Milyen padlóburkolatot válasszak?

A minőségi és profi burkolás a házépítés egyik fontos, ám gyakran alábecsült része. Az egyre dráguló építőipari munkabéreknek köszönhetően, ugyanis egyre gyakrabban a burkolást profi szakerő nélkül akarják az építkezők vagy felújítók megoldani. A laminált padló ugyan tény, hogy pár esetben nem igényel különösebb szakértelmet, ám a hidegburkolat mindenféleképpen a burkolás azon része, aminél fontos a megfelelő szakértelemre költenünk.

milyen padlóburkolatot válasszak - hidegburkolás

Mivel a festés mellett a padlóburkolat is felelős az otthon hangulatának és stílusának meghatározásában, nem szabad elhanyagolni sem a megfelelő anyag kiválasztását, sem a munkaerőt. Egy házépítés során esztétikai okokból kifolyólag mindig a lakók választják ki a csempéket, a járólapokat, vagy pedig az egyéb burkolások stílusát, míg a kivitelező a praktikusságot és burkolat anyagát, vastagságát, kopásállóságát, típusát és élettartamát figyelembe véve ad tanácsot.

Referencia a burkolásnál is elengedhetetlen

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni, milyen fontos a szakértelem egy házépítés során. Ez a burkolásnál sincsen másképp, sőt! A burkolás jó pár évvel ezelőtt még a kőműves szakma egyik ága volt, azonban a szakterület egyre több tapasztalatot és anyagtudást igényelt, és különböző technikai fejlődések következtében az építőipar jobbnak látta ha egy külön szakma foglalkozik ezzel a szakterülettel, így kivált a kőműves szakmából. Szakértő burkolók kezei alatt a burkolás nemcsak kinézetében változtatja meg a lakás hangulatát, de praktikai szempontból is élhetőbb lehet otthonunk. Ugyan sok esetben egyszerű munkának TŰNHET a burkolás mégis sok esetben az anyag és a kivitelezés minőségén múlik az, hogy járólapunkat hosszú ideig gond nélkül használhassuk. Az is nagyon fontos, hogy a felújítás vagy építkezés előtt állók kikérjék a szakember véleményét a munka megkezdése előtt, hogy a különféle igénybevételű helyiségekhez megtalálják a megfelelő típusú burkolatot.

Mit nevezünk hideg és meleg burkolatnak?

A burkolatokat két csoportra különítjük el:

 • – Meleg burkolat
 • – Hidegburkolat

A hideg és a meleg burkolatok között a különbség az anyagában rejlik. A hidegburkolat keményebb és ridegebb felületű anyagok felhasználásával készül. Ilyen alapanyagok például a kőzetek, és ugyan a nevében is benne van a „hideg” szó, ez nem jelenti azt, hogy hideg hatást is kelt.

milyen padlóburkolatot válasszak - hidegburkolat

Ma már ugyanis igazán elegáns kőlapok, csiszolt márvány, vagy a fa több száz fajtája közül választhatjuk az otthonunkhoz illő meleg hatású burkolatokat. Míg régen a hidegburkolás egy egyszerűbb munkafolyamatnak számított, mivel a csempéket leginkább malterrel rögzítették, addig ma a korszerű ragasztók tárháza várja a burkolás előtt állókat. Pontosan ezért fontos a tapasztalat vagy/és szaktudás, hogy a megfelelő burkolathoz a megfelelő ragasztót válasszuk ki.

A meleg burkolat anyagai a hidegburkolattal ellentétben lágyabbak, és melegebbek. Ilyen például a: pvc szőnyeg, padlószőnyeg, laminált padló, hajópadló és lambéria.

Mit érdemes tudni a laminált padlóról?

A laminált padló jobban tartja a hőt, mint a hideg burkolat, így egy laminált lapra sokkal jobb érzés rálépni. Ezen kívül a laminált padló könnyen tisztíthatóak, vagy cserélhetőek.

milyen padlóburkolatot válasszak - laminált padló lerakása

Azonban, ha nagyító alá vesszük ezt a burkolat típust, a felépítésénél, vastagságánál, és a kopásállóságánál pár igen hasznos információval gazdagodhatunk, ami nagyban segíthet a döntésben, hogy milyen burkolat a megfelelő számunkra.

 • – Felépítés: Anyaga több mint 90%-ban igazi fa, vagyis faőrlemény, ami teljes mértékben környezetbarát. Erre a különféle mintával rendelkező dekorréteg kerül majd egy olyan akril bevonat, ami a laminált padló felületét a használat során keletkezett különféle „csapásoktól” védi meg. A fedőréteg vastagsága és összetétele határozza meg a kopásállóságot.
 • – Vastagság: 6 millimétertől 12 milliméterig terjed, ám szinte nincs olyan helyzet amikor a kivitelező a 6 millimétert ajánlaná, ugyanis vékonysága miatt nem tudja azt a minőséget hozni mint a vastagabb laminált padló. Az ajánlott vastagság 8 millimétertől kezdődik, aminél a padló jobban tűri az aljzat esetleges egyenetlenségeit.
 • – Kopásállóság: Ami a különböző padlólapok mechanikai jellegű, koptató hatásokkal szembeni ellenálló képességét méri. Az erős igénybevételnek kitett területeket, mint például a konyha, ajánlott magasabb kopásállóságú laminált padlóval burkolni, hogy tovább tartson az élettartam mellett a kinézet is. A rendeltetésszerű használat mellett a jó minőségű laminált padló akár 15-20 évig is tarthatja eredeti „fényét”. 

Jelmagyarázat a kopásállósághoz: A kopásállóságot betűvel vagy számmal jelölik, Az AC3 (31) / AC4 (32) / AC5 (33) egyre erősebb kopásállóságot jelölnek.

 • – 31: lakossági felhasználásra ajánlott, pl.: hálószobába.
 • – 32: a lakás bármely helyiségébe felhasználható, de jól alkalmazható forgalmas irodában és üzlethelységekben.  
 • – 33: Magas kopásállóságot jelez. 

Hidegburkolat előnyei és hátrányai 

A laminált padló mindenféleképpen az egyik legolcsóbb megoldás burkolást tekintve, így az első és egyben legnagyobb hátránya a hidegburkolatoknak az ár.

Hideg burkolat akár duplája sőt triplája is lehet a melegburkolat árának.

 • – A hidegburkolat lerakása több szakértelmet igényel, rengeteg olyan laminált padló létezik már amit akár család is könnyedén le tud helyezni.
 • – Nevéből adódóan érzetre hideg (vagy legalábbis hidegebb, mint a meleg burkolat)

milyen padlóburkolatot válasszak - fugázás

A hidegburkolat előnyei igen kecsegtetőek, amennyiben a pénz nem befolyásoló tényező egy építkezésénél.

 • – Időtálló.
 • – Terhelhető, amit a gyártók garanciával biztosítanak.
 • – Nem igényel különösebb karbantartást, könnyen takarítható.
 • – Nem fakul és nem is kopik a színe.
 • – Legjobb megoldás a padlófűtéshez, ezen kívül a burkolat típusán kívül számít még a vastagság is, ami nagyban befolyásolja a hőtárolási képességet. Vastagságtól függően ugyanis a hőtárolási képesség csökken, illetve növekszik.  (Itt meg kell említeni, hogy már a legtöbb laminált burkolat is alkalmazható padlófűtéshez, de ez nem változtat azon, hogy a hidegburkolat jobb választás amennyiben padlófűtést tervezünk jövendőbeli otthonunk fűtéséhez).
 • – Háziállat barát – ugyanis jobban ellenáll a kisállatokkal járó kezdeti „balesetekkel”, és kaparásokkal.
 • – Egyedi és hangulatos.

Fürdőszoba, konyha, nappali: milyen beltéri burkolatot válasszak?

A fürdőszoba burkolásához leggyakrabban a csempét választják, azonban az építőipar és a divat változásával elő-elő bukkannak más megoldások is, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ilyen például a vízálló festék, amivel olcsón és könnyen oldhatjuk meg a fürdőszoba kivitelezését. Itt azonban fontos megemlíteni, hogy hiába állítja a gyártó a vízálló festék nem teljesen vízzáró, így a zuhany vagy kád körüli részekhez továbbra sem ajánljuk. Hasonló a helyzet a vízálló tapétával, ami ugyan nevéhez hűen már tényleg vízzáró, azonban a ragasztóanyag és a tapéta precíz és pontos felhelyezése nem sokkal egyszerűbb vagy olcsóbb megoldás mint egy csempe. A technikai újításoknak köszönhetően, a fa kedvelőinek sem kell lemondani a vizes felületek és helyiségek faburkolatáról, ugyanis megfelelő kezelés mellett gyönyörű és tartós faburkolatokkal ékesíthetjük fürdőszobánkat.

milyen padlóburkolatot válasszak - fürdőszoba

A konyha burkolásánál a kinézet mellett a praktikusság is igen hangsúlyos ez az a belső tér ami a legjobban ki van téve a szennyeződéseknek, a felszálló zsírnak és párának. Másik fontos szempont a burkolat és konyhabútor stílusának és hangulatának, ezen kívül színvilágának megegyezése. Így a burkolat kiválasztását ajánlott együtt időzíteni a kunyhabútor kiválasztásával. 

milyen padlóburkolatot válasszak - konyha

A nappali burkolásánál inkább a megjelenésen és a terhelhetőségen van a hangsúly, ugyanis az a nappali, nappali-étkező az otthonokban a legnagyobb területű helyiség, ahol a család tagjai a legtöbb időt töltik. Hideg és meleg burkolat egyaránt szóba jöhet, hiszen mind a kettőnek megvan az előnye és hátránya, azonban ennél a helyiségnél nincs olyan, hogy rossz választás.

milyen padlóburkolatot válasszak - nappali

Ugyan egyértelműen a parketta, és a laminált padló a leggyakoribb választás, azonban ha igazán tartós megoldást szeretnénk, akkor érdemes a hidegburkolaton is elgondolkozni, padlófűtéssel társítva, hogy gondoskodjuk az állandó melegről. Előszobába a bejárati ajtó miatt, a nappaliban a teraszra vagy udvarra nyíló ajtó esetében is a hidegburkolat tűnik a jobb megoldásnak, ugyanis az őszi, téli időjárás okozta állandó sár és az ezt követő felmosásnak a mai napig a hidegburkolat tud a legjobban ellenállni. 

Amennyiben szeretnéd szakértelmünket igénybe venni, nem csak a burkolási munkálatokkal kapcsolatban keresd csapatunkat bizalommal a hét bármely napján.

Categories: Cikk