Minden amit a BB energetikai besorolásról tudni érdemes

A Magyar Nemzeti Bank Zöld-hitele kapcsán már párszor megemlítettük a BB energetikai besorolási osztályt, ám ez idáig még nem részleteztük pontosan mit is foglal magába ez a besorolási osztály, vagy az, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie egy BB energetikai besorolási osztályú háznak.

A BB osztály, vagyis a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő házak már a 2021-es évtől érvénybe lépő építésügyi előírások szerint kötelezőnek számít minden újépítendő háznál Magyarországon. Ez pontosabban azt jelenti, hogy a 2022 június 30. után használatba vett épületeknek meg kell felelnie a maximum a 100 KWH/m2/én energiaigénynek.
Az előírás szerint az előző évben megkezdett építés alatt álló projekteknek megújuló energiaforrást is biztosítani kell. A családi házak melegen tartása mellett, ennek azonban politikai okai is vannak, ugyanis az ENSZ és az Európai Unió energiapolitikai célkitűzéseinek megfelelően Magyarország is karbonsemlegességre törekszik, vállalva ezzel, hogy 2050-re 95 %-kal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást az 1990-es szinthez képest.

Ezt a célkitűzést figyelembe véve a Zöld Otthon Lakáshitelt igénybevevők kizárólag csak BB vagy annál jobb minősítéssel rendelkező ingatlanok közül válogathatnak.

Mit érdemes tudni a BB energetikai besorolási osztályról?

Ugyan a 2009 januárjától az új építésű ingatlanok használatbavételi engedélyéhez szükséges minősítési kategóriák rengeteget változtak, az a mai napig igaz maradt, hogy a folyamatos szigorítások és változások az energetikai besorolások terén ugyan költségesebbé tették az építkezést, ám kétségkívül növelik az otthonok értékét és komfort érzetét. A változások nem csak az építőanyagok és technológiák fejlődésének tudhatóak be, de a folyamatosan fejlődő környezetvédelmi elvárásoknak is betudható.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a BB minősítésnél már van korszerűbb, amelyre minden esetben a Zöldházépítés csapata fel is hívja a megrendelői figyelmét.

Ilyen minősítések a:

– AA közel nulla energiaigénynél jobb,
– AA+ kiemelkedően nagy energiahatékonyságú,
– AA++ minimális energiaigényű minősítés is.

A BB energetikai besorolás feltételei:

Az energiaigényt legalább 25 %-ban megújuló energiaforrásnak kell biztosítania. Az építkezés előtt állók itt eldönthetik, hogy napelem, hőszivattyú, napkollektor, vagy ezek kombinációjával biztosítják a fűtést, hűtést, és a meleg vizet. Az épületszerkezettel kapcsolatban pedig az építőanyagokra vonatkozó szabályoknak, valamint a hőszigetelőképességet, a hőszigetelőanyagok tulajdonságait, vagy a nyílászárók és azok beépítés minősége is megszabja a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet.

A környezetvédelmi előírások megfelelése mellett az energetikai besorolások betartásával a rezsiköltséget is minimalizálni tudjuk, így nem csak a bolygónkat védjük de a kiadásinkat is lejjebb faraghatjuk.

Amennyiben szeretnéd megtekinteni a Zöldházépítés csapatának BB energetikai besorolású projektjeit, látogass el weboldalunkra, ezzel biztosítva azt, hogy jövendőbeli otthonod Kecskemét városában és annak vonzáskörzetében egy hosszú távú befektetés és jó döntés legyen. További információért akár generálkivitelezéssel, vagy Zöld Otthon Lakáshitellel kapcsolatban keresd csapatunkat bizalommal a hét bármely napján.

Categories: Hír