Kulcs a gördülékeny lakásfelújításhoz

Valószínű kevesen vannak Magyarországon, akik ne hallottak volna a kormány otthonfelújítási támogatásáról. Mivel a támogatás igénylése a papírmunkán kívül nem kevés logisztikázást igényel, ebben a cikkünkben összeszedtük, hogyan érdemes nekikezdeni az otthonfelújítási támogatás igénylését megelőző előkészületeknek. 

lakásfelújítás

Elsőként azt ajánljuk még, ha nem is vagy a listák és jegyzetelés híve, akkor is hasznos egyet vezetni, ahol először is pontokba szedjük az összes felújításra váró munkálatot. A felújítási munkálatok mellé az anyagköltségekről is vezetünk egy listát. Természetesen vannak olyan esetek ahol a szakember munkadíja magasabb, mint az anyagköltség, így a listánk akkor lesz teljes, ha a különböző felújítási munkálatokról árajánlatot is kérünk. Ennél a lépésnél fontos kihangsúlyozni, hogy sosem szabad egy árajánlattal beérni, ugyanis az építőiparban elengedhetetlen a tájékozottság. Rengeteg olyan része van a lakásfelújításnak, ahol nem érdemes spórolni, referenciának pedig még egy kisebb munkánál is érdemes utánanézni. Amint megvan a körülbelüli összköltség, jöhet a kalkulálás. Amennyiben megoldható önerőből a felújítás – aminél jó, ha figyelembe vesszük, hogy a felújítási támogatást utólag fizeti ki az államkincstár, így a felújítás költségeit 100 %-ban nekünk kell finanszírozni – egyszerű helyzetben vagyunk. Azonban, ha nem rendelkezünk kellő önerővel a kiszemelt felújításhoz, ajánlatos utánanézni az esetleges hiteligénylési opcióknak, amik közé tartozik a lakásfelújítási hitel, személyi kölcsön, szabad felhasználású jelzáloghitel vagy a babaváró hitel. Amennyiben a célunk az, hogy minél kedvezőbb kamatozással vegyünk fel hitelt, akkor az államilag támogatott megoldások közül ajánlott választani. Itt azonban bizonyos feltételeknek kell megfelelnünk, mint például legalább egy vagy több éves folyamatos tb jogviszony vagy a gyermekvállalás. Szerencsénkre ezek a feltételek nagyban megegyeznek az otthonfelújítási támogatáshoz szükséges feltételekkel, de azért jó ezekkel is tisztában lennünk és hasznos ezekről is egy listát vezetni.

Példával élve a babaváró hitelt csak házaspárok vehetik fel, egyiküknek legalább három éves tb jogviszonyt kell igazolni, a kamattámogatásnál pedig az öt éven belüli gyermekvállalásnak kell megfelelni. A lakásfelújítási kölcsön igényléséhez legalább egy 25 évnél fiatalabb gyermeket kell nevelni a felújítandó lakásban, emellett egy éves tb jogviszonyt kell igazolni, és a felújítandó ingatlanban kell élni legalább egy éve. Ez alól természetesen kivételt képez, ha egy éven belül kötöttük meg az adásvételi szerződést.

A kivitelezők és szakemberek referenciái mellett az elérhetőségüket is érdemes leellenőrizni, hiszen bizonyos munkaágakban legalább 3 hónapos várakozási időre számíthatunk. És a logisztikázás nagy része csak most jön, amikor a listáinkat összevetve hozzuk meg a számunkra legjobb döntést.

Amennyiben a logisztikázáshoz szükséged lenne tapasztalt szakemberekre, keresd a Zöldház csapatát bizalommal. 

Categories: Cikk