Milyen medencét építsek?

A mai lehetőségeknek köszönhetően már nem számít olyan nehéz küldetésnek egy tökéletes medence építés, hiszen számtalan verzió közül választhatunk, amelyek mind azért vannak, hogy megvalósítsák mindenki számára az ideális komfort érzetet. 

feszített víztükrű medence

Természetesen sokan tudják azt is, hogy ez nem egy olcsó mulatság, tehát aki arra a döntésre jut, hogy a következő projektje egy medence építés lesz, annak számolnia kell a magas árakkal. Ez azért is van, hiszen nem csak megépíteni kell magát a medencét, hanem a fenntartáshoz szükséges eszközök és kellékek beszerelése vagy ugyanekkora, vagy még sokkal több kiadással jár. A tökéletes végeredmény elérése nem csak az esztétikai gyönyört jelenti, hanem a megfelelő fenntarthatóságot és könnyű kezelhetőséget is egyben a hosszan tartó élvezeti élmény megszerzése céljából. Egy okosan megtervezett és hibátlanul kivitelezett medence építés tehát nem csak abból áll, hogy egy mesés látványt biztosítson, hanem a háttérmunkálatok azon része, ami már szakmai hozzáértést követel végül akadálymentesen elkészüljön. 

Most azokat a leggyakrabban felmerülő választási lehetőségeket valamint kérdéseket gyűjtöttük össze, amik a legtöbb ember fejében megfordulnak akkor, ha épp medence építés előtt állnak.

SÜLLYESZTETT ÉS FESZÍTETT TÜKRŰ MEDENCE ÉPÍTÉS

Az egyik örök kérdés szokott lenni már a medence építés kezdetén, hogy a süllyesztett változatot, vagy a feszített tükrű verziót válasszuk végül, hiszen így elsőre talán a kettő látványa között merül fel jelentős különbség. Mindkettő más- más célt szolgál, ezért az általunk elképzelt medence esetén érdemes kikérni a szakember véleményét, hogy melyik lesz a legideálisabb választás. Nagy általánosságban elmondható, hogy a kisebb térfogatú medence esetén érdemes a feszített tükrű megoldást választani, míg ha otthoni célra szánt úszómedence megépítése lenne a cél, akkor viszont a süllyesztett változat lesz a jobb döntés. Ezt köztudottan nagyban befolyásolja még a használó személyek száma, ezért ezt a kérdést ennek fényében célszerű megválaszolni. 

Süllyesztett medence
feszített víztükrű medence
Feszített víztükrű medence

FÓLIA BURKOLATTAL VAGY MOZAIKKAL 

A következő jelentős részlet egy medence építés kapcsán az, hogy a burkolat esetén mire essen a választás, hiszen nem csak esztétikai különbséget rejt magában ez a kérdés, hanem a használatba és fenntarthatóságba is beleszólhat. Itt nagyon számottevő részt szolgál az a tény, hogy miként lett kivitelezve az adott burkolat, tehát összességében elmondható, hogy mindkettőnek tökéletesen kell elkészülnie. Egy nem megfelelően kialakított mozaik burkolat óriási hátrányt jelenthet, míg egy hibátlanul elhelyezett fólia burkolat biztosan problémamentes megoldás lesz a jövőben. 

medence fóliázás

A MEDENCE ÉPÍTÉS GÉPÉSZETE

A rendelkezésre álló lehetőségek között óriási különbség van mind az ár, mind a minőség tekintetében, ezért nem árt alaposan utánajárni annak, hogy végül melyikre esik a választás. A hozzáértő szakember alapvetően tisztában van a kínálattal, azonban jobban tesszük, ha  mi magunk is tájékozódunk a piac nyújtotta választék közül. A legtöbb szakmai javaslat immáron az, hogy a spanyol Astralpool, vagy esetleg a német MTS termékek nyújtják azt a minőséget, ami a hosszútávú működést akadálytalanul lehetővé teszi számunkra. Ezek a termékek valamivel magasabb áron érhetőek el, azonban sokszor jelentős különbség figyelhető meg a végösszeget illetően, ezért az a javaslat, hogy több helyen is ajánlott érdeklődni, hogy biztosan a legmegfelelőbb áron tudjuk megvásárolni a kívánt terméket. 

medence gépészet

A MEDENCE AUTOMATIZÁLÁSA

A medence építés ezen részén gyakran felmerül az a kérdés, miszerint célszerű döntés lesz-e automatizálni a medencét, vagy ez egy teljesen felesleges lépés és csupán plusz költségeket idéz elő a folyamat kapcsán.  A szakemberek általános meglátása ebben a témakörben az, hogy nem feltétlenül szükséges egy medence automatizálása, azonban ezek az automatikus berendezések könnyebbé teszik a karbantartási munkálatokat és valamivel egyszerűsítik is azt. A gépház automatizálása azonban sajnos nem lehetséges, ugyanis ez minden héten igényel némi karbantartást, ami elkerülhetetlen ahhoz, hogy a medence megfelelően működjön és ne merüljön fel hibalehetőség. 

medence automatizálás

A MEDENCE FELTÖLTÉSE

Örök kérdés a medencét használók körében az, hogy milyen vízzel történjen a feltöltés, hiszen többeknek rendelkezésre áll városi víz és kútvíz egyaránt. A leginkább javasolt az, hogy a medence hálózati vízzel legyen feltöltve azért, hogy elkerülhetőek legyenek azok az esetleges problémák, amiket egy túlságosan magas vastartalmú kútvíz okozna. Csakis kizárólag akkor érdemes kútvízzel tölteni a medencét, ha a vízről köztudott, hogy alacsony vagy maximum közepes a vastartalma, ami manapság igen ritka. Ez a magas vastartalom olyan károkat okoz a használat során, amit később lehetetlen, vagy nagyon körülményes helyre hozni. A magas vastartalom további károkat okoz a medence burkolatán is és ezeket a masszív lerakódásokat bizony nagyon nehéz, illetve sokszor lehetetlen is eltüntetni a takarítás során. 

vasas medence víz

GYEREKBARÁT MEDENCE ÉPÍTÉS

Abban az esetben, hogyha a háztartásban a gyermekek is fogják a medencét használni, akkor lehetőség van olyat építeni, ami valamivel sekélyebb, mint a közismert változatuk. Nagyon jó megoldást jelent továbbá az a verzió, ahol az egész mélyebb úszómedencén belül van egy sekélyebb rész, ami lehetővé teszi a gyermekek számára a biztonságos úszást és a magasságukhoz alkalmazkodik. Az ilyen jellegű változó magasságú medence kialakítása közel ugyanakkora költséggel jár, mint a hagyományos 1,5 méteres mélységű változata, ezért ilyen esetben érdemes alaposan előre megfontolni, hogy mikorra érik el a gyermekek azt az életkort és magasságot, amikortól is lehetőségük lenne az egyszintes, hagyományos mélységű medencét használni. Tudniillik ugyanis, hogy ez a kialakítás hosszútávon veszíthet a medence élvezeti értékéből és nem biztos, hogy megéri egy rövid idő miatt ebbe vágni a fejszét, sokkal inkább érdemes kivárni az erre megfelelő időszakot. 

gyerek a medencébe

A MEDENCE FEDÉSE

Az emberek nagy többsége előszeretettel választja a medence építés befejezéseként a polikarbonát anyaggal történő fedést. Ezt a legtöbb szakember is bátran javasolja, sőt mi több, egy kültéri medence esetében mondhatni ez egy elkerülhetetlen részlet és ha már sikerült megalkotni a tökéletes és minőségi medencét, akkor ezen nem szabad spórolni. Abban az esetben, ha mégsem kerül ilyen fedés a medence fölé, akkor sokat csökken a medence használati ideje, hiszen nem mindig kedvezőek az időjárási viszonyok nyáron, így ellehetetleníti a medence birtokosait a kötetlen használattól. A polikarbonát fedés képes biztosítani a medence megfelelő hőfokát, magában tartja a meleget és szigetel, így hosszútávon sokkal többet lehet használni a medencét függetlenül az aktuális időjárástól. További előnyei a megfelelő fedésnek az, hogy a medencébe kerülő szennyeződéseket is meggátolja, így a tisztasága is sokkal tovább megmarad, ezért az ilyen jellegű karbantartási munkálatok is ritkábban szükségesek a fedetlen változattal szemben. 

medence fedés

Ezen fentebb említett pontok segítségével biztosan sikerült valamivel nagyobb rálátást szerezni a medence építés témája kapcsán, ennek fényében érdemes felkeresni egy szakembert, aki segít eligazodni a további kérdésekben a tökéletes végeredmény eléréséhez. 

Categories: Cikk