hővisszanyerős szellőztetésEzek a szellőztető rendszerek használata után jött az ötlet, hogy a keringetett levegőt, és az energiáját nem kéne hagyni, hogy kárba vesszen, hanem egy hővisszanyerő rendszer segítségével újra lehet hasznosítani. Nézzük meg, hogy pontosan milyen részekből áll ez, és hogyan is működik.

A rendszert úgy kell elképzelni, hogy a házunk, lakásunk falaiban nem csak víz, gáz, és villanyvezetékek futnak, hanem a szellőztetéshez szükséges csövek is. Ezeknek a csöveknek a vége az épület különböző pontjain felbukkan a falakon, akár csak egy villanykapcsoló. Azokból a helységekből, ahol rosszabb minőségű a levegő elszívja (konyha, fürdő, wc), míg jó minőségi levegőt igénylő helységekbe (hálószoba, nappali, gyerekszoba) pedig visszafújja a már megtisztított levegőt. Nem mindegy a csövek kialakítása, ezért csak olyat használjunk, ami kifejezetten erre a célra lett kialakítva. Ezen kívül szükség van magára a központi szellőztető gépre is, ami elvégzi a munkát, valamint olyan csövekre, amik kintről szívják be a jó levegőt, illetve a benti rossz levegőt fújják ki. Továbbá érdemes figyelni a hangcsillapító elemekre is, annak érdekében, hogy a motorzajt szinte minimálisra csökkentsük.

 hővisszanyerős szellőztetés

Na de nézzük is meg, hogy működik ez a rendszer. Az egészet úgy kell elképzelni, mint amikor jeget rakunk az italunkba. Az ital hője hatására a jégkocka felmelegszik és elolvad, míg maga az üdítő pedig a jégnek köszönhetően lehül. Lényegében ez történik a hővisszanyerős szellőztetés során is. A pontosság és a könnyebb megértés kedvéért nézzük meg a rendszer nyári, illetve téli működését is.

Télen a kinti levegő habár friss, de párás és hideg. Ez a kinti levegő jut be a rendszerbe, ahol a bent már elhasznált levegővel találkozik. Itt elkezdenek kölcsönhatást gyakorolni egymásra és azáltal a kinti friss levegő felmelegszik, a benti levegő pedig lehűl. Így a lakás szellőzőin keresztül friss és baktérium, gomba, por, illetve pollen mentes levegő fog beszűrődi, amit már csak kicsit kell tovább melegíteni a kívánt fok eléréséhez. Nyáron ennek pont az ellenkezője történik. Meleg, de friss levegő bejut kívülről, találkozik a benti hideg, de elhasznált levegővel, ami lehűti, és így megy tovább a szükséges helységekbe.

Fontos megemlíteni, hogy megeshet egy-egy nyári hűvös estén az is, hogy a kinti levegő hideg, vagy hidegebb, mint amilyet mi szeretnénk a házunkba. Ilyenkor ki lehet nyitni az úgynevezett bypass ágat, ami azt eredményezi, hogy nincsen egymásra kölcsönhatással a kinti és a benti levegő, hanem egyszerűen a friss és hideg levegő kívülről bemegy, míg a benti pedig kijön.

Fontosnak tartom tisztázni, hogy a legtöbb esetben a hővisszanyerős szellőztető nem bírja teljesen kiváltani a hűtő, illetve fűtő berendezések szerepét, de a feladat nagy részét át tudja venni tőlük. Így nem kevés összeget lehet megspórolni az év minden egyes hónapjában, arról nem is beszélve, hogy sokkalta frissebb és tisztább levegőt szívunk így be nap, mint nap.

Ezzel a rendszerrel az energiaveszteség jelentős részét, akár 80-90 százalékkal is le tudjuk csökkenteni, amit a havi számlákon azonnal észre is fogunk venni. Persze ez egy eléggé összetett rendszer, így sok mindenen múlik a hatékonysága. Ilyen például a csövek kanyarodása, minél egyenesebb a cső, annál kevesebb kanyarba ütközik a levegő, így nem veszít annyit az energiájából.

Természetesen akkor lehet legkönnyebben kialakítani a rendszert, hogyha új ház építéséről van szó, mivel így a tervezés közben is tudunk már számolni vele, de utólagosan is beszerelhető. Kapható ugyanis úgynevezett egyhelységes hővisszanyerő szellőztető berendezés, ami mint a neve is sugallja, csupán egy helységben használható. Így például a hálószobába tudunk beszerelni egy ilyen eszközt, ami szerencsére egyáltalán nem foglal nagy helyet, de mégis biztosítja nekünk a friss és tiszta levegőt a szobába. Ezen kívül kisebb garzonlakásokhoz is teljesen ideális. Teljes rendszert is ki lehet alakítani utólagosan úgy, hogy minimális „rongálással” járjon, viszont ez teljes mértékben függ a ház adottságaitól.

Összességében tehát elmondható, hogy a házaknak és lakásoknak szüksége van a rendszeres „levegővételre”, amit egy szellőztetőrendszerrel meg lehet oldani. Viszont, ha a hővisszanyerős verziót választjuk, akkor tiszta levegőn kívül a kinti és benti levegő kölcsönhatásának köszönhetően szinte alig kell majd használnunk a fűtő, illetve hűtő berendezéseinket. Hosszú távú befektetésről beszélünk, ezért mindenek előtt érdemes szakembertől informálódni, és a segítségét kérni egy pontos felmérés során.

Categories: Cikk