Miért érdemes klímát beszereltetni az épülő házunkba?

Még régen csak elvétve találtunk légkondicionálót a lakásokban vagy házakban, ma már egy olyan alapvető berendezési elemnek számít, mint a hűtő vagy a mosógép. A házépítés során is sokan már előre belekalkulálják a költségekbe és nem pedig egy plusz, később majd beszerezzük kategóriába sorolják.

A kellemesebb hőmérséklet elérésén túl napjainkban már sokkal többet jelent a klíma. Lássuk is miről van szó pontosan…

Idén egy nem túl élvezetes kánikulában volt részünk a nyáron.  A hőség pedig olyan elviselhetetlenné vált és fog válni az elkövetkező években is, amit nem lehet orvosolni egy lehúzott redőnnyel. Sok esetben szükség van egy plusz rendszerre. A hűs levegő pedig a klíma segítségével egy gombnyomással elérhetővé válik.

Ne higgye senki, hogy ez csak egy kényelmi eszköz, már nem. A klíma ugyanis:

  1. Hozzájárul szervezetünk egészséges működéséhez. A meleg levegőben nagyon nehéz koncentrálni, kevésbé vagyunk hatékonyak és hamarabb elfáradunk. Az alvást sem könnyíti meg a meleg, aminek hatására pedig még több probléma léphet fel a jövőben. A kialvatlanság hatására könnyen legyengül az immunrendszerünk is.
  2. Új lehetőséget vet fel az energiahatékonyságban. Most mindenhol erről olvashatunk és mindig ez a kérdés: Hogyan csökkenthetjük az energiafelhasználásunkat otthon? Mi lesz velünk télen, ha fűteni kell? Bár a napelem is nagyon jó megoldás, hogy környezettudatos módon csökkentsük kiadásainkat, mégse engedheti meg mindenki magának. Egy legújabb kutatás szerint azonban arra derült fény, hogy olcsóbb split klímával fűteni, mint gázzal. Nehéz lenne pontosan meghatározni, hogy mennyivel is járna kevesebb kiadással hiszen ez nagyban függ házunk adottságától. A most épülő házakban is lehetnek különbségek a szigetelés, nyílászáró alapján. Az se mindegy természetesen, hogy mekkora az épület, milyen a belmagasság, mennyi klímát kell beszerelni ahhoz, hogy mindenhova eljusson a meleg levegő.

A rezsiárak változása után jelentősen megnőtt a kereslet a levegő-levegő hőszivattyúk (split klímák) és a levegő-víz hőszivattyúk (hatszor többen érdeklődtek, mint tavaly nyáron) iránt. A legtöbb embert nem a hűtés, hanem a fűtés érdekli. A megnövekedett igény miatt pedig több lett a várakozási idő, ezért, ha építkezésen gondolkozol ideje, hogy ezt is időben számításba vedd.

Categories: Hír