Ismét veszélyben az építőipar?

Az építőipart újabb veszély fenyegeti és most nem a COVID – ami az elmúlt egy évet tette lehetetlenné – hanem az építőanyag váratlan és drámai drágulása. Ugyan mint minden, ez a drágulás is a pandémia egyik mellékhatása, ami úgy néz ki tovább fog velünk maradni mint a vírus tünetei.

Az építőipari nyersanyagok és építőanyagipari termékek, főként az acél, bitumen és cement drágulásáról ugyanis nem más tehet, mint a rosszul működő nemzetközi ellátási lánc, azaz a termékek késve történő szállítása a keleti és távol-keleti országokból. A COVID miatt érvénybe lépő korlátozások ugyanis nagyban megnehezítették az alapanyagok beszerzését az Európai országok számára, és jelen állás szerint az építőipar egy olyan mély vízbe került, amiből nagyon úgy néz ki, hogy csak a Kormány mentőöve tudja kimenteni a vállalkozásokat. A pandémia mellett ugyanis ebben a problémában (is) szerepe van Kínának, hiszen ők biztosítják a világ acéltermelésének majdnem 50%-át, és ezeknek a visszatartása ellehetetleníti az építőipart.  

Mi lehet a megoldás? 

Sajnálatos módon az előző évtizedek és évszázadok bebizonyították, hogy Kína nem egy egyszerű tárgyalópartner, így az építőipar mindenféleképpen a kormány beavatkozását várná. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége az alapanyagok beszerzésére a legjobb megoldásnak egy kormányközi megállapodást lát, melynek segítségével nagy mennyiségű építőanyag szállítmányok beszerzéséről tárgyalna az ország Kínával. Természetesen – mint a politikában mindig – itt is több szálon futnak az események, ugyanis Peking felszólította az Európai Uniót, hogy gondolja át a „hibás és egyoldalú” szankcióit. Itt a problémát az okozta, hogy az Európai Unió úgy döntött, hogy amíg érvényben vannak Kína által márciusban bevezetett szankciói, melynél uniós diplomatákat és intézményeket sújt igen radikálisan az ország, addig minden megállapodást elutasítanak Pekinggel. A kínai külügyi szóvivő határozottan felszólította Brüsszelt, hogy térjen vissza az együttműködés helyes útjára. A kimondatlan, ám érezhető „különben következményei lesznek” nyomást gyakorló szavak pedig tovább ronthatják a szállítmányok beszerzését.

Amennyiben a kormánynak és az EU-nak nem sikerül közös nevezőre jutni Kínával, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége másik javaslata az építési piac fokozottabb ellenőrzése a Gazdasági Versenyhivatal által. Ennek a javaslatnak Kínától függetlenül érvénybe kéne lépnie, ugyanis az ingatlanpiacon érezhető drasztikus drágulás, az elmúlt 20 évben még sosem látott tempóban növekszik. 

Amennyiben szeretnéd megtudni ezek a hírek miképpen befolyásolják a jövendőbeli házépítést, keresd a Zöldház csapatát bizalommal.

Categories: Hír