Milyen típusú kádat válasszunk?

Az évek előrehaladtával és a lakberendezési újításoknak köszönhetően egyre több fajta kád közül választhat az, aki fürdőszoba felújításon töri a fejét vagy építkezésbe vágná a fejszéjét. Az egyenes, sarok, aszimmetrikus és térben vagy szabadon álló kádaknak mind meg van a maga sajátossága, előnye és hátránya is egyaránt.

Mivel a megfelelő kád akár igazi éke is lehet a fürdőszobánknak, így nem szabad elkapkodni ezt a cseppet sem egyszerű döntést.

A térben álló kádak elterjedését megelőzően egyértelműen az egyenes és sarok kádak uralták a fürdőszoba piacot. Ugyan sokáig a sarokkádak luxuscikknek számítottak, mára az árak egyre inkább közelednek egymáshoz, köszönhetően annak, hogy igazán széles kínálat áll rendelkezésünkre a jövendőbeli fürdőkádunk kiválasztásánál. Ugyan az tény, hogy az exkluzív anyagból készült, masszázsrendszerrel is rendelkező sarokkádak még mindig a luxus kategóriában tartoznak, de már ennél a típusnál is találkozhatunk megfizethető árkategóriával.

baba kád

Mielőtt azonban belemerülnénk a típusok közötti különbségekbe, és azok előnyeibe valamint hátrányaiba, pár dologgal jó ha tisztában vagyunk a kádakkal kapcsolatban (típustól függetlenül).

Anyagát tekintve, az öntött akril talán az egyik legjobb ár-érték arányban lévő anyagok egyike, melynek tulajdonságai az alábbiak:

  jó hőtároló képességgel rendelkezik,

  gyorsan felmelegszik,

  strapa – és fürdés – bíró,

  könnyen tisztítható, és nem sárgul.

 Egyenes kádak a kényelmes fürdésért

A fürdőkádakat a legtöbben a tradicionális egyenes kádakkal asszociálják, ami nem is meglepő, hiszen sokáig a lábas kádakon kívül nem is nagyon volt más választás. Ám az újonnan megjelenő divatosabbnál divatosabb kádak egyre inkább letaszítják trónjáról az egyenes kádat. Ugyan már ennél a típusnál is egyre több változattal találkozhatunk az tény, hogy már nem az első választása a megrendelőknek ez a típus. Rengeteg pozitív tulajdonsága miatt, okkal volt sokáig a nagy kedvenc, hiszen az egyik legstabilabb kád típus, emellett legjobban lehetőség a testünk kinyújtóztatására, ugyanis kétség kívül ezek hosszban a legnagyobb kádak. Ugyan helyigényük összehasonlítva a többi káddal az egyik legnagyobb, ha profikra bízzuk a lakberendezést, ők a legjobb megoldást tudják kihozni akármilyen méretű fürdőszobából.

egyenes kád

Mit érdemes tudni a sarokkádakról?

Az egyik legelterjedtebb tévhittel ellentétben a sarokkád nem foglal nagyobb helyet mint egy egyenes kád, sőt olyan esettel is találkoztunk, ahol a sűrűn berendezett kisebb területű fürdőszobába helytakarékos megoldásként ajánlottuk a sarokkádat. Emellett íves alakja praktikus választás lehet térkitöltésnél is. A sarokkád egy igen népszerű kádtípus köszönhetően a belső tágas kialakításának, amely megannyi kényelmes fürdési pozíciót tesz lehetővé tulajdonosának. Egy nagyobb sarokkádban pedig akár két ember is kényelmesen elférhet, emellett a belső ülőke további lehetőségeket rejt magában a fürdőzőknek.

sarok kád

Vajon miért olyan divatosak a szabadon álló kádak?

Ahogyan a ruháknál is észrevehettük, hogy egyre többször néznek vissza ránk az üzletekből szüleink vagy nagyszüleink által előszeretettel használt darabok, úgy a szabadon álló kádak is újra reneszánszukat élik. A történelem során számtalan, forrás bizonyítja, hogy a lábas kád volt a fürdés nélkülözhetetlen kelléke. Ugyan akkor még öntött vasból készültek ezek az önálló lábakon támaszkodó kádak, napjainkban már nem csak anyagát nézve áll nagyobb választék rendelkezésünkre, de modellből is. Anyagát tekintve az akril vagy a műmárvány egy igen népszerű választás, csakúgy mint a talpazaton vagy padlón álló megoldás. Népszerűségének egyik oka, hogy elrendezés szempontjából sokkal több lehetőség áll rendelkezésünkre, hiszen ezeket a kádakat nem szükséges a fal mellé állítani, beépíteni. A számos újításnak köszönhetően pedig attól sem kell félnünk, hogy a kád vize gyorsan elhűlne, ugyanis többféle vastagságú kádak is elérhetőek már a piacon. Itt azonban meg kell említeni, hogy ez a kád típus akkor bizonyul a legjobb választásnak, ha legalább 20 m2 –es a fürdőszobánk.

szabadonálló kád

Reméljük hasznosnak bizonyult cikkünk, amennyiben szaniterekkel kapcsolatban további segítségre lenne szükséged, keresd a Zöldház csapatát bizalommal.

Categories: Cikk