Milyen mértékű építőanyag drágulás várható 2022-re?

Lassan 2 éve a világ ahogy azt ismertük – remélhetőleg ideiglenesen – megszűnt létezni és egy „új valósággal” kellett szembesülni az embereknek, ami a megannyi korlátozás mellett, recesszióba taszította a világgazdaságot és felborította az ellátási láncokat.

Az építőiparra jellemző drágulás azonban több tényezőre vezethető vissza, ide sorolhatjuk a családtámogatási rendszert, munkaerőhiány a szállítási csúszásokat és az építőanyag hiányt.

Az építőiparnak kétségkívül az eddigi legnagyobb kihívással kellett szembesülnie, ugyanis a munkaerőhiány mellett már az alapanyag árak állandó ingadozása és azok hiánya is befolyásolta a piacot. Még a legnagyobb jóindulattal sem tudták az építőipari vállalkozások kivédeni a sokszor 50-60%-os építőanyag drágulást – ami főként a faanyagokra, a fenyő fűrészárura, az acél és a különféle vasipari termékekre volt jellemző – és a megnövekedett kiszállítási időt. 

építőanyag drágulás 2022

Sajnálatos módon ez a drámai „új valóság” a 2022-es évre is hasonló képet fest, és amennyiben a következő hónapokban nem csökken az energiahordozók ára, további áremelkedésre kell számíthatunk.

Mit jelent ez az építőiparra nézve?

Ugyan mi a Zöldháznál a pandémia alatt az elmúlt 2 évben felkészülten vártuk a korlátozások okozta megpróbáltatásokat, van az a drámai alapanyag árnövekedés, ami már a mi árainkat is befolyásolhatja.

Építőipari előrejelzések szerint ugyanis közel kétszámjegyű áremelkedésre lehet számítani a 2022-es évben az energiahordozók árának csökkenése nélkül. Ez nagyban – szám szerint 20 %-os árnövekedéssel – befolyásolja azokat a termékeket, amelyet a gipszkartonozás, falazóanyagok, tetőcserepek és szálas szigetelőanyagok előállításához szükségesek. Ugyan csapatunk a változásokhoz mérten méri fel az évente kivitelezhető házak darabszámát, a pandémia könnyedén hozhat olyan változást, amely felülírja az eddigi történéseket. Azonban ebben a változásokkal teli világban – ahol csak a bizonytalan biztos – a Zöldház csapata minden meglévő és jövendőbeli megrendelőjét biztosítja arról, hogy vállalkozásunk megbízásával a 2022-es év legjobb döntését hozza.

Látogass el weboldalunkra és győződj meg magad is cégünk integritásáról, amelyet a 2019-ben megszerezte a HVG és Céginformáció.hu által közösen létrehozott bronz minősítésű tanúsítvánnyal tudunk bizonyítani, ezzel egy igen előkelő helyen zártunk a TOP 500 megbízható és hiteles vállalkozások listáján. 

Amennyiben szeretnéd szakértelmünket igénybe venni, keresd csapatunkat bizalommal – előzetes egyeztetés alapján – a hét bármely napján.

Categories: Hír