Minden, amit a padlófűtésről tudni akartál

A padlófűtés eredete már az ókori Római Birodalomig visszavezethető, ahol a padlólapok alatti csatornákba vezették a termálvizet és az abból származó hő segítségével oldották meg a fűtést. Ugyan a technológiai újításoknak köszönhetően mára jóval egyszerűbbé vált a padlófűtés kivitelezése, még a több mint 2000 éves múlt sem elegendő ahhoz, hogy az embereket meggyőzze hatékonyságáról. Számtalan tévhit vagy fél információ kering az interneten, amit – a legtöbb esetben – a többi fűtési rendszer összehasonlítása nélkül igenis nagyon megtévesztő lehet.

Példával élve minden fűtési rendszer hatással van a belső levegőre, legyen szó a radiátoros fűtési rendszerről, amely folyamatosan áramoltatja a levegőt, mint egy kis ventilátor, vagy a padlófűtésről amely – a tévhitekkel ellentétben NEM lebegteti a port – egy hőátadással fűtő rendszer, ami a Naphoz hasonlóan fűt.

Padlófűtésről őszintén

A padlófűtési rendszereknél kettő típust különböztetünk meg:

– az elektromos rendszereket,
– és hidraulikus rendszereket.

A hidraulikus rendszereknél ezen kívül 2 további típust különítünk el, még pedig a száraz rendszert és a nedves rendszert. Az utóbbit főként újépítésű házak kivitelezésénél használják, ahol a csővezeték aljzatbetonba ágyazva fut. Míg a száraz rendszerek felújításoknál használatosak, ahol az aljzatbeton feletti szerkezetbe lehet csak a padlófűtést beépíteni. Itt fontos megemlíteni azt is, hogy a hideg és meleg burkolatok hőátadási tényezője más. Pontosan ezért egy laminált lap vagy parketta jócskán alul marad egy kőlap hőátadásával szemben. Így mielőtt padlófűtéssel tervezzük felfűteni épülendő házunkat, fontos átgondolnunk milyen járólapot szeretnénk otthonunkban, ugyanis számos laminált parketta nem alkalmas padlófűtésre.

vizes padlófűtés

Ugyan csak jó, ha tisztában vagyunk azzal is, hogy a padlófűtés hatásfoka ugyancsak csökken, ha sok a bútor az adott szobában. Természetesen a megfelelő generálkivitelező már a tervezési munkálatoknál erre felhívja a figyelmet és az igényeinkhez legjobban illő fűtési rendszert fogja ajánlani. Természetesen minden fűtési rendszernek megvan a maga előnye és hátránya és sokszor megrendelője válogatja melyik a legjobb fűtési megoldás. A padlófűtés azonban egyenletesen elosztva terül el, biztosítva ezzel az egyenletes hőleadást.

Tévhitek a padlófűtéssel kapcsolatban

A padlófűtéssel kapcsolatos tévhitek jócskán negatív fénybe állították ezt az igen csak alábecsült fűtési rendszert. Természetesen néhány esetben van alapja a negatív híreszteléseknek, ugyanis igaz, hogy a padlófűtés lassabban melegíti fel a helyiséget mint egy radiátor, vagy az, hogy a padlófűtéssel fűtött ház sosem lesz olyan meleg mint a radiátorral fűtött ház. Nem tévhit, hogy gyorsaságát tekintve a padlófűtés jócskán alulmarad a radiátorokkal szemben. Ugyan itt fontos megemlíteni, hogy a modern termosztátok, amiket szinte az összes újonnan épült családi házba beszerelnek, képes kezelni az átfutási időt, ami a padlófűtés lassúságából ered.

padlófűtés termosztát

Amennyiben a termosztát nem kezeli az átfutási időt, akkor 4-5 órával hamarabb kell a fűtési időszakot elkezdeni, hogy a kívánt hőmérsékletet elérje az otthonunk. Ám amennyivel előbb kezdődik a fűtési időszak, annyival hamarabb is ér véget, ugyanis a padlófűtés a kazán kikapcsolását követően még több órán keresztül árasztja magából a meleget.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy a padlófűtés nem melegíti fel a házat, meg kell említeni, hogy egy családi ház átlag hőmérséklete 18 és 23 fok között mozog attól függően, hogy melyik helyiségről beszélünk. Ennél magasabb hőmérséklet, akármennyire is jól tud esni egy hideg téli éjszakán, bizony nem tesz jót az egészségünknek. A padlófűtéses szobánál körülbelül 2-3 fokkal alacsonyabb hőmérsékleten érezzük ugyanazt a komfortot, mint a radiátorral felfűtött szobánál. Ez az információ igazán fontos, mikor a következő tévinformációval találkozunk – a padlófűtés az egyik legdrágább fűtési rendszerek közé tartozik (NEM IGAZ!). Ugyan tény, hogy a padlófűtés telepítése 30%-kal többe kerül, mint a hagyományos radiátorokkal megoldott fűtési rendszereké, azonban az előbb említett 2-3 fokos hőmérsékletii különbség akár 10-14% energia-megtakarítást is jelenthet.

Padlófűtéssel az allergia ellen

Legyen szó akármilyen fűtési rendszerről, a megfelelő takarítás és szellőztetés hiányában nincs az az otthon, ahol ne szenvednének az allergiával küszködők. Sokan nem tudják, hogy a por mellett a penész is ugyanúgy allergiás tüneteket válthat ki, ám jóval súlyosabb szövődményekkel járhat mint egy porallergia. Pontosan ezért még a padlófűtés mellett is fontos a hatékonyan szellőztetés. Egy családi házban naponta 2-4 alkalommal, legalább 10 percre szélesre kell tárni azokat az ablakokat, amelyek biztosítják a különböző helységek kereszthuzatát. Emellett pedig az allergia elleni harcunk következő lépése a megfelelő fűtés kiválasztása, vagyis azok a rendszerek, amelyek a csak minimálisan kavarják fel a port. Köszönhetően annak, hogy a hőmérséklet egyenletesen elosztva terül el a padlón, működése nem eredményez légmozgást.

padlófűtés egyenletes hőmérséklet

A porallergiával kapcsolatban fontos kiemelni, hogy az allergia valós oka nem a por vagy a poratka, hanem a poratka elszáradt ürüléke. Az építőipar fejlődésével és a újabbnál újabb technológiai újítások bevezetésével egyre több tudás áll a birtokunkban, amelynek köszönhetően a padlófűtés ma aranykorát éli. Például egy mai szemmel korszerűnek nevezett kondenzációs kazán padlófűtéssel párosítva már alacsony vízhőmérséklettel is könnyedén 23 fokosra tudja melegíteni a házat. Ez azonban csak akkor valósítható meg, ha egy jól szigetelt családi házról beszélünk, ugyanis ebben az esetben jóval kevesebb hőveszteség adódik, így ugyanazon a felületen, a kisebb hőigény miatt, alacsonyabb előremenő vízhőmérséklet is elegendő a ház felfűtéséhez. Azaz csökken a hőmérséklet-különbségből adódó felhajtóerő. Ezzel ellentétbe a kazánok régen magas hőmérsékletű vízzel tudtak csak dolgozni, ami magasabb hőveszteséget eredményezett, ezzel növelve a levegő és padló közötti hőmérséklet különbséget, ami a igencsak felkavart a port a szobában. Így talán már érthető miért kering olyan sok tévhit az interneten a padlófűtéssel kapcsolatban, hiszen 10 évvel ezelőtt ezek a tévhitek még tények voltak és jogosan tették feketelistára a porallergiában szenvedők ezt a fűtési rendszert. Ezért is fontos mindig a megfelelő helyről tájékozódni, és kikérni több kivitelező véleményét egy házépítés előtt.

Kivitelezés szakértelemmel, megbízható kezekben

A Zöldház csapatával a tervezéstől a kulcsátadásig biztosítjuk minden egyes megrendelőnket megbízhatóságunkról, szakértelmünkről és minőségi munkákról. Legyen szó a megfelelő fűtési rendszer kiválasztásáról vagy a fal színének kiválasztásáról, csapatunk minden kérdésedre megtalálja a választ.

Az eddigi sikeres és megbízható munkánk jeléül cégünk 2019-ben megszerezte a HVG és Céginformáció.hu által közösen létrehozott bronz minősítésű tanúsítványt, amellyel a Green Energy Home Kft., azaz a Zöldház felkerült a TOP 500 megbízható és hiteles vállalkozások közé. Ezzel képviselve a házépítés cseppet sem egyszerű „tudományát” Kecskemét és környékén.

Csapatunk számos más területen is segítségedre válhat, beleértve az alábbiakat:

– Hitelügyintézés
– CSOK
– Babaváró támogatás
– Értékbecslés
– Ingatlan adás-vétel ügyvéddel
– Energetikai tanúsítvány készítés

Amennyiben szeretnéd szakértelmünket igénybe venni, nem csak a fűtési rendszerekkel kapcsolatban keresd csapatunkat bizalommal a hét bármely napján.

Categories: Cikk