Kisokos – Építési telek kiválasztásához

A megfelelő telek kiválasztása kétség kívül az otthonteremtés egyik fontos mérföldköve, hiszen még a legújabb technológia szerint épült házakat is szó szerint beárnyékolhatja egy rossz tájolás, vagy a zajos környezet. Pontosan ezért a lokáció az egyik legfontosabb szempont a jövendőbeli teleknél. Míg régen a telek mérete volt a legnagyobb befolyásoló erő egy telek árának meghatározásánál mára ez már a lokáció, ami a későbbiekben a jövendőbeli otthonunk értékének meghatározásáért is felelős.

A lokáció mellett azonban a telek mérete is fontos szempont főleg akkor, ha nagyobb családi ház építésében gondolkozunk. Kecskemét és környékén egyre nehezebb jó lokációval rendelkező telkeket találni, és még nehezebb nagyobb területűt. Jelen piaci árakat ismerve egy építésre alkalmas, megfelelő lokációval rendelkező telek, elérheti akár a kulcsrakész ház árának ¼-ét, így érthető miért fektetnek a kivitelező cégek és magán emberek annyi időt és energiát. Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy az építési telek szükséges mérete függ az adott telek övezeti besorolásától, mely meghatározza, hogy a tényleges telek terület hány százalékát építhetjük be. Belterületen általában 10-80 % között mozoghat telek beépíthetési aránya, azonban a kertvárosias és falusias lakóterületű építési övezetben (vagy kereskedelmi övezetetben) lévő telkeknek általában 30%-os a beépíthetősége. Míg a külterület esetében a beépíthetőség 1-5% között mozog. Ezzel el is jutottunk a telek kiválasztásánál használt két fontos fogalom magyarázatához. Külterület az amikor a közigazgatási határon kívül helyezkedik el a telek, míg belterületről akkor beszélünk, mikor a település közigazgatási határán belül található a telek. A másik gyakran figyelmen kívül hagyott szempont a szomszédban elhelyezkedő házak, épületek elhelyezkedése a telekhatárhoz képest, ami az előírt tűztávolság betartása miatt fontos szempont és okozhat korlátozást az építkezés során. Ennél a szempontnál a tulajdoni lapot is érdemes segítségül hívni, amiből könnyedén megállapítható, hogy:

  • vajon minden épület szerepel-e a tulajdoni lapon,
  •  vagy az, hogy a papíron feltüntetett ház, vagy épületek (melléképület, garázs) és a valóság megegyezik-e.

Az építési előírások ellenőrzésénél, ugyancsak figyelembe kell vennünk a szintterületi mutatót, építménymagasságot, épületmagasságot illetve a homlokzat magasságot, zöldterület mértékét, és az elő, oldal, és hátsókertek minimális távolságát.

Mire figyelünk oda egy telekvásárlásnál?

  • – Övezeti besorolás: A település önkormányzati rendelete határozza meg, ami magába foglalja azt, hogy a belterületen belül melyik területrész milyen övezeti besorolást kap, vagy az OTÉK-en kívül milyen szabályok alapján lehet az ingatlanra építkezni, a település önkormányzati rendelete határozza meg.
  • Tulajdoni lap ellenőrzése; ezen kívül alaposan át kell vizsgálni azt is, hogy van-e haszonélvezője a teleknek; vagy bármilyen joggal rendelkező bejegyzett személy, van-e esetleg szolgalmi jog, közműátvezetés; esetleg jelzálog vagy egyéb terhelés bejegyezve a telekre, vagy a telken található ingatlanra.
  • Közművek: Legjobb esetben a telekre már be van vezetve az összes közmű, amennyiben ez nem történt meg úgy a telek áránál számolnunk kell extra költségekkel. Természetesen, az az ideális, ha már be van vezetve a telekre az összes közmű. Mindenképpen azt javasoljuk, hogy magunk járjunk utána annak, hogy biztosan közművesíthető e a telek, ugyanis nem egy olyan esetről tudunk, amikor ezt az igen fontos információt a telekkel kapcsolatban elhallgatták az előző tulajdonosok.  

Az elosztás, lejtés és forma ugyan nem a legfontosabb szempontok közé tartozik, hiszen egy kis kreativitással és pénzzel, és kertrendezőkkel sok mindenen alakíthatunk. A viszont tény, hogy az ideális telek széles, amely leginkább egy nyújtott téglalapra hasonlít. Kecskemét adottságait ismerve a lejtős telkek ritkán okoznak nekünk problémát, ami jó hír hiszen a sík telekre való építés jóval gazdaságosabb.

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni a tájolást – ami elsősorban a kilátás és a benapozottság szempontjából lényeges – ami rengeteget dobhat a komfort érzetünkön. Egy drasztikus példával élve, amennyiben otthonunk ablakai, szinte csak északra nyílnának, a fénytelenség komorrá és kifejezetten búskomorrá teheti az enteriőrünket. Ezzel ellentétben egy megfelelően árnyékolt déli homlokzat esetében az évszakok közötti beesési szög különbsége miatt nyáron akár árnyékos, télen pedig napos lehet otthonunk. Ideális, ha a nappali nyugati, esetleg déli tájolású, a hálószoba pedig inkább keletre néz. A konyha, egy esetleges terasz kivezetővel pedig nyugati tájolású legyen. Egy jó tájolású napos háznál a komfort érzetünk mellett a kiadásainkon is spórolhatunk, mégpedig az energiaszámlánkon, hiszen jóval kevesebbet költünk fűtésre és hűtésre is, emellett a nedvesedés, esetleges penészedés is ritkábban jellemző a naposabb (és egyben szárazabb) házakra. Itt azonban meg kell említeni azt is, hogy a szigorúan korlátozott településkép akár annyira kötött is lehet, hogy nem csak a típusban köti meg a kezünket, de jövendőbeli otthonunk tájolásában is. 

Elérhető építési telkeink

A csapatunk által felvásárolt telkek nagy előnye, hogy a Kecskemét és környékén limitáltan elérhető telkekből, mi kizárólag jó lokációval rendelkező telkekkel gazdagítottuk repertoárunkat, míg a megépítendő házakat pedig a minőségi és gyors kivitelezés jellemzi. Ezáltal megrendelőinknek nem kell több hónapot elvesztegetni a telkek felkutatására, csapatunk mindenről IS gondoskodik.

Telkeink Kecskemét várostól mindössze 7 km-re elhelyezkedő Helvécia községben találhatóak, vagy ugyancsak Kecskeméttől mindössze 10 km-re elhelyezkedő Ballószögön. A lakossága jóval szerteoszlóbb, mint amit a belvárosától megszokhattunk, ami csodálatos lehetőséget nyújt a kis és nagycsaládosok számára, hiszen a gyermeknevelés – cseppet sem egyszerű – kihívásaival egy  nyugodt környezetben szembesülhetnek. A közlekedés mindkét esetben igazán egyszerű és gyorsan megoldható, ami igazán leegyszerűsíti az ingázást az itt lakók számára. Miután a magyarokra már a pandémia előtt is az elzárkózódás volt jellemző, így a Helvécia és Ballószög adta csendes, nyugodt utcák igazi főnyereménynek bizonyulnak.

A megfelelő telek felkutatása mellett azonban számtalan más szolgáltatással is segítjük az építkezés előtt állókat.

– Hitelügyintézés
– CSOK
– Babaváró támogatás
– Értékbecslés
– Ingatlan adás-vétel ügyvéddel
– Energetikai tanúsítvány készítés 

Csapatunk már több éve az energiatakarékos házak népszerűsítésével és kivitelezésével foglalkozik. A Zöld Otthon Program kritériumaként megszabott BB energetikai besorolás, pedig alapjait képezi minden általunk kivitelezett otthonnak. Amennyiben szeretnéd megtekinteni a Zöldházépítés csapatának BB vagy annál jobb minősítéssel rendelkező projektjeit, látogass el weboldalunkra.

A szakmai tapasztalunk mellett a megbízhatóságunkra is büszkék vagyunk, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy 2019-ben megszereztük a HVG és Céginformáció.hu által közösen létrehozott bronz minősítésű tanúsítványt, ezzel bekerülve Magyarország TOP 500 megbízható és hiteles vállalkozásai közé.

Amennyiben további felvilágosításra lenne szükséged, keresd a Zöldház csapatát bizalommal.

Categories: Cikk