Mennyire tud hasznos lenni egy okosotthon?

Igen, nagyon jó buli, hogy telefonról lehet irányítani az izzó színét, de van bármi tényleges értelme is az úgynevezett okosotthonnak? Magyarország eléggé le van maradva a háztartásokban található okoseszközök tekintetében, pedig sokkal több mindenre lehet használni, mint ahogy azt a legtöbben gondolják. Természetesen fontos a szórakozás, és ha vendégek jönnek, akkor elég vagány, hogy a telefon segítségével lehet kapcsolni a lámpát, viszont ez tényleg mondhatni csak a jéghegy csúcsa. 

Az otthon található „kütyük” elsődleges feladata, hogy megkönnyítse az ott lakók mindennapjait. Ezt különböző szenzorok segítségével végzik, amik folyamatosan adatokat rögzítenek, illetve továbbítanak a többi eszköznek. Legtöbbször egy stabil wifi hálózatra van csak szükség a kommunikációhoz, de van olyan verzió is, amikor bluetoothon keresztül történik az adatátvitel. Sajnos ott még nem tartunk, hogy az otthonunk beálljon minden este a kocsival a garázsba helyettünk, de számos más teendőt képes elvégezni önnálóan. Például meghatározott időközönként elindítja a robotporszívót, felfűti vagy éppen lehűti a lakást mire hazaérünk, lekapcsolja a kinti vagy a benti világítást és még lehetne tovább sorolni. Nem kell aggódni azon, hogy kihúztuk-e a vasalót, mivel ha érzékeli, hogy nem tartózkodunk otthon, akkor lekapcsol minden olyan területet, aminek a működése szükségtelen. Folyamatosan figyel helyettünk az energiatakarékosságra, amit minden egyes hónap végén meg fogunk neki köszönni. 

okosotthon

Ezen kívül természetesen a legfontosabb feladata, a biztonság nyújtása. A mozgásérzékelőknek, illetve kameráknak köszönhetően egyből értesítést kapunk telefonunkra, ha valami szokatlant érzékel a rendszer. Nem szükséges számítógéphez sem ülnünk, mivel mobilunkon élő képet kapunk az aktuális helyzetről. Sőt, ha nyaralás közben észlelünk valami gyanús mozgást a ház körül, akkor egy lámpa felkapcsolásával, vagy zene lejátszásával könnyen azt tudjuk imitálni, mintha otthon tartózkodnánk. Ezen kívül pedig a szenzorok folyamatosan vizsgálják, hogy nem-e szivárog valahonnan víz, és természetesen tűz, füst és CO esetén is egyből riasztanak. 

Szinte mindent be lehet programozni rajta, egészen a locsoló indításától a kávé főzésig. Sokak félnek tőle, mert úgy gondolják lekövetik majd őket, vagy egyszerűen felesleges a robotporszívó, mert azt a munkát ők is el tudják végezni pár perc alatt. Viszont ebben a rohanó világban nagy segítséget tud nyújtani azzal, hogy leveszi a mindennapos apró dolgok elvégzését a vállunkról, arról nem is beszélve, hogy teljes biztonságba tudhatjuk otthonunkat bárhol is járunk.

Categories: Cikk