Mobilház kisokos

A nagy népsűrűségű és a mediterrán országokban hatalmas népszerűségnek örvendő mobilház mára már Magyarországon is megkedveltette magát. Ugyan országunkban inkább nyaralóként terjedtek el ezek a gyorsan elkészülő és szállítható házak, Amerikában és Angliában már teljes lakóparkokat alakítottak ki, ahol családok tömkelege tekinti állandó otthonának a mobilházakat. Ugyan mindenki egyet érthet abban, hogy ezek a háztípusok kezdetben nem hosszútávú lakhatási céllal készültek, sok esetben mégis jobb és olcsóbb megoldásnak bizonyultak – főként a nagy népsűrűségű országokban – az egyre növekvő  lakosság elszállásolására, mint más típusú házak.

mobilház lakópark

Mi a Zöldháznál fontosnak tartjuk, hogy minden építési típust bemutassunk az építkezni vágyóknak (azoknak előnyeivel és hátrányaival együtt), ezzel egy teljes képet festve a magyarországi házpiacról. A mobilházakról ugyan rengeteg negatív vélemény terjed főként Magyarországon, mégis jó, ha tisztában vagyunk azzal, milyen nagy szolgálatot tesznek a világ számos országában nehezebb körülmények között élők számára. Azt is jó, ha megemlítjük, hogy 2020-ra a számos újításnak és az angolszász országokból induló „tiny home” trendnek köszönhetően egyre minőségibb, időjárásnak ellenálló, 4 évszak biztos mobilházak lepték el a piacot, amiket néha még a luxus jelzővel is illetnek ezen típusú házak kedvelői.

Annak ellenére, hogy mi a Zöldháznál a több évtizedes tapasztalatunkkal mindenféleképpen a tégla építésű házak mellett raktuk le a voksunkat, elismerjük, hogy a mobilházakra jogosan nő a kereslet világszerte mindenhol.

Rengeteg előnye mellett – gyorsan felállíthatóak, nem kell hozzájuk építési engedély, teljesen berendezettek vagy olcsóbbak a téglaházakhoz viszonyítva -, a hátrányai a mai napig még mindig számottevőek. 

Mielőtt azonban jobban belemerülnénk a hátrányainak és előnyeinek kitárgyalásába, határozzuk meg pontosan mit is nevezünk mobilháznak, mivel ezt a gyors megoldású házat sokszor keverik a készház vagy a konténerház fogalmával.

mobilház kívülről

A mobilház teljes egészében a gyártótól, költözésrekész állapotban, akár teljes bútorzattal kerül kiszállításra.

A készházaknál a falak teljes terjedelmében egy időjárástól független, külön erre a célra kialakított gyárban készülnek el, majd ezeket a falakat egy szállításra alkalmas járművel az előkészített alapra kiszállítják és legalább félkész állapotra összeszerelik.

A konténerház alapját, nevéből adódóan szállítmányozási vagy irodakonténerek adják. A több elemből összeállított ház éppen ezért hőszigetelő réteggel nem rendelkezik, ahogy ablakokkal és ajtókkal sem, viszont ennek a környezetbarát megoldásnak is van számos előnye.

A mobilháznál a vasváz alapot egy szendvicsszerkezet tartja össze, melynek külső része alumíniumból, a belső fal pedig műanyagból vagy farostlemezből áll. Ártól és minőségtől függően többféle szigeteléstípus állhat rendelkezésünkre – hungarocell, PUR hab, üveggyapot, kőzetgyapot -, ami ugyan melegen tarthat bennünket, akár egy hidegebb éjszakán is, de a magyarországi telekre a téglánál jobb megoldás az építkezés jelen állása szerint nem létezik. 

A mobilházak kialakítása nem stabil, amit ebből kifolyólag lekövezni sem lehet, ezen felül az alapanyagoknak és burkolatoknak alkalmazkodniuk kell a szállíthatósági feltételekhez, ami ugyancsak korlátozza a lehetőségeit. A padlózata lehet OSB lap, vagy préselt furnérlemez, burkolatnak pedig a legmegfelelőbb a PVC és laminált parketta, ami ugyan nem hangzik annyira otthonosnak, ugyanakkor egy faburkolattal manapság már csodákat lehet alkotni.

fém és fa mobilház

Mielőtt azonban teljesen elriasztanánk a mobilházaktól, nézzük meg – a kedvező ára mellett, miszerint akár már 2 -3 millió forintból élhető, konyhával és fürdőszobával ellátott mobilházat tudunk vásárolni  -, hogy milyen más előnyökkel járhat.

Véleményünk szerint ugyan, a legjobban Magyarországon nyaralóként funkcionálnak az olcsóbbnak angol és holland mobilházak, mivel ezek nem alkalmasak az őszi és téli időjárásra, viszont pár újabb típusú mobilház, hosszú távra akár már otthonként is használható, ám ezeknek ára az élhetőségi színvonallal együtt nő. Plusz pontként megemlíthető, a mobilházak nyaralóként való felhasználásánál, hogy könnyű mozgathatósága miatt az árvíztől is könnyen megóvhatjuk, ami például a Tisza közelében élők vagy nyaralók számára hasznosnak bizonyulhat. Mivel az ingatlanok áremelkedése a nyaralókat sem kíméli, a felkapott környékeken egyre nehezebb – megfizethető áron –  nyaralóhoz jutni, ami ugyancsak növeli a mobilházak népszerűségét.   

Azonban van számos olyan magyar építésű mobilház, ami egész évben használható, köszönhetően a beépített elektromos vagy gázos fűtési rendszerének.

Mára az átlagosnak számított 12-24-35 m2-es mobilház mellett akár már 57 m2-en is tervezhetik a tulajdonosok az életüket az előre berendezett, komfortos – akár még terasszal is ellátott – otthonukban. Mint bármilyen más ingatlannál, a mobilházak esetében sincsen felső limit; hogy mennyit költünk rá és milyen dizájnnal és elosztással szeretnénk, az csak rajtunk és az igényeinken múlik.

mobilház belülről

Talán a másik legnagyobb előnye az, hogy gyorsan elkészül, főleg egy tégla építésű házzal szemben ugyanis egy darabban érkezik, nem kell külön a helyszínen összeszerelni, mint a készházat, vagy tégláról téglára felépíteni, mint egy téglaházat. Rendelhető beépített – Facebookon és Youtube-on sokszor látható – kreatív és dizájnos helytakarékos bútorzattal, így nem szükséges az áruházakat járnunk a megfelelő bútorokért, háztartási gépekért. Átadásakor a fürdőszoba zuhanykabinnal, WC-vel, és kézmosóval felszerelt, melyhez általában egy tükrös szekrény is tartozik (olykor még az általunk kiválasztott mosógéppel is felszerelik). A konyhában hűtőszekrény és elektromos tűzhely van beépítve (néhol kérhető a konyhaszekrénybe beépített mosogatógép is), valamint minden helyiségben elektromos fűtőtestek találhatóak, amennyiben egy 4 évszakos hőszigetelt mobilházat vásárolunk.

Most pedig nézzük meg, mik azok a hátrányok, amik miatt jó, ha az ember jól átgondolja, mielőtt mobilház vásárlásra adná a fejét. 

A családtámogatási program egyik első hangsúlyos elemeként újra bevezetik az 5 százalékos újlakás-építési ÁFA-t 2022-ig, aminek köszönhetően ismét többen mernek majd belefogni építkezésbe. Ugyan a szabad felhasználású személyi hitelek elérhetőek a leendő mobilház tulajdonosok számára, de a pénzintézetek a mobilházat egyik hitelfelvételnél sem fogadják el fedezetként, ezért sem CSOK-ot, sem lakáshitelt nem tudunk rá felvenni. Amennyiben mobilházunkat biztosítani szeretnénk, az sem lesz könnyű feladat, mivel nagyon nehezen lehet olyan biztosítócéget találni, aki vállalja egy mobilház biztosítását.

Habár a mobilházak esetében nincs konkrét jogszabályi meghatározás arról, hogy ingatlannak vagy ingóságnak számítanak-e, arról, hogy a mobilház telekre helyezése építkezésnek minősül-e, az adott önkormányzatnál érdeklődhetünk, lehetőleg még a telek megvásárlása előtt, mivel olyan esetről is hallottunk, ahol az önkormányzat nem engedélyezte a mobilház elhelyezését a telken, mivel az nem illett a település stílusához. Ezen felül a könnyűszerkezetű épület állékonyságát igazolnunk kell különféle statisztikai számításokkal és tanúsítványokkal.

Amennyiben állandó lakhatás a célunk, akkor mindenképpen szükségünk van építési engedélyre, sőt, a beköltözés előtt használatbavételi engedélyre is. 

Ugyan a ház elkészítése viszonylag könnyűnek mondható, a szállítása már annál nehézkesebb, mivel csak erre alkalmas kamionnal, kísérőautóval tudják a kívánt telekre kiszállítani. Ez pedig a nagy mérete miatt külön engedélyekkel végezhető, és a forgalom elkerülése miatt csak éjjel megoldható. Ezen kívül a mobilház lerakásához traktorra vagy terepjáróra van szükség, hogy az ezt megelőző domborzat kiigazítás (beton alap kiépítése) után a megfelelő helyre „tegyük” otthonunkat.

szállítható modern mobilház

Összegezve a Magyarországon rendelkezésünkre álló családtámogatási hiteleknek és kedvezményeknek, ezen kívül a téli hidegnek és a nyári forróságnak köszönhetően mi a Zöldháznál egyértelműen a téglaház építését javasoljuk egy család számára, ám nyaralónak egy mobilház sem rossz döntés.

Categories: Cikk