Hőszivattyú kisokos – családi ház nullás rezsivel

A hőszivattyú és annak műszaki, gazdasági előnyei hazánkban viszonylag kevésbé ismertek, a technológia még nem hódított magának akkora teret, mint a környező országokban. Ez a trend azonban a következő öt évben várhatóan meg fog fordulni, hiszen egyre inkább előtérbe kerülnek az olyan környezetkímélő technológiák, mint a hőszivattyú, amelyek segítségével elérhető álommá válnak az önfenntartó házak. Ezt követően joggal merülhet fel a kérdés, hogy…

…mi is az a hőszivattyú?

A technológia nem új sőt, bizonyos szempontból minden háztartásban megtalálható. A hűtőszekrény szerkezetében nem különbözik a legtöbb ilyen jellegű megoldástól, hiszen kis hőmérsékletű tömegből energiát von ki, tehát tovább hűti azt és a kivont hőt egy kompresszor segítségével nagyobb hőmérsékletre transzformálja. A hűtőszekrény esetében a környezeti hőmérsékleten levő élelem kerül lehűtésre azáltal, hogy a szerkezet kivonja belőle a hőt, amelyet a hőcserélő rács átad a hűtőt körülvevő környezetnek. A hőszivattyú hasonló elméleti alapokon – vagyis a termodinamika második főtételén – nyugszik, vagyis a környezetből kivont hővel fűti vagy hűti az adott családi ház életterét.

(1) A geotermikus hőszivattyú (a) horizontális változatában az adott építési telek szintje alá kb. 1 méter mélyen leásott csőkígyón keresztül nyelik el a földben tárolt napenergiát,

horizontális geotermikus hőszivattyú

(b) vertikális megoldás esetén a csövek fúrt lyukakban kerülnek a földbe 30-100 méter mélységben. Amennyiben a fekükőzet túl mélyen található – vagy egyéb okból kifolyólag nem fúrható a telek – válasszuk az ún. horizontális földfűtéses megoldást. A geotermikus hőszivattyús rendszerek alkalmazásának az előnyei, hogy az horizontális verzió esetében nincs szükség mély fúrásra, viszonylag olcsó a telepítés, a csőkígyó egész évben egyenletesen tartja a hőmérsékletet és így lehetővé teszi a passzív hűtést.

vertikális geotermikus hőszivattyú

(2) Nap, szél, eső hőszivattyú, vagyis az ún SWR (solar, wind, rain / nap, szél, eső) rendszerek a megújuló energiaforrások több fajtáját hasznosítják. Ezek elsősorban szélsőséges időjárási viszonyok között segítik a hőelvonást, ezáltal javítják a rendszer hatásfokát. Javasolt olyan környezetben, ahol nincs tó, folyó és a geotermikus energia kinyerése túlságosan költséges. Előnyei között említhető, hogy nincs szükség fúrásra, aránylag olcsó a beépítés és gyorsan telepíthető, egyszerű az üzemeltetése, könnyen rákapcsolható a már meglévő fűtési rendszerekre, nincs szükség specifikus erőforrásra.

(3) Hidrotermikus hőszivattyú: ezzel a megoldással a vízben tárolt napenergiát nyerjük ki a rendszer segítségével egy csőkígyón keresztül. A műkdöési elv szinte ugyan az, mint a föld hőszivattyú esetében, de itt nincs szükség fúrásra, viszont szintén egész évben egyenletes hőmérsékletet biztosítva teszi lehetővé a passzív hűtést. Speciális formája a talajvíz hőszivattyú, azonban ennél a megoldásnál szükség lesz a fúrásra is.

(4) Aerotermikus hőszivattyú: a technológia lehetőséget biztosít, hogy a környezeti levegő hőjéből nyerjük ki a szükséges hűtő / fűtő energiát. Ilyenkor nincs szükség sem ásásra, sem fúrásra, ezáltal viszonylag alacsonynak nevezhető a befektetési költség és a legkevesebb adminisztratív ügyintézést vonja maga után.

Hőszivattyú generálkivitelezés Kecskemét és környéke

Ahogy a fenti gondolat ébresztő megoldásokból is látszik, a hőszivattyú megtérülése abban az esetben a leggyorsabb, ha a helyi sajátosságokat leginkább figyelembe vevő verziót választjuk. Azzal is számolnunk kell, hogy a hatósági engedélyeztetési eljárás bizonyos esetekben nem csak megnöveli a generálkivitelezés idejét, hanem a költségeket is megemeli. Mindezeket figyelembe véve nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mielőtt döntenénk valamelyik technológia mellett mindenképp konzultáljunk szakemberrel. Érdemes megjegyezni, hogy Kecskemét és környéke kifejezetten kedvez a geotermikus hőszivattyúk alkalmazásának, de a korábban alacsony hatásfokúnak tartott aerotermikus megoldások kiépítését is érdemes megfontolni.

Tags:

Categories: Cikk