Milyen beltéri ajtót válasszak?

Az építkezés vagy felújítás egyik központi eleme a beltéri ajtók kiválasztása. Bár nagyon fontos az, hogy milyen stílusban rendezzük be otthonunkat, annál jelentősebb szempontokat is érdemes megvizsgálni a munka megkezdése előtt. 

milyen beltéri ajtót válasszak?

Első szempont a választás során, hogy milyen típusú ingatlanba keresünk ajtókat. Mivel nem mindegy, hogy milyen körülményeknek, környezeti hatásoknak van kitéve a termék. Nem csak az lényeges, hogy mennyi pára, hő vagy egyéb ütközés (pl. karc) éri őket, hanem az is, hogy ki fogja használni. Itt nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy valaki szétveri az ajtót, de mondjuk egy gyerekszobába érdemesebb strapabíróbb, karcálló és könnyen tisztítható megoldást választani, míg egy elegáns irodai környezetnél nem olyan fontosak ezek a tényezők.

Bármilyen helységbe is keresünk beltéri ajtókat mindig van drágább és olcsóbb megoldás is. Egy tömörfa ajtó jóval nagyobb költséggel jár, ám impozánsabb és exkluzívabb opció egy egyszerű fahatású, fóliázott verzióhoz képest. Ár-érték szempontjából a dekorfóliás ajtók vannak első helyen, de ezek sajnos minőségben közel sem számítanak csúcskategóriásnak. Ettől függetlenül nem érdemes mindig a legdrágább fából készült verziót választani, számos innovatív lehetőség van már jelen az építőiparban. Ezek egyáltalán nem gagyi, vagy alsókategóriás beltéri ajtók, hétköznapi használtra tökéletesen megfelelnek és hosszú ideig is ki tudják szolgálni az igényeinket.

Végül pedig ne feledkezzünk meg a tisztításról sem, hiszen egy tömörfa ajtó igen kényes felület, amellyel óvatosan kell bánni. Ezzel szemben a CPL és dekor felületek jobban bírják a folyamatos takarítást a vegyi tisztítószereket. 

A választási folyamat során több típussal is találkozhatunk, amik között nehéz különbséget tenni akkor, ha nem vagyunk jártasak a témában. A cikkben ezért a különböző beltéri ajtótípusokat járjuk körbe, szó lesz a fa, MDF, CPL és dekorfóliás beltéri ajtótípusról is. A típusok közötti értelmezést nagyban nehezíti az, hogy sokszor rövidítéseket használ a szakma, ilyen a CPL és az MDF beltéri ajtó. 

Annak érdekében, hogy mindenki tisztán lássa a dolgokat érdemes a legelején kezdeni a különböző kifejezések magyarázatát, ugyanis könnyű összezavarodni. A fa beltéri ajtókkal kezdem a sort, mivel itt nem kell sok mindent bemutatni, ugyanis az ajtó kívül és belül is fa. Lehet, hogy ez magától értetődő, de a következő típusoknál már nem ilyen egyszerű a helyzet. Ez azért van, mert a többi ajtónál más a váz és a fólia anyaga. Amikor az MDF rövidítést használjuk, akkor legtöbbször az ajtó vázáról, belső anyagáról beszélünk, míg a CPL, illetve dekorfólia esetén a beltéri ajtó külső fóliarétegéról van szó. Na de nézzük is meg egyenként, hogy melyik kifejezés mit is takar pontosan.

(1) Az MDF rövidítés egy angol kifejezésből származik ,,Medium Density Fibreboard”, aminek jelentése az, hogy közepes sűrűségű farostlemez. Fő összetevője a fa, ami nem közvetlen, hanem feldolgozva kerül felhasználásra. A másik anyag pedig a műgyanta, ennek a két anyagnak az egyvelege ez a típus, amelyet nagy nyomás vagy hő alatt préselnek össze. Emiatt egy ellenálló, sima felületű, masszív ajtót kapunk. Legtöbbször a váz készül ebből az MDF anyagból, a belsejét pedig valami mással töltik ki, ez természetesen az elkészült ajtóknál nem látszik.  Felületére fólia (pl. CPL) vagy festék kerül. Az ilyen eljárással készült nyílászárók nagyon népszerűek az építőiparban. További előnye, hogy az MDF ajtókba lehet mélyedéseket marni, ez sok mindenki számára vonzó megoldás, mivel így már nem csak egy sima felületről beszélünk. Fontos tudni, ha úgy döntünk, hogy szeretnénk marásmintát tenni az ajtóra, akkor nem tudjuk CPL, illetve dekorfóliával befedni, csak vákumozhatóval. Ebben az esetben választhatjuk még azt az opciót is, hogy nem fóliázzuk, hanem színre festjük az ajtót.

MDF beltéri ajtó

(2) A CPL egy melamin-akril anyagból készült fólia. A CPL elnevezés az angol „Continuously Pressed Laminates” kifejezésből származik melynek jelentése ,,folyamatos nyomás alatt laminált”. A szüntelen nyomás és hőkezelés igazából egy sokkal ellenállóbb réteget képez, ami különböző környezeti hatásokra pl. hőmérsékletre, párára jól reagál. Egy erősebb és keményebb felület jön létre, ami hosszú távon megőrzi szépségét. Továbbá a dekorfóliás ajtókat legtöbb esetben szabvány méretekre gyártják, míg a CPL beltéri ajtók egyedi méretben is elérhetőek. Lakásba, irodába vagy házba is egyaránt ajánlott a típus, mert a vastag anyaga miatt minden helyre tökéletes, időtálló, megbízható megoldás. Éppen ezért nagyon elterjedt, hogy CPL fóliát választanak az emberek, mert bár drágább, de összességében jobb megoldás lehet a sima dekorfóliás ajtókkal szemben. 

CPL beltéri ajtó

(3) A dekorfóliás beltéri ajtók ellenálló képessége nem nyújt olyan magas szintet, mint egy CPL ajtó, de ettől függetlenül nem rossz választás, mivel ár-érték arányban nagyon jó lehetőség. Attól függetlenül, hogy nem olyan erős felületről beszélünk, még nem jelenti azt, hogy nem stabil vagy időtálló. Normál, hétköznapi használat során ezek is teljesen megfelelőek, a különbség a CPL és a dekorfóliás ajtók között a nagyobb sérülések esetén van pl. parázs, ütközés, karcolás. További hátránya a CPL fóliával készült ajtókkal szemben, ahogy már korábban is említettem, hogy csak szabvány méretben lehet kapni (65×210, 75×210, 90×210, 100×210), tehát egyedi beltéri ajtót nem lehet dekorfóliával beborítani.

dekorfóliás beltéri ajtó

(4) Ha tömörfa beltéri ajtót szeretnénk, akkor óriási választékkal találhatjuk szembe magunkat, de egy azonban mindig közös: foglalkozni és törődni kell ezzel a típussal. Minden szempontból egy drága árkategóriájú nyílászáróról van szó, nem beszélve arról, hogy bizonyos időnként érdemes újra kezelni őket, sérülés esetén pedig költséges a javítása. Itt sem mindegy, hogy milyen fajta fát választunk, egy fenyőből készült fa nem annyira nagy értékű, mintha dióból vagy cseresznyéből készül. Az anyag megóvása érdekében érdemes ipari festést választani, ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a fa szép és tartós legyen, mivel így megóvjuk a fa szerkezetét a különböző időjárási körülményektől, párától. Ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük, akkor egy hosszútávú, szép megoldás lehet, ami könnyen az ingatlan egyik központi elemévé válhat.

tömörfa beltéri ajtó

Összegezve tehát elmondhatjuk azt, hogy mindig meg kell vizsgálni, hogy milyen környezetbe keresünk beltéri ajtót, ugyanis ennek függvényében tudunk választani a különböző típusok közül. Ha MDF ajtót szeretnénk, akkor 3 opciónk van: CPL-lel fóliázzuk (kopásállóbb, mint a dekorfólia), dekorfóliával borítjuk be (olcsóbb, mint a CPL), illetve harmadik opció, ha marást szeretnénk az ajtóra, akkor viszont festeni kell. Ha azonban szeretjük az igazi fa kinézetét és tapintását, akkor a tömörfa beltéri ajtó a jó megoldást, de fontos észben tartani, hogy bizony időnként törődést igényel.

Categories: Cikk