Milyen változások érhetik az építkezés vagy felújítás előtt állókat a 2021-es évben?

A kormány által meghirdetett megannyi családtámogatási kedvezmény, amik 2021től váltak elérhetővé a családosok számára, amiről a A családtámogatási kedvezmények igényléséről röviden és érthetően és a Többgenerációs CSOK, a családok megmentője? már írtunk, sajnálatos módon pár mellékhatással is jár.

Ugyan az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) reményei szerint az építőipar teljesítménye elérheti a pandémia előtti szintjét, a munkaerő hiány azonban ugyanúgy fennáll mint a 2019-es évben vagy 2020-as év elején. Az előrejelzések szerint népszerűbb lesz a lakosság körében házépítés és felújítás is ebben az évben, amennyiben a korlátozások engedik. Amennyiben a jelenlegi tendenciák nem változnak, 2022 végére a használatba adható új ingatlanok száma elérheti a 25 000 darabot, a felújításoké pedig akár 220–250 ezer közötti számot is elérheti. Az építőipart érintő több éve fennálló kapacitásfeszültségre azonban eddig nem érkezett gyógyír és a tünetek egyre inkább súlyosbodni látszódnak.

Ugyan a koronavírus miatt teljesen leálló vagy ideiglenesen szünetelő ágazatokban – köztük a vendéglátásban, a turizmusban vagy például a szórakoztatóiparban – dolgozók közül hiába próbálták a hiányos bevételüket az építőiparral pótolni, ez nem jelentett megoldást a szakmának. Hiszen az építőipar pontosan ugyanannyi embert foglalkoztat, mint a járvány előtti időszakban, ugyanis végzettség és gyakorlattal nem rendelkező ideiglenes munkaerőt nem lehet az építőipari szakmunkások közé sorolni. Ez a hirtelen jött képzetlen munkaerő többlet néha még jóval kártékonyabb is lehet mint hasznos, hiszen pár kétségbeesett vállalkozás a tapasztalat nélküli vendéglátósokkal vagy turizmussal foglalkozókkal próbálja megoldani az elmaradásokat, ami lehet, hogy a munka idejét csökkenti, de a hibázási lehetőséget növeli.

Hol érezhető leginkább a munkaerőhiány?

Azok akik Budapesten és vonzáskörzetében felújításba vágnának, megfelelő szakember hiányában akár 3 hónapos várakozási idővel is számolhatnak a 2021-es évben. Kecskemét ugyan a népszerűbb városok közé tartozik építkezés terén, nem érezhető akkora szakember hiány mint a fővárosban vagy annak környékén.

Milyen drágulásra számíthatnak az építkezés vagy felújítás előtt állók?

A 2020-as évhez képest a 2021 es év elején 10%-al kevesebb megrendelés érkezett a hazai építőipari vállalkozásokhoz. Ez a visszaesés persze abból is adódhat, hogy a kormány legújabb otthon felújítási támogatása ugyan január 1-től vált elérhetővé, de a hozzá szükséges anyagi forrást, a támogatást igénylőnek kell előfinanszíroznia (amennyiben a 3 + 3 millió forint nem áll rögtön rendelkezésünkre, több hétig is eltarthat mire az összeg – személyi hitel formájában – a számlánkra megérkezik). Amennyiben a kereslet-kínálat 10%-os visszaesését vesszük alapnak, akkor nem indokolt áremelkedés. Azonban az anyag és szerelvény drágulás miatt, mégis lehet számítani egy 5%-os drágulásra. Ám a január 1-től újra elérhető 5%-os újlakás-áfa akár kárpótolhat is, az anyagárból származó drágulásért.

Categories: Hír