Infrafűtés kisokos – a komfortos fűtés érdekében

Legyen szó lakásfelújításról, vagy új családi ház generálkivitelezéséről, mindkét esetben érdemes megfontolni az infrafűtés által kínált előnyöket. Mondhatjuk ezt annak ellenére is, hogy napjainkban kifejezetten gazdaságos a gázzal történő fűtés, mivel az ezekre a rendszerekre vonatkozó jogszabályok egyre szigorúbbak.

Az infrafűtés alapjai dióhéjban

infrafűtés működéseLényegében egy olyan hősugárzó eszközről van szó, ami az elektromos áramot alakítja át az infravörös sugárzássá. Ennek a technológiai megoldásnak az egyik legnagyobb előnye – és sokak félelmének táplálója –, hogy nem közvetlenül a levegőnek adja át az így megtermelt hőt, hanem a tárgyaknak és az élőlényeknek. A folyamat természetesen itt nem ér véget, hiszen az ezzel a módszerrel felmelegített tárgyak és élőlények a levegőt is melegíteni fogják, tehát egy megfelelően kivitelezett infrafűtéssel elérhetjük azt, hogy otthonunk komfortos hőmérsékleten maradjon. Ennek komoly hozadéka, hogy egészségügyi szempontból a leginkább emberbarát fűtési módszerről beszélünk, mivel csak közvetett légmozgáshoz járul hozzá, szemben a padló-, vagy a radiátoros fűtéssel.

Fűtés infrasugarakkal – sci-fi, vagy valóság?

Az első és legfontosabb dolog, hogy az infravörös sugárzástól nem kell félnünk, az így alkalmazott fűtési rendszerekkel kapcsolatban nem ismerünk számottevő egészségügyi kockázatot. Ezzel szemben a hagyományos kazánok elengedhetetlen velejárója a szénmonoxid érzékelő, hiszen a gázszivárgás esetén akár a család csendes gyilkosává is válhat a fűtőberendezés. A kazánok által biztosított összehasonlítást folytatva: az infrafűtő-rendszer viszonylag könnyen kiépíthető, hiszen nincs szükség központi egységre (vagyis a kazánra) és a vezetékrendszer is jóval egyszerűbb, mivel nincs szükség a fűtővíz forgatására, az égéstermék elvezetésére, és a levegő bevezetésére. Az infrafűtő rendszer fűtőfilmekből vagy fűtőpanelekből áll, utóbbit elsősorban a falakon, esetleg a mennyezeten szokás elhelyezni, amíg az előbbit padlófűtésként építik be.

infrafűtés beépítése a padlóba

A megfelelően kivitelezett infrafűtéssel megvalósítható a családi ház teljes fűtése, de kondenzációs kazán mellett is remek kiegészítő fűtés lehet elsősorban olyan helyiségekben, ahol az első gondolatunk egy radiátor telepítése (pl.: fürdőszoba). Az infrafűtés további hatalmas előnye, hogy egyszerű kivitelezésének köszönhetően nincs szükség speciális engedélyek beszerzésére – ez persze nem jelenti azt, hogy a tervezői munkafolyamatot elhagyhatjuk. A tervezés során számolnunk kell a várható energia (=áram) fogyasztással is. Ez egy új építésű családi ház esetén nem jelenthet gondot, hiszen az elektromos teljesítmény könnyen igazítható a várható fogyasztás mértékéhez. Ezzel szemben egy idősebb ingatlan fűtéskorszerűsítése már több kockázatot rejthet magában, mivel egy elavult villamosrendszer nem biztos, hogy meg fog birkózni az új eszközök teljes körű kiszolgálásával. Mindezeket figyelembe véve a teljes infrafűtés kiépítését csak új, passzívház(szerű) szigeteléssel ellátott ingatlanok esetében ajánljuk, mivel ezekben már a generálkivitelezés első percétől tudjuk mire kell odafigyelni (pl.: elektromos hálózat, megtermelt hő lakótérben tartása, stb.). Ez természetesen nem jelenti azt, hogy minden más esetben – tehát akár Kecskemét és környéke esetében zajló generálkivitelezés során – ne lenne remek kiegészítője a már meglevő fűtésrendszernek.

Infrafűtés ingyen

Érdemes néhány szót említeni az ingyenes infrafűtésről. Néhány kivitelező azzal húzza el a mézesmadzagot az építkezők orra előtt, hogy olyan megújuló energiaforrásokat hasznosító eszközökkel, mint például a napelem ingyenessé tehetjük otthonunk fűtését. Ez abból a szempontból igaz, hogy a kellő szakértelemmel megtervezett otthonok esetében ez valóban megvalósítható, de ez olyan komoly ráfordítást igényel, amelyeknek a várható megtérülési ideje akár 10-15 év is lehet. Ez nagyon hosszú idő és a mai technológiai újdonságok kereszttüzében nehéz megmondani, hogy másfél évtized távlatából visszatekintve valóban jó üzlet volt-e csak az infrafűtés kiépítése miatt egy komolyabb napelemes rendszerrel felvértezni otthonunkat. Ráadásul figyelembe kell vennünk a középtávon érvényesülő energetikai trendeket, amelyek alapján azt kell mondanunk, hogy jelen sorok írásakor a gázzal történő fűtés – korszerű rendszer esetén – gazdaságos megoldásnak mondható. Ettől függetlenül az infrafűtésnek megvan a helye és szerepe a modern otthonokban, de annak mértékét igazítsuk a szakértővel történő konzultáció után megállapított egyéni preferencia mértékéhez.

Tags:

Categories: Cikk