Milyen hatással van az építőipar működésére a jelenlegi járványhelyzet?

Nagyon sok bizonytalanság van még az emberekben a napokban zajló munkafolyamatokkal kapcsolatban, hiszen mostanra a társadalom jelentős részének valamilyen szintű kárt okozott a vírus miatt kialakult kritikus felállás. Sokan elvesztették már az állásukat is, de akadnak olyanok, akik ugyan csökkentett formában, de otthonról folytathatják az aktuális munkájukat.

Igen ám, de mi a helyzet az építőiparral? Sokakban felmerült már ez a kérdés, hiszen nap mint nap látni, hogy ezek a kivitelezési munkák bizony most sem álltak meg, hiszen erre az ipari ágazatra semmilyen jellegű korlátozás nincs kihatással és gond nélkül folytatható az aktuális munkamenet. A további kérdés már csak az, hogy ez a jelenlegi árakat tekintve milyen szintű változást hozott, tehát várható-e némi visszaesés, hisz az elmúlt időszakban az egekbe ugrottak a tarifák.

koronavírus hatása az építőiparra

Az eddigi tapasztalatok szerint az építéshez szükséges anyagok gyártása gond nélkül működik tovább belföldön, tehát ilyen szinten nem változtak a díjszabások, azonban a szakemberek munkaköltsége már csökkenni látszik. Az import árut tekintve természetesen van némi lassulás és késés, azonban ezeket az építőanyagokat igyekeznek hazai termékekkel pótolni. Az átadások némileg csúszhatnak, hiszen most minden szinten lelassult a világ működése, de olyan jelentős mértékben talán nem lesz mérvadó. Az eddigi mérések szerint a megrendelések száma 15-20%-os visszaesést mutat, így hiába a szakik olcsóbb munkabére, mégsem pörög a piac.

A kis- és középvállalkozók egyelőre nem tudnak biztosat mondani és a nagyobb vállalkozók is csak rövid távlatban tudnak előre gondolkodni, ezért a megrendelések felvételre kerülnek, azonban biztos határidővel már nem igazán tudnak szolgálni. Abban az esetben, ha a jelenlegi helyzet folytatódik tovább, akkor az építési munkálatok a mostani ütemben zajlanak a jövőben is, így nem kell számolni nagy mértékű késéssel és áremelkedésekkel sem.

Categories: Hír