Melyik a legjobb műanyag ablak?

Azok akik éppen építkezés vagy felújítás előtt alatt állnak, vagy esetleg már zajlik a folyamat, azoknak biztosan felmerült már az a kérdés, hogy vajon melyik lehet a legjobb műanyag ablak és melyiket érdemes választani. Fontos, hogy minden feltételnek meg tudjon felelni az adott nyílászáró, azonban ez a meghatározás igencsak szubjektív és más-más szempontok kerülnek előtérbe egy adott döntés esetében. Őszintén szólva, arra a kérdésre, hogy melyik a legjobb műanyag ablak igencsak nehéz válaszolni, úgyhogy a mostani cikkünkben kicsit bővebben fogjuk kifejteni ezt a témakört annak érdekében, hogy senki ne maradjon válasz nélkül és biztosan a legjobb döntést tudja meghozni, ha erre kerül a sor.

Azonban még mielőtt erre alaposan kitérünk fontos lesz azt is tudatni, hogy mit tudnak a fa ablakok és ajtók, hiszen tudjuk, hogy régebben bizony minden házba és lakásba ezeket helyezték el, hiszen nem álltak rendelkezésre ilyen több funkcióval ellátott műanyag nyílászárók. Érdemes tisztában lenni az alapokkal azért, hogy önálló képet alkossunk ezekről a lépésekről és ne csak a generálkivitelező vagy a szakember döntsön helyettünk.

fa vs műanyag ablak. Melyik a legjobb ablak?

Kicsit visszamenőleg jól láthatjuk, hogy minden egyes épület, továbbá a műemlékek is fa nyílászárókkal rendelkeznek, amit vagy felújítottak, vagy meghagyták az eredeti állapotában. Manapság is sokan választanak fa ablakokat, azonban a korszerű eljárásoknak köszönhetően ez korántsem egyezik a régmúltban használt elődeivel. Azonban fontos tudni azt is, hogy az ilyen minőségi nyílászárók gyártásához nagy jól felszerelt épületasztalos műhelyre van szükség, hiszen több összetevős a történet. Az ily módon felhasznált fa sajnos igen érzékeny a nedvességre, ezért sem kívülről, sem belülről nem érheti tartósan a víz, vagy pára, emiatt jelentős különbség léphet fel a fa és műanyag nyílászárók között.

Nézzük meg, hogy mik azok az említésre való előnyei és hátrányai a műanyag ablakoknak a fa ablakokkal szemben megvizsgálva. A legjobb műanyag ablak esetében ezek a pozitív előnyök minden esetben teljesülnek, úgyhogy ennek fényében nem is lesz olyan nehéz a döntés, hogy mik azok a szempontok, amiket mindenképpen figyelembe kell majd venni a választáskor. Az előnyök közé tartoznak azok fontos tényezők, amiket most meg fogunk említeni: könnyen lehet tisztítani, emiatt nagyon könnyen karban lehet őket tartani és ebből kifolyólag lesz hosszú az élettartama is. Továbbá rendkívül energia hatékony, amiből az is kikövetkeztethető, hogy pénztárcabarát megoldásról van szó, hiszen nagyon jól tartja a meleget a fűtésszezon idején is. Ha valaki még mindig gondolkodna azon, hogy miért is ezt válassza, vagy esetleg a túl egyszerű dizájn lenne a problémája, annak szívesen elmondjuk, hogy rengeteg fajta műanyag ablak és ajtó is létezik már, úgyhogy biztosan mindenki képes megtalálni a számára leginkább megfelelő darabokat. Létezik már sok féle színvilágban is és fa hatásúak is elérhetőek már, hogyha a ház külleméhez sokkal inkább az a verzió passzolna.

színes műanyag ablakok. Melyik a legjobb ablak?

Ha már így szépen sikerült felsorolni az előnyöket, akkor most kicsit rátérünk azokra a tényezőkre, amik inkább hátrányt jelentenek még a legjobb műanyag ablak tekintetében is. Aki már rendelkezik ilyen típusú nyílászáróval, az pontosan tudja, hogy mennyire jól zárnak ezek az ablakok, ezért a penészedés elkerülése végett minden esetben alaposan oda kell figyelni a gyakori szellőztetésre, hiszen ami olykor előny a fűtési szezonban, az bizonyos helyzetekben hátrányt is jelent. A konyha és a fürdőszoba esetében erre kifejezetten ajánlott fokozott figyelmet fordítani, hiszen az itt keletkező pára mennyisége ártalmas lehet, ha benn reked a helyiségben, ezért többször is javasolt szellőztetni.

szellőztetés hiányában keletkezett penész

Abban az esetben, hogyha valamilyen komolyabb sérülés keletkezne az adott műanyag ablakon, akkor sajnálatos módon tudni kell, hogy csak nehezen, vagy bizonyos esetekben egyáltalán nem is javítható. A legutolsó ilyen hátrányként titulált tényező pedig az, hogy sokszor az a bizonyos prémium érzet elmaradhat még akkor is, ha kicsit magasabb árkategóriás nyílászárót választunk. Persze, ahogy fentebb említettük ma már létezik számtalan olyan csinos küllemmel ellátott ablak is, ami eltér a megszokott hagyományos változattól és abszolút beillik egy drágább árkategóriás ház kiegészítői közé, csak ugyebár azért ennek megvan az ára, ami nem feltétlen kedvez a költségvetésnek.

Akkor most lássuk, hogy melyik a legjobb műanyag ablak és miszerint vannak a különböző típusai osztályozva. Ezek a szempontok a profilvastagság, valamint a légkamra szám szerint kerülnek osztályozásra, amit most kifejtünk, hogy mindenki számára érthető legyen.

A profilvastagság mérete milliméterben van kifejezve és ez a méret határozza meg a homlokzati nyílászáró szerkezetét. Ez a mérőszám minden egyes épület esetén egy elkerülhetetlen tényező, mivel a homlokzaton elhelyezkedő ablaknál lehet és mindösszesen ez a 60 mm határozza meg a külső és belső tér közti távolságot.  A légkamra fogalma pedig azt jelenti, hogy a profilvastagságot ezek a légkamrák osztják különböző terekre és ezek felelnek a hőszigetelés minőségéért és nem mellesleg a strapabíróságát is ez határozza meg. A mai széles kínálatnak köszönhetően kellőképpen válogathatunk a profilvastagság és a légkamra szám szerint. Minél nagyobb a profil vastagsága, annál több légkamra helyezkedik el a nyílászáróban, ezért sokkal jobb lesz a hőszigetelő képessége. A leggyakoribb előre legyártott méret az a 60-70-80 mm-es változat, de abban az esetben, hogy nem megfelelő ez az előre elkészült méret, akkor van lehetőség egyedi gyártásra is, ha szükséges. Ezen standard méretek előtt régebben a 3 légkamrás és 60mm-es profil volt az alap, de a mai széles kínálatnak köszönhetően már elérhetőek a fentebb említett változatok is méghozzá 6 akár 8 légkamrával is.

A hőszigetelő képesség szerint is meghatározható, hogy melyik a legjobb műanyag ablak, ez pedig egyetlen mérőszám szerint történik, ami nem más mint a légkamrák száma. Azonban fontos tudni azt a tényt, hogy ez a meghatározás bizony egy téves elmélet, hiszen a vékony profilvastagsággal bíró műanyag nyílászárókba belepréselt 6-8 légkamra szám nem fogja feljebb tornázni az adott ablak hőszigetelő képességét. Igazából az az alap tényező, hogy minden profilvastagsághoz tartozik egy bizonyos légkamra szám kellene, hogy befolyásolja ezt a meghatározást, mert a hőszigetelő merevséget valamint képességet ez fogja ténylegesen garantálni. Ugyanis ebből következik az, hogy az adott profil vastagságához nem megfelelő légkamra szám társul, akkor ez a jelenség az acél merevítések rovására történik. Ez egy kicsit enyhébb esetben csupán a betörések elleni biztonságot fogja csökkenteni, míg más esetben akár a nyílászáró stabilitás gyengüléséhez is vezethet. Ha már említettük a betörés elleni védelmet is, akkor bizony nem mindegy ez a fontos részlet sem, hiszen ez is meghatározza azt, hogy melyik lesz a legjobb műanyag ablak ilyen tekintetben is. A kiesés vagy betörés elleni védelem szempontjából mindenféleképpen a ragasztott biztonsági üvegezést kell alkalmazni, illetve ennek a minőségét a MABISZ minősítése is garantálja. A továbbiakban meghatározó tényező a legjobb műanyag ablak tekintetében az is, hogy mennyire jó hangszigetelő tulajdonsággal bír, hiszen egy zajosabb környéken ez egy elengedhetetlen szempont.

szellőztető funkció műanyag ablak

Ahogyan már korábban kitértünk egy kicsit a penész elleni védelem fontosságára is, most akkor feltárjuk az erre vonatkozó hasznos lehetőségeket is. Léteznek ma már a jól ismert hagyományos szellőztetés mellett szellőző rés funkcióval ellátott műanyag ablakok is, úgyhogy ezt alkalmazva biztosan elkerüli a házat a penészedés, ami netalántán ezen figyelmetlenség miatt alakulna ki.
Reméljük, hogy tudunk segíteni abban, hogy akkor végülis milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a legjobb műanyag ablak kiválasztásánál és mindenkinek sikerül megtalálni a számára legmegfelelőbb típust. A többi ablaktípusról egy korábbi cikkünkben olvashatsz!

Categories: Cikk