Minden, amit a beltéri falfestésről tudni érdemes

A lakásfelújítási lázat követően egyre többen gondolkoznak el otthonuk újrafestésén, ahol a legfontosabb szempontok a festék kiválasztásánál, az elérhető színpaletta, az ár, a festék anyaga, esetleg a moshatósága és az is, hogy mennyi káros anyagot párologtat a frissen festett fal otthonunk levegőjébe. A penészedést gátló, vagy mosható tulajdonság újonnan a leggyakrabban igényelt szempont, míg a környezetre és egészségre káros anyagokat tartalmazó festékek mellőzését nem vesszük annyira figyelembe. A számunkra megfelelő festék kiválasztása azonban nem is olyan könnyű feladat mint gondolnánk, hiszen számtalan kérdésre kell választ találnunk, mielőtt meghozhatnánk a döntést.

  • – Kisgyermekes család számára kell a festék?
  • – Beltérben, élettérben szeretnénk-e festeni?
  • – Mennyi a festésre szánt keretünk?
  • – Egyedi színt szeretnénk kikevertetni, vagy gyári szín is megfelelő?
  • – Veszélyezteti a falfelületet a penészedés?

Mit érdemes tudni a festékekben lévő egészségkárosító anyagokról? 

Az egészségkárosító, emellett illékony szerves anyagok, azaz a V.O.C.-ok nagy része az iparból és az autók kipufogógázaiból jutnak a levegőbe, ám sokszor a bútorok, szőnyeg, kárpit, festékek és ragasztók kipárolgásakor formaldehid kerül a légtérbe. Sajnálatos módon EU-s szabványoktól függetlenül a ma is sok olyan festék található a boltokban, amelynél formaldehid-kipárolgás meghaladja a munkaegészségügyi határértéket. Így elsősorban a festékek vásárlásánál, jó ha arra törekszünk, hogy a V.O.C. tartalom (Illékony Szerves Komponens) feltüntetésénél keressük a „formaldehid mentes” jelzéssel ellátott festéket. A formaldehid egy olyan konzerválószer – amelynek feltüntetése sajnálatos módon nem kötelező – , a festék hosszabb idejű tárolását teszi lehetővé. Ez a konzerválószer fejfájást, légzőszervi megbetegedést, torok- és szemirritációt is okozhat, ezen kívül csökkenti a koncentrálóképességet, hosszú távon pedig a máj és az idegrendszer károsodását is előidézheti. Azonban mielőtt elvennénk a kedved a festéstől fontos megemlíteni, hogy a festékekből a legtöbb ártalmas vegyület nagyrészt az első napokban jelent csak problémát. Amennyiben odafigyelünk a festés alatt a szellőztetésre, kis eséllyel alakul ki a légtérben egészségre káros koncentráció.

Mik a festék kiválasztásának legfontosabb szempontjai? 

A helyiség rendeltetése: A falfesték kiválasztásánál kétségkívül az egyik legfontosabb szempont, hogy melyik szobához keresünk festéket. A gyermekes családoknak gondolom nem mondok újat, hogy a mosható falfesték egy kötelező darab a felújításnál, vagy festésnél. A falak moshatósága, dörzsállósága, egy szóval a könnyű tisztán tarthatóság az előszobában és a konyhában is megkönnyítheti az életét a lakóknak. A konyhánál azonban figyelembe kell vennünk a rengeteg párát, amivel egy főzés jár, így a fürdőszobához hasonlóan itt is hasznos penészgátló festékeket választani. A megfelelő szín kiválasztása résznél majd részletesen írunk róla, de bizonyos fal részeknél az egyedi színű és hangulatú dekor falfestékek között is érdemes körülnézni. 

A fal állapotának megvizsgálása: A helyiség rendeltetésével egyidejűleg a fal állapotát is érdemes nagyító alá venni, ugyanis az előzőleg használt falfestékek, esetleg tapéta, és a fal anyaga nagyban befolyásolhatja döntésünket. Azoknak aki tapasztalatuk van a régi Kádár-kockák felújításával kapcsolatban, gondolom nem mondok újat, hogy abban a korba gyakran használt tapéták eltávolítása után kétszer meggondolja az ember, hogy mivel festi vagy tapétázza a falat. A festék típusának és vastagságának megvizsgálása egy nélkülözhetetlen folyamat minden festés előtt, hiszen ez nagyban befolyásolhatja a festék tartósságát vagy minőségét a falakon. Ugyan a legtöbb beltéri falfesték vakolt, meszelt, beton vagy diszperziós falfestékkel festett felületen, fűrészporos tapétán is használható, ajánlatos alaposan utána néznünk az újonnan kiválasztott falfestéknek és annak is, hogy milyen más festékekkel kombinálható. Szerencsénkre a gyártók minden esetben külön jelölik a csomagoláson azt, ha a festék külön előkészítést igényel.

A fal elhelyezkedése – mennyezetre vagy függőleges falra kerül a festék: A mennyezet festésére ajánlott sűrűbb, kiváló fedőképességű falfestéket választani. Nem ajánlott higítani a festéket, ugyanis a minél hígabb a festék annál nehezebb vele dolgozni, csöpög, és nehezebben kezelhető.

Kiadósság, azaz mennyi festékre lesz szükségünk: A a falméret ismeretében egy kis google keresés után könnyen kiszámolható mennyi festékre lesz szükségünk, egy adott szoba vagy esetleg a teljes ház lefestéséhez. A legtöbb gyártó által már kisebb és nagyobb kiszerelésben is találunk festéket, ami lehetőséget adhat arra, hogy festési tapasztalat hiányában egy kisebb kiszerelés megvásárlása után teszteljük a festéket a falon. A felméreten kívül ugyanis a festék fedési képessége legalább annyira befolyásolja azt, hogy mennyi festékre lesz szükségünk a festéshez. A legtöbb falfesték esetében az ajánlott 2 réteg egy néha-írott, néha-íratlan szabály, amit a megfelelő árnyalat eléréséhez jó ha betartunk. Bizonyos márkák és típusoknál azonban már 1 réteg is eléri a kívánt hatást, ám ezt általában a dobozon is fel van tüntetve. 

Az ár: Ahogyan azt az építőiparban megszokhattunk fontos a középutat keresni. A legolcsóbb termékek ugyanis ritkán biztosítanak arról a minőségről, amit otthonunk megérdemel. 

A színárnyalat kiválasztása: Végezetül pedig a színek többtucat árnyalata közül kell kiválasztanunk a számunkra leginkább megfelelőt. Szerencsére már egy igen – szó szerint – színes választékból válogathatunk, ami sokszor problémát is jelent. Ugyanis a hatalmas választék nem könnyíti meg a dolgunkat, ezért ajánlott szétnéznünk milyen szín milyen szobához illik.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő falszínt?

A színek kombinálásától sokan tartanak, azonban ha a például két különböző festékszínt ugyanarról a kromatikus palettáról választunk egy igen harmonikus hatást érhetünk el. 

Az elegáns hatás eléréséhez a homokszín tökéletes választás lehet a nappaliba, ami mellé a sötét parketta igazán jól illik. Ehhez a falszínhez a bútorok is könnyen kiválaszthatóak, bézs, pasztell színek vagy a fekete és fehér bútorok garantálják a modern hatást. A sötét homokszínnel például nagyon jól el lehet játszani a hálószobában fehérrel párosítva. Példaként a padlótól csak egy sávot festünk be ezzel a meleg hangulatú színnel a hálószobában, és csak egészen halvány szürkét,  és természetes anyagokkal, kiegészítőkkel és bútorokkal ajánlott mixelni, amivel nemcsak egy egyedi hatást de egy meleg hangulatú, divatos és egyedi hálószobánk lehet.   

A korall szín ugyan a nők nagy kedvence, de nem csak feminin stílusú házakba illik. Az enyhe narancssárga bútorok vagy kiegészítők, és a természetes felületek választéka nem csak a nők számára imponáló.

A terrakotta úgyszintén a melegebb és nőiesebb színek közé tartozik, ám ez a korallhoz hasonlóan nem vesz el az értékéből vagy népszerűségéből, ugyanis egy olyan semleges színnek számít ami szinte mindenhez illik.

A szürke falszín a hálószobákhoz az egyik legnépszerűbb választás, amely betonpadlóval, világosabb vagy sötétebb szürkével és látható gerendákkal igazán modern hatást kelthet. A selyemszürke fal, hófehér ágyneművel és fehér fátyolfüggönnyel például egy egyszerű mégis nagyszerű választás lehet a jövendőbeli hálószobához. A gyöngyszürke bézs kiegészítőkkel és fa búrotokkal társítva igazán elegáns hatást eredményezhet. Egy szín – jelen esetben a szürke – és annak árnyalatai a minimalisták kedvenc lakberendezési tippje. Emellett a szürke igazán jól társul több színnel is. Ilyen például a púderrózsaszín, amivel nemcsak a pasztellszínek összes pozitívumát élvezhetjük, de még nyugalmat is vihetünk a hálószobába vele.  

A sáfránysárga tökéletes választás lehet például gyerekszobákhoz, amely igazán vidám, napos hangulatot eredményez.

A színek kedvelőinek a krém, korall és pávakék kombinációja egy egyedi mégis stílusos hatást kelthet. Bútorok tekintetében igazán rugalmas és nem igényel annyi kiegészítőt mint az egyszínű falak.

Ugyancsak a színekkel bátran bánóknak ajánljuk a mustársárga és világoskék kombinációját, amely tökéletes választás ez modern nappalihoz, és ugyancsak nagy flexibilitást nyújt a bútorok terén. A csokoládé és sötétszürke kombinációja is számtalan lehetőséget ad akár modern hatású vagy klasszikus hangulatú nappali eléréséhez.

A sötétebb színek kedvelőinek, az éjkék és a sötét khakizöld, ami mindenféleképpen világos, lágy színű kiegészítőkkel és fa vagy nád bútorokkal ajánlatos feldobni. A sötétebb árnyalatú színekkel ezen kívül sokat lehet játszani, hiszen választhatjuk a sötétebb színeket csak bizonyos falszakaszokhoz, egy világos szobába vagy például nagyobb ablakok színesítésére a falak feldobásához.

Reméljük hasznosnak bizonyult cikkünk, amennyiben festéssel kapcsolatban további segítségre lenne szükséged, esetleg lakásfelújításon töröd a fejed, keresd a Zöldház csapatát bizalommal.

Categories: Cikk