Lakásfelújítás olcsón és gyorsan

Egy lakás vagy ház felújítása mindig komoly kihívást jelent, hiszen nehéz előre elképzelni a végeredményt, arról nem is beszélve, hogy sokan nem is tudják milyen hosszú út vezet odáig és milyen feladatokkal kell majd megbirkózniuk. Ha az a kérdés, hogy saját kezűleg, vagy esetleg szakember segítségével történjen az adott ház felújítása, akkor most összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amiket ennél a döntésnél érdemes lesz figyelembe venni. A legtöbb ember úgy van vele, hogy inkább felfogad egy szakembert, vagy kivitelezőt, aki az egész folyamatot lebonyolítja, azonban ez esetben sokkal több költséggel kell majd számolnia. Ezzel szemben pedig számtalan olyan munkafolyamat lesz majd menet közben, amivel érdemes tisztában lenni és sajátkezűleg is egész egyszerűen elvégezhető anélkül, hogy ezért sok-sok pénzt kellene kifizetni a mesternek.
Nézzük melyek azok a munka fázisok, amiknél elengedhetetlen egy szakember segítsége és melyek azok a részek, amiket saját kezűleg és bátran el lehet végezni mindenféle komolyabb hozzáértés nélkül.

lakásfelújítás - festés

Az első és egyik legfontosabb szempont, ha felújításról van szó, az az idő lesz, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi a rendelkezésre álló idő, amíg minden elkészül. Előfordul, hogy ami elsőre olcsóbb megoldásnak tűnik, az valójában eléggé időigényes és a legvégén mégis sokkal drágább lesz a kifizetendő összeg. Ha mi magunk végzünk el bizonyos munka folyamatokat, akkor sok esetben hosszabbra nyúlik, mint ahogy elképzeltük, ezért mindenképpen érdemes előre átgondolni, hogy mennyi a felújításra szánt idő. Lehet, hogy egy szaki sokkal drágábbnak tűnik, azonban az ő szakértelme segítségével biztosan hamarabb végez majd és a legvégén ugyanannyi lesz a kiadás, mintha saját magunk végeztük volna el az adott munkát, ugyanis ha a saját lakásunk felújításával vagyunk elfoglalva kiesik az a kereset, amit a munkahelyünkön végzünk el.

lakásfelújítás - ablakcsere

Igen ám, de ennek ellenére is vannak olyan részletei az adott munkafolyamatoknak, amiket saját kezűleg, esetleg barátok vagy családtagok segítségével könnyedén el tudunk végezni, így egyúttal a mester is mentesül egyes munkák alól, másrészt pedig meg lehet spórolni az eredetileg erre szánt összeget. A felújítás során szinte mindig sor kerül a régi nyílászárók kicserélésére, ezért elengedhetetlen az, hogy az előző régebbi ajtók és ablakok eltávolításra kerüljenek. Példaképpen ez pontosan egy olyan munkafolyamat, ami nem igényel különösebb hozzáértést, tehát bárki elvégezheti egy kis összefogással és mire megérkezik az újabb nyílászáró, ezzel már nem kell akkor foglalkozni. Természetesen meg kell említeni azt a fontos tényt, hogyha bizonyos munkálatokat mi magunk végzünk el, akkor elengedhetetlen lesz az ehhez szükséges megfelelő minőségű eszköz, hiszen enélkül igencsak sok kínlódással lehetne véghez vinni a szükséges feladatokat. Ezen egyáltalán nem érdemes spórolni, hiszen amennyit látszólag meg tudunk takarítani, annyival több kárt is lehet ezzel okozni és egyértelműen a munka rovására megy.

lakásfelújítás - ablakcsere

Vannak ugyebár azok a munkálatok, amiket mindenképpen szakember segítségével kell megoldani és látszólag azokon nem is lehet spórolni. Ez nem minden esetben van így, ezért most ezen összegek megtakarításhoz gyűjtöttünk néhány klassz ötletet, mivel lehet még faragni a végösszegen.

Abban az esetben, hogyha módunkban áll a felújítást úgy időzíteni, hogy ne a csúcs szezonban kezdjük el, akkor ezzel sok sok pénzt meg lehet spórolni, hiszen vannak azok a kiugró időszakok, amikor hatványozottan magas összeget kérnek egyes szakik. Természetesen, hogyha nem áll rendelkezésre erre elegendő idő, akkor nem lehet sokat gondolkodni és muszáj belevágni, de ha van rá lehetőség, akkor ne legyen kapkodás belőle. A holt időszakokban bizonyára fele annyi pénzért végzik el az egyes munkákat a mesterek, ezért korántsem mindegy mennyit kell kicsengetni a pénztárcánkból.

A saját kezűleg történő beszerzés esetén nagyon nagy megtakarításra lehet szert tenni, ha eléggé körültekintően választjuk ki, hogy honnan érdemes árajánlatot kérni és az összes létező versenyképes cég árait célszerű tudni ahhoz, hogy biztosan a legjobb helyet válasszuk végül ki. Ennek ismeretében érdemes aztán nagy mennyiségben rendelni, azaz sokkal nagyobb kedvezményre lehet bírni az adott céget, hogyha tőlük vásárolunk meg szinte minden felújításhoz szükséges eszközt és kiegészítőt.

Sokan bíznak meg kivitelezőt a felújítás teljeskörű lebonyolítására, ezért ha ilyesmin gondolkodik valaki, akkor mindenképpen érdemes megvizsgálni az adott cég múltját, ajánlott megtekinteni egyes referencia munkákat, továbbá le lehet őket ellenőrizni a www.e-beszamolo.hu oldalon, ezáltal meg lehet győződni arról, hogy biztos kezekbe adjuk a munkát. Minekutána jelentős összeget kell majd a végén kifizetni, ezért ez egyáltalán nem mindegy és nem mellesleg a saját magunk megnyugtatására is célszerű körüljárni ezt a témát. Ennél a spórolási tippnél még érdemes megemlíteni, hogy nem feltétlen lesz olcsóbb, ha helyi vállalkozók és mesterek között keresgélünk, hiszen gyakorta előfordul, hogy másik városból kedvezőbb árajánlatot ígérnek akkor is, ha az utazás költségét már bele kalkulálják.

Nyilvánvalóan ilyen esetben, hogyha ugyebár mesterek által zajlik az egész felújítás menete, akkor az sem mellékes része a folyamatnak, hogy mikorra készülnek el a munkálatok. Minden esetben ajánlott egy határidőt megszabni és ezt papírra is vetni azért, hogy ne érjen meglepetés és az esetleges csúszás ne késleltesse a felújítás lebonyolításának befejezését.

Ha mi magunk vásároljuk meg a felújításhoz szükséges eszközöket, akkor mindig érdemes kikérni egy-egy eszköz vagy kiegészítő kapcsán a szakember hozzáértését, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy az adott pillanatban olcsóbbnak tűnő megoldás hosszabb távon is költséghatékony. Sokszor előfordul, hogy a kezdetben drágább verzió később megtérül és nem igényel gyakori karbantartást és túlzott odafigyelést, így végül olcsóbbra jön ki.

olcsó vs drága

Ehhez kapcsolódik az a fontos részlet, hogy sokszor az olcsóbb megoldások nem tesznek jó szolgálatot és gyakran kell majd kicserélni ahelyett, hogy az eredetileg drágább típust vásároltuk volna meg, ami viszont hosszútávon problémamentes és nem adja meg magát hamar. A termékek vásárlásakor érdemes nagyon alaposan körbenézni, hiszen sokszor ki lehet fogni az adott eszköz kifutó szériáját, így sokkal olcsóbban és akciósan lehet megszerezni a jó minőségű és megbízható készüléket. Ez hatványozottan igaz például egy szigetelés lebonyolítására, hiszen az olcsóbb és rosszabb minőségű szigetelő anyag hosszú távon igencsak megemeli a rezsi összegét, ezért annak érdekében, hogy később pénztárca kímélőbb legyen a havi kiadás, célszerű a drágább, ámde jó és megbízható minőségű szigetelést feltenni.

bolhapiac

A felújítás során eltávolított régi eszközöket, mint pl kazán, kád, radiátor, stb. érdemes meghirdetni és eladásra kínálni, így még ha keveset is, de valamennyit szintén meg lehet takarítani ezáltal. Sokan csak kidobálják és nem mellesleg még az elszállításáért is fizetni kell, így sokkal jobban járnak azok, akik olcsón értékesítik ezeket.

Ezekkel az ötletekkel lehet sok-sok aprónak tűnő összeget megtakarítani, ami a legvégén összeadva bizony mégsem olyan kevés és csak egy kis odafigyelést igényel. Annak aki felújításon gondolkodik, vagy éppen már a folyamat közepén jár, érdemes átolvasni és megfogadni a fentebb leírt tippeket azért, hogy ezek segítségével tudjon faragni a kiadásokból.

Categories: Cikk