Mikor lesz vége az építkezéseknek?

Az elmúlt pár évben az építőipar termelése dinamikusan megindult. Hiába mondható el az, hogy az alapanyag árak továbbra sem csökkennek, valamint a szakemberek tekintetében is komoly munkaerőhiányok alakulnak ki, a számok mégis növekedést mutatnak. Természetesen köze lehet hozzá annak is, hogy továbbra is sokan választják a CSOK-ot, illetve a Babaváró hitelt is rengetegszer a kiszemelt lakás vagy ház megvásárlására használják fel. Viszont ezeket a támogatásokat már az előző évben is igénybe lehetett venni, úgyhogy állami támogatás ide vagy oda egy biztos, hogy elég meglepő számokat tett közzé a KSH.

házépítés, építkezés

A KSH (Központi Statisztikai Hivatal) legújabb eredményei a napokban jelentek meg. Eszerint az építőipari ágazatok közül az épületek építése februárban 69,8%-kal meghaladta az előző év februári adatokat. Az egyéb építményeknél 6,8%-kal, a speciális szaképítésnél 40,4%-kal nőtt a termelés. Már önmagában ezek a számok is óriási növekedést jelentenek.

Azonban a megkötött új szerződések volumene 92,7%-kal emelkedett az előző évihez képest. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések aránya 65,3%-kal nőtt. Szóval akik úgy gondolták, hogy a közeljövőben megállnak majd az építkezések, azoknak sajnos azt kell mondjam, hogy tévedtek. Olyannyira, hogy a számok alapján majdnem duplaannyi építkezés várható, mint amennyi az előző évben volt, pedig az se mondható kevésnek.

2022 januári, illetve februári adatait összehasonlítva a 2021-es év első két hónapjával pedig azt láthatjuk, hogy 22,7-kal emelkedett az építőipari termelés. Az év vége pedig még messze van. Külön-külön nézve a hónapokat, januárban ez az arány 3,3% volt, februárban pedig 42,3%. Várhatóan a nyáron még ennél is jobban megnövekszik az építeni vágyók aránya.

Arra a kérdésre, hogy a folyamatosan növekvő árak milyen hatást gyakorolnak majd az építésekre az később fog kiderülni. Az azonban biztos, hogy a már meglévő lakások árai drasztikusan növekednek, de senki se tudja pontosan megmondani, hogy meddig.

 

Categories: Hír