Minden amit a fénycsatornáról tudni akartál

Mivel az energiahatékony megoldások korát éljük, mind pénzmegtakarítás mind az egyre népszerűbb környezettudatosság miatt, mindenféleképpen szánni akartunk egy cikket a fénycsatornára. 

Mi is pontosan a fénycsatorna?

A fénycsatorna egy olyan energiahatékony megoldás, ami az ablaktalan vagy kevés ablakkal rendelkező helyiségeket a Nap fényét felhasználva megvilágosítja. A lakásunk azon tereinek vagy helységeinek megvilágítására ajánlott ahol nincsen más természetes fényre megoldás – ugyanis homlokzati nyílászáró beépítésére nincs lehetőség – ilyen például a gardrób, a fürdőszoba, a folyosók, háztartási helyiség vagy lépcsőház. Ennek a típusú természetes fénynek a villanyszámlánk megfizethető szinten tartásához igazán hasznos, hosszútávon a beépítésének költségét bőven megtérítő nagyszerű megoldás.

fénycsatorna

Működését tekintve a fénycsatornát 3 elemre választjuk:

(1) külső elem
(2) fénytovábbító cső
(3) belső búra

Talán a fénycsatorna legfontosabb része a fénytovábbító cső, amelynek fő feladata a tetőn keresztül a természetes fény eljuttatása az adott helyiségbe. A napfényt a tetőn egy tetősíkablakhoz hasonló elem engedi be, míg otthonunk belterében egy lámpaburához hasonló szórótest gondoskodik a természetes fény hangulatáról. 

fénycsatorna

Milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik a fénycsatorna? 

Ahogyan a műanyag nyílászárók esetében, úgy a fénycsatornánál is találni hátrányt:

– Egyik ilyen fő hátránya mindenféleképpen az árában rejlik, hiszen a beépítéshez szükséges alapanyag 115 ezer forinttól kezdődik, és akkor még nem is említettünk a munkadíjat. Azonban itt fontos megemlíteni ugyanazt, amit a – Napelem kisokos – családi ház nullás rezsivel – című cikkünkben is kihangsúlyoztunk, hogy bizony ez egy olyan befektetés, ami amellett, hogy egy igazán környezetbarát megoldás pár éven belül meg is téríti az árát.

– A gardrób, fürdőszoba, folyosók, háztartási helyiség vagy lépcsőház kivételével nem ajánlott fénycsatornát helyezni a házba, ugyanis nem olyan erejű fénnyel rendelkezik, ami önmagában meg tudna világítani nagyobb területeket. A tetővel közvetlenül nem határos helyiségekbe például kifejezetten nem is ajánlott helyezni.

– Hatékonyságát, vagyis fényátbocsátási kapacitását befolyásolja a tető hajlásszöge, a fénycsatorna tájolása és annak hossza, így ajánlott szakember véleményét kikérni.

 Még a hátrányok ismeretében is tény, hogy a fénycsatorna jóval több előnnyel rendelkezik

 – A kezdeti kiadást követően a fénycsatorna egy ingyenesen rendelkezésre álló fényforrás, amely a Nap fényét felhasználva világítja meg a kiválasztott helyiségeket.

– A természetes fény jótékony hatását nem lehet elégszer megemlíteni, ugyanis az utóbbi borongós 2 év után minden olyan lehetőséget ki kell használni, ami pozitívan hathat a közérzetre, csökkenti a bezártság érzetet, a stresszt és a depressziót, emellett bizonyítottan javítja a teljesítőképességet is.

– Diszkrét és design-os megoldás.

– Napközben nincs szükség elektromos fényforrásra, akár 99,7% fényvisszaverődést is elérhetünk a fénycsatornával.

– Emellett a különböző időjárási körülmények sem befolyásolják hatékonyságát, legyen szó napsütésről, esőről, tiszta vagy felhős égboltról. Minden napszakban és évszakban gondoskodik az adott helyiség természetes fényéről.

– Pár gyártó akár 10 év garanciát is vállal termékeikre.

– A fényszórók arról is gondoskodnak, hogy a fény a megfelelő módon szóródjon szét az otthonunkban, amely nyáron csökkenteni a hő felvételt, télen pedig a hideg átvitelt.

– A dupla üvegezésű kupola rendszer – időjárástól függetlenül – maximális mennyiségű fényt gyűjt be a tetőn keresztül.

– Egyszerűen és gyorsan beépíthető, azonban ajánlott az építkezés előtt a kivitelezővel egyeztetni, ugyanis a fénycsatorna mentén, vagyis azt figyelembe véve ajánlott tervezni a fűtési rendszert, a szigetelést és a nyílászárókat is. 

Mi a Zöldháznál folyamatosan keressük az energiatakarékos és környezetbarát megoldásokat, nem csak a jövendőbeli megrendelőink érdekében, de bolygónk fenntarthatósága miatt is. Csapatunk a tervezéstől a kulcsátadásig minden egyes megrendelőnket biztosítja a minőségi munkáról és a felelős szakemberek hozzáértéséről. Legyen szó a fénycsatorna, vagy külső nyílászárók kiválasztásáról – amelynél az általunk alkalmazott külső homlokzati nyílászárók jogszabály szerinti energetikai követelményeknek megfelelő hőszigetelési tényezőkkel rendelkeznek és fehér színűek – a Zöldház csapata minden kérdésedre megtalálja a választ. A generálkivitelezés során alkalmazott technológiai eljárás és az ahhoz kapcsolódó műszaki leírás tartalma a családi ház építésének egyik legfontosabb dokumentuma. Weboldalunkon a Műszaki leírás menüpont alatt pedig megtekintheted a részletes műszaki leírásunkat.

Categories: Cikk