Minden amit a lábazatról tudni szerettél volna

Már számtalan előző cikkünkben írtunk milyen lépésekből áll a házépítés Kecskemét városában. Csak, hogy említsünk párat: Tető építő kisokos – a házépítéshez szükséges alapok, Milyen vastag hőszigetelésre van szükségem? vagy Napelem kisokos – családi ház nullás rezsivel. Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a megfelelő információk hiánya, vagy éppen a téves információk tömkelege nagy eséllyel olyan döntések meghozatalára motiválják a házépítés előtt állókat Kecskemét városában, amely hosszú távon nem feltétlenül kifizetődő. Bizonyos magasabb árkategóriás építőanyagok nagyobb építési költséggel járnak, ám ezek az évek során bőven ki is fizetődnek, ezért gyakran mondjuk az építőiparban, hogy többet fizetünk az elején, hogy később ne kelljen. Vannak azonban olyan esetek is mikor az olcsóbb megoldás is tökéletesen megfelel egy családi ház építésénél. Hatalmas hangsúly van ezeknél a döntéseknél a generálkivitelezőkön, hiszen nekik kell felmérni azt, hogy melyek azok a részei az építkezésnek, ahol úgy lehet spórolni, hogy az nem a minőség rovására megy. Példával élve a lábazatok során is gyakran felmerül a kérdés, hogy monolit vagy zsaluköves lábazatot építsünk? A zsaluköves lábazat és monolit lábazat összehasonlításánál, ugyan első ránézésre a monolit lábazat kerül ki nyertesen, ám egy családi ház lábazatának igényét a zsaluköves megoldás is tökéletesen ki tudja elégíteni. Ahogyan azt már megszokhattuk ahhoz, hogy a számunkra és az épülendő ház számára a legjobb döntést tudjuk meghozni, szükségünk van nem kevés háttér-információra. Cikkünkben ezért megtalálhatsz minden hasznos információt a lábazatokról, megkönnyítve ezzel a generálkivitelezés előkészületeit Kecskemét városában. Kezdve azzal, hogy:

Mit is értünk lábazat alatt?

Lábazat alatt a kiemelést értjük, azaz a házépítés során lábazattal emeljük ki a talaj síkjából az épülendő házat. A beton elterjedése előtt, gyakori alapanyagként használták a követ és a téglát, ám ez a két anyag fel sem veheti a versenyt a beton kedvező árával, kimagasló állékonyságával, bedolgozhatóságával vagy tartósságával.

lábazat

Milyen lábazatot válasszak?

Ahogyan azt a bevezetésben már említettük, a számunkra megfelelő lábazat kiválasztásánál is bizonyos szempontokat kell figyelembe venni, azonban egy ideális világban – ahol a rengeteg kimagasló és megbízható építőipari szakember és még annál is több pénz áll a rendelkezésünkre – valószínűleg a monolit lábazat kerülne ki győztesen. A Magyarországot jelen pillanatban is érintő drámai szakember hiány, viszont eléggé ellehetetlenítette a monolit lábazat kivitelezését. Ehhez a megoldáshoz (IS) ugyanis kötelező tapasztalt és megbízható szakembert találni, ugyanis nagyon könnyű elrontani a munkálatokat, amit később szinte lehetetlen vagy nagyon nehéz kijavítani.

monolit lábazat

Ezt leszámítva, viszont a monolit lábazattal kapcsolatban meg kell említenünk, annak kiváló tartószerepét, köszönhetően a folytonos betonrétegnek. Kivitelezése nem olyan időigényes mint a zsaluköves lábazatnak, ezen kívül a monolit lábazat vízzáró is lehet. Árát tekintve azonban újra egy hátrányra bukkanunk, ugyanis a monolit lábazat jóval drágább, mint a zsaluköves, ami nem csak az alapanyagból adódik. Az előbbiekben említett kiváló szakember – azaz zsaluzó ács – ugyanis bőven megkéri az árát, és ezen felül a munkálatokhoz még zsalut is kell bérelnünk. A zsaluköves lábazat ezzel ellentétben, ha bevállalósak vagyunk – utána olvasunk, és találunk tapasztalt(abb) segítséget – akár szakmunkás nélkül is megoldhatjuk, azaz magunk is kivitelezhetjük. Cserébe a munkafolyamat igen időigényes és a tartószerepe sem olyan jó mint a betoné. Mivel a kivitelezése összehasonlíthatóan könnyebb mint a monolit lábazaté, így szakembert is könnyebb találni. Mivel ez egy olcsó de mégis megbízható megoldás, a házépítés Kecskemét városában többségben zsaluköves lábazattal valósul meg. Hátrányainál azonban meg kell említeni, hogy kiegészítő vízszigetelés nélkül bizony ez a típusú lábazat átengedi a vizet. 

Vannak természetesen olyan építészeti megoldások, melyeknél a monolit lábazatot ajánlja a tervező, azonban a legtöbb családi ház esetében tökéletesen megfelel a zsaluköves lábazat is. Előfordulhat olyan is, hogy tájékoztatnunk kell a tervezőt a – lábazati – preferenciánkról, így előre tudja mennyi pénzből „gazdálkodhat” a tervezés során.

Generálkivitelezés Kecskemét városában zsaluköves lábazattal

A lábazat első lépéseként a sávalapot ajánlott sík terepen elkezdeni, amennyiben ez nem megoldható, ne aggódjunk van kiskapu, azaz lépcső. Egyenetlen terep esetben a lépcsők magassága meg kell, hogy egyezzen a zsalukövek magasságával. A sávalap kiöntése után függőleges vasakat helyezünk a képlékeny betonba. (A képlékeny beton típusát meghatározó szám a beton “folyósságával” megegyezően növekszik, tehát az F2 beton kissé képlékenynek, az F6 viszont teljesen folyósnak számít, amik tökéletesen megfelelnek építési szerkezetekhez, alapozási munkálatokhoz, illetve bármilyen alakzat elkészítéséhez.) Erre azért van szükség, hogy a sávalap együtt tudjon dolgozzon a lábazattal.

zsaluköves lábazat

Ezeknek a körülbelül 1 méteres vasaknak felét a sávalapba szúrjuk a másik felére pedig a zsaluköveket húzzuk. Ugyan így leírva nem tűnik bonyolultnak, ám itt is vannak olyan „kis apróságok”, amikre hasznos odafigyelni, mint például, hogy a vasak egymástól 25 cm-enként helyezkedjenek el, ami növeli a lábazat stabilitását.

A sarokpontok kitűzése a munkafolyamat egyik legnehezebb része, amihez mindenféleképpen szakember segítségére van szükség (véleményem szerint az egész munkafolyamathoz, de ehhez főként) az átlók átméréséhez. Ennél a lépésnél a vezető zsineget kifeszítjük a sarokpontok között, a külső sarkok között.

Ezt követően a lábazati fal felhúzásánál a sávalap legmagasabb pontjához igazítjuk az egész falat, amit szakszóval élve szintezésnek nevezünk. Itt ajánlott beruházni egy szintező műszerre, hogy bebiztosítsuk a munkánkat. Ezt a legmagasabb pontot vagy faékkel vagy kiöntött betonnal helyezzük egy szintre a többi zsalukővel. A lábazati zsalukő vasalása ugyan egyszerű lépésnek számít mégis kicsivel több magyarázatot igényel.

A zsalukövek tetejét egy nagy vagy két kicsi bemélyedés jelzi, ami a betonacél helyét jelöli, ezért figyelnünk kell arra, hogyan helyezzük le a zsaluköveket. Maga a lábazat vasalása pedig azt jelenti, hogy betonozáskor leszúrunk a friss betonba zsalukövenként egy-egy szál vasat. A vasalás során is a sarkoknál van a legnagyobb hangsúly, ugyanis itt nem csak összeérintjük a vasakat, hanem átfedjük azokat. Ez az átfedés pedig nem jelent mást mint, hogy a 6 mm-es vasaknál kb. 30 cm átfedést, a 8 mm-es vasaknál pedig kb. 40 cm-es átfedést alkalmazunk. A zsalukövek lerakásánál a téglakötés szabályait követjük, ezen kívül a kövek közötti betonozás folytonos legyen. 3-4 soronként újból betonozni kell, mert nem megy le a beton a lábazat aljáig. Utókezelésként pedig a lábazatunkat egy héten keresztül locsolni kell, hogy elkerüljük a beton repedezését.  

Csapatunk több tíz éves tapasztalattal rendelkezik, amihez párosul a házépítés iránti szenvedélyünk. Ez a szenvedélyünk azonban nem csak az építőiparban nyilvánul meg, hanem az otthonteremtés teljes folyamatában, így a generálkivitelezés mellett Kecskemét városában segítséget nyújtunk még számos más területen is, beleértve a:

Amennyiben sikerült felkeltenünk érdeklődésedet, esetleg többet szeretnél tudni a lábazatokról, vagy a házépítés folyamatáról Kecskemét városában, a Zöldház csapata a hét bármely napján készséggel válaszol kérdéseidre.

Categories: Cikk