Koronavírus hatása az ingatlanpiacra

Várhatóan hosszabb időt vesz igénybe az elmúlt pár hónapban történt események okozta válságból kilábalni, ami az ingatlanpiac esetében években lesz majd mérhető. 

koronavírus hatása az ingatlanpiacra

A kezdeti teljes leállás ugyan óriási visszaesés volt a piacnak, de ez nem jelenti a végét, hiszen akár egy-két évbe is telhet elérni azt a szintet, amit az előző években mértek. Míg áprilisban az eddigi forgalomhoz képest 20-30%-on tapasztaltak csak mozgást, addig májusban már jelentősen emelkedett ez a szám, de még így is csak 60-70%-os maximumra számítanak az értékesítők. Ennek jelentős okai vannak, ugyanis a válság helyzet alatt kialakult veszteség nem fog megoldódni pár hónap alatt, így várhatóan ez a felépülési folyamat mindenre hatással lesz. Az ingatlanok iránti kereslet valóban növekedni látszik, de minekutána rengetegen elvesztették a munkájukat, illetve a a hitelfelvétel is bizonytalanná vált, ezért sokkal kevesebben tudják meglépni a korábban tervezett otthon megvásárlását. 

A befektetők szintén hátra léptek és nagyon sokan vannak, akik még arra várnak, hogy mélyebbre essenek a jelenlegi árak, hisz ezek évek óta most voltak a legmagasabban. A külföldi vásárlók esetét tekintve ugyancsak kiesés várható, mert sokan nem is tudnak Magyarországra utazni, de ha ez esetleg összejönne, akkor sem ingatlanvásárlás lesz az első projekt ebben a helyzetben.

Categories: Hír