Miben különbözik a passzív, aktív és az ökoház?

Napjainkban egyre inkább komoly figyelmet fordítunk arra, hogy óvjuk környezetünket és a legtöbben próbálnak odafigyelni arra is, hogy minél kevesebb hulladékot hagyjanak maguk után. Emellett jelentős hangsúlyt kap az a tény is, miszerint rohamosan fogynak az energia raktárak és illendő lenne élni a már ismert alternatívákkal, hogy megvédjük a környezetet a további károsodástól. Erre nagyszerű lehetőségek vannak már manapság és nem csak a környezetnek kedveznek, de hosszú távon bizony a pénztárcakímélő eljárások nekünk is jócskán segítenek a költségek csökkentésében.

ökoház

Amennyiben még nem tisztázódott az a kérdés, hogy mi is különbség a passzív, aktív és öko ház között, akkor ezen cikk biztosan segít majd eligazodni ebben az összetett témakörben.

Lássuk csak, hogy mit is jelent a passzívház kifejezés! Ahhoz, hogy egy adott épület képes legyen megfelelni a passzívház minősítésnek, nagyon szigorú energetikai elvárásoknak kell eleget tenni. Nagyon alapos tervezést igényel, ami magába foglalja a minimális hőveszteséget és a passzív hőnyereséget is maximalizálja, emellett a háztartási hulladékhő mindenkori hasznosításával hozható létre, úgy mint hűtő, világítás és egyéb érintett területek mivoltával. Ami a passzívház esetében a leginkább meghatározó tényező az az alacsony energetikai besorolás, ami elsősorban az egy négyzetméteres egységnyi alapterületre eső éves szintű átlagos fűtési hőigényét érinti. Ezen területet érintő átlagos fűtési hőigény nem lehet magasabb érték, mint 15 kWh. Egy ilyen besorolású ház vagy lakás optimális mérettel és megfelelő kialakítással akár fűtésrendszer nélkül is működőképes lehet, egy erre alkalmas és egyben amúgy is nélkülözhetetlen hővisszanyerős szellőzés által is. Egy passzívház kialakítása széles skálán mozoghat a beépített anyagok környezeti terhelése és a közműellátástól való függetlenség szempontjából. Két nagyobb kategóriát lehet megnevezni a passzívház tekintetében, ezek az autonóm-passzívház és az öko-passzívház. Az első csoportot (autonóm-passzívház) a leginkább önálló működés határozza meg, míg a második (öko-passzívház) kategóriát a környezet védelme jellemzi. Az összes típusú passzívház esetében az épület teljes élettartamát tekintve vannak környezetvédelmi és természetesen költségtakarékossági vonzatai is.

passzívház hőveszteség

Az aktívház egy rendkívül hasznos és a környezet számára úgynevezett megmentő megoldást jelent a jövőre nézve, ugyanis egy ilyen technológiával felépített ház több energiát képes termelni, mint amennyit felhasznál. Amellett, hogy a saját működéséhez is képes megtermelni a fenntartáshoz szükséges energiát, még ezen felüli többlet energiát tud biztosítani a környezet számára. Az ily módon termelődő plusz energiát a környéken élő fogyasztókhoz vezetik el a helyi áramszolgáltató rendszeren keresztül, mégpedig úgy, hogy a környezet számára rendkívül hasznos technikát, napelemeket alkalmaznak az ilyen épületekben. Az aktívház esetében az is nagyon fontos, hogy az építőanyagok milyen forrásból származnak és ezeknek az előállítása milyen hatással van a környezetre. Azt is előre érdemes tudni, hogy az épület milyen energiamérleggel rendelkezik és azt is, hogy az esetleges későbbi bontás során az ott keletkező hulladék javarésze egy újrahasznosítási ciklusba legyen visszaforgatható. Érdemes megemlíteni, hogy ezzel a technológiával épült ház figyelembe veszi az épület teljes élettartamát is. Építés során arra kell törekedni, hogy a megtervezett ház minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon és a folyamat során fel legyen használva minden természeti erőforrás is. Fontos tudni, hogy ezzel a módszerrel épített házak esetében nem annyira kötöttek a megvalósítási lehetőségek, mint a passzívháznál és amim még lényeges különbség, hogy az energetikai besorolás figyelembe vétele mellett kibővítik a ház fogalmát az épület emberrel és környezettel való interakciójával is.

napelem energia visszatermelés

A következő népszerű környezetkímélő eljárással készült típus az ökoház. Az ökoház előállítása jóval olcsóbb, mintha betonból és égetett agyagtéglából épülne, ugyanis az ilyen anyagok súlyánál sokkal kevesebbet nyom az ökoház acél szerkezete, méghozzá harmincszor csekélyebb egy ilyen struktúrájú építmény. Az ökoház üzemeltetése a lehető legkisebb kárt okozza a természetnek és az előállítás során keletkezett költség is jóval alacsonyabb, mint az egyéb más technológiával épülő házak esetében. Minden egyes felhasznált elem újrahasznosítható, mi ugye már az aktív háznál is fontos és szinte kötelező szempont volt, ami abszolút nagy előnyre tesz szert és okot ad arra, hogy miért is érdemes ezt a módszert választani, ha szem előtt tartjuk a környezet megóvását. Az építéshez szükséges elemeket sokkal könnyebb szállítani, továbbá egyáltalán nincsen szükség vegyszeres felületkezelésre sem, ami ráadásul a többi módszerhez képest gyorsítja az építés folyamatát is. Köztudott, hogy a fa az egyik legalacsonyabb energiát igénylő alapanyag, mégis égethető nyersanyag és az előállítása során is több hulladék termelődik. Ezzel ellentétben azonban a horganyozott acélprofilok egyáltalán nem égethetőek és ugyebár ezt az alapanyagot méretre gyártják, ezért ennek során természetesen nem termelődik felesleges környezetet károsító szemét sem. Az ökoház esetében tehát fontos tisztában lenni azzal, hogy nem csak a működése mentesíti a környezetet a károsodástól, hanem az egész előállítás folyamán felhasznált építőanyagok mind kíméletesek a természet számára. A meleget a hőszivattyú, a napkollektor és a szintúgy erre alkalmas szélenergia képes biztosítani, mindezek mellett pedig előszeretettel alkalmazzák a víz- és energiatakarékos esővízgyűjtő és szennyvíztisztító megoldásokat is. Természetesen akik az ökoház mellett teszik le a voksukat azok számára nem csak maga az építés folyamata és a ház működtetése fontos, hanem a ház birtokba vétele után az ott lakás során gyakorlott életforma. Számos alternatíva létezik, amivel a beköltözés során is javítható a megszokott élet stílus és ezáltal példát lehet mutatni a család és barátok számára. Az ilyen módszerek valóban nagyon kíméletesek a környezet javára ezért nagyon jó lenne, ha minél több ember választaná ezt az életformát beleértve az ökoház építését is, ezáltal látható javulást tapasztalhatnánk a környezetünk állapotában.

ökoház

A fentebb bővebben kifejtett környezet kímélő eljárással épülő háztípusok mindegyike teljes mértékben jó megoldás lehet, amennyiben szem előtt tartjuk a természet védelmét. Természetesen figyelembe véve a különbségeket lehet előre gondolkodni és olyat célszerű választani, ami nem csak a saját fenntartáshoz szükséges energiaellátást képes biztosítani, hanem ráadásként többlet energiát is képes előállítani és ez nem megy mellékes szempont. A jövőre nézve mindenképpen meg fog térülni, hogyha eképpen épül fel egy ház, azonban ha van rá lehetőség akkor nem érdemes várni a kezdéssel, ugyanis információk szerint a következő évben komoly szigorítás várható e tekintetben.

Categories: Cikk