Műszaki leírás

A generál kivitelezés során alkalmazott technológiai eljárás és az ahhoz kapcsolódó műszaki leírás tartalma a családi ház építésének egyik, ha nem a legfontosabb dokumentuma. Ezt szem előtt tartva a lehető legtöbb információt kedves leendő ügyfeleink számára biztosítani kívánunk. Fontos azonban kiemelni, hogy az alap műszaki tartalom mellett – egyedi árkalkulációt követően – az egyedi igények kielégítésére is van lehetőség.

házépítés Kecskemét földmunka

Földmunka: alap árajánlatunk abban az esetben érvényes, ha a telek megfelel az alapelvárásoknak (ásható talaj, teherhordó réteg elhelyezkedésének mélysége maximum 0,9 m, a telek maximális lejtése 2%). Amennyiben az alapelvárásoktól eltérő jellegzetességekkel rendelkezik a telek, a tulajdonossal való egyeztetés mellett, egyedi talajmechanikai vizsgálat eredményének megfelelő, statikai tervben rögzített szakértői vélemény alapján esetleges, kötelezően előírt földcsere, plusz lábazati sor, cölöpalapozás, stb. kivitelezésének költsége az alapáron felül a megrendelőt terheli, amely költségeket a kivitelező pótmunkaként végez el, ennek plusz költségét a kivitelezés előtt bekéri a megrendelőtől.

A humuszeltolás a megrendelő feladata és költsége.

Alapozás: statikus tervező által készített, a talajmechanikai szakvéleménynek megfelelő kiviteli tervek alapján, szerződés szerint úsztatott sávalap 90 cm mélységben mixerbetonból, betonacél megerősítéssel kerül kivitelezésre. Lábazat szerződés szerint 1 sor 30 cm széles zsaluzóelem betonnal kiöntve, zárt lábazati szigeteléssel készül. A lábazati falak közé töltőföld és tömörített kavicsréteg kerül gépi tömörítéssel, erre vasalt aljzat kerül mixerbetonból, acélháló megerősítéssel. A beton szükséges locsolása a megrendelő feladata és költsége.

Ettől eltérő statikus tervezői előírás vagy építéshatósági szabályozás esetén a felmerülő plusz alapozástechnológiai feladatokat a kivitelező pótmunkaként végez el, ennek plusz költségét a kivitelezés előtt bekéri a megrendelőtől.

Teherhordó falak: a teherhordó falazat alá bitumenes szigetelőlemez kerül, a falazat 10 sor magasan 30-as Wienerberger klíma tégla falazóelemből készül. A falazatot tetejére vasalt beton koszorú kerül.

Ettől eltérő igény esetén a felmerülő plusz kivitelezési feladatokat az alapár nem tartalmazza, ezeket a felek a tervezési, ill. árazási fázisban rögzítik vagy a kivitelező pótmunkaként végez el, és ennek plusz költségét a kivitelezés előtt bekéri a megrendelőtől.

házépítés Kecskemét, tetőcserép lerakása

Tetőszerkezet és födémszerkezet: a tetőszerkezet szeglemezes rácsos faszerkezet, amely szárított faanyagból, rovar-, gomba- és tűzgátló impregnálással készül statikai gyártmányterv alapján méretpontosan előre gyártva. A tetőszerkezetet tetőfóliával, ellenléccel, cserépléccel, betoncserép fedéssel és festett ereszdeszkázattal látunk el. A héjazat Bramac Basic vagy Terrán tetőcserépből készül. A Bramac Basic termékcsalád 2 típusából (Római Merito Plus, Duna Merito Plus) és ezen belül 4 féle alapszínéből, valamint a Terrán tetőcserép Danubia vagy Synus típusból és 4 féle alapszínéből választhat a megrendelő.

A födémszerkezet alapját szeglemezes rácsos faszerkezet adja, amelyet építőipari párazáró fóliával látunk el. A födémszigetelést a födémgerendák közé befújt szigetelés képezi, mely 25-30 cm vastagságot jelent (garázs fölé 10-12 cm vastagságban kerül befújásra). A födém további rétegrendjét rögzített gipszkarton szerkezet alkotja felületkezelve és festve.

Ettől eltérő igény esetén a felmerülő plusz kivitelezési feladatokat és az egyedi anyag választást (pl.: más cseréptípus vagy cserépszín, plusz födémszigetelés, stb.) a felek a tervezési, ill. árazási fázisban rögzítik vagy a kivitelező pótmunkaként végez el, és ennek plusz költségét a kivitelezés előtt bekéri a megrendelőtől.

Bádogos szerkezetek: a csapadékvíz elvezetésére horganyzott acéllemez csatornarendszer készül. Ettől eltérő anyagú, színű csatornarendszer telepítést a kivitelező pótmunkaként végez el, és ennek plusz költségét a kivitelezés előtt bekéri a megrendelőtől.

Válaszfalak: az épület belső válaszfalai 10 cm vastagságban készülnek vázszerkezetre épített gipszkartonból. Ettől eltérő igény esetén a felmerülő plusz kivitelezési feladatokat és az egyedi anyag választást a felek a tervezési, ill. árazási fázisban rögzítik, ennek költségét a feltüntetett alapár nem tartalmazza.

Terasz és előterasz: a terasz a főépülethez hasonlóan úsztatott sávalappal (fetett terasz esetén 90 cm mélységben, nem fedett terasz esetén 60 cm mélységben) mixerbetonból, betonacél megerősítéssel, betonnal kiöntött zsalukővel, közé simított betonnal kerül kivitelezésre, burkolás nélkül. Igény szerint fedett vagy fedetlen formában, fedett terasz esetén a tetővel megegyező betoncserép borítással.

A terasz és a bejárati ajtó elé tervezett előterasz kialakítására akkor van mód, amennyiben ezt a felek a tervezési, ill. árazási fázisban rögzítik, ennek költségét a feltüntetett alapár nem tartalmazza.

Garázs: az egy beállós garázs hőszigetelt-, szekcionált-, elektromos garázskapuval készül burkolás nélkül. Garázs kialakítására akkor van lehetőség, ha ezt a felek a tervezési, ill. árazási fázisban rögzítik, ennek költségét a feltüntetett alapár nem tartalmazza.

Kémény: a gázkazán esetén az ahhoz tartozó gyári kémény kerül beépítésre.

Külön kérésre egyéb, szilárd tüzelésre alkalmas, zárt égésterű berendezéshez előre kialakított friss levegő utánpótlással ellátott hőszigetelt kémény kerül beépítésre, amennyiben ezt a felek a tervezési, ill. árazási fázisban rögzítik, ennek költségét az alapár nem tartalmazza.

házépítés Kecskemét homlokzati hőszigetelés

Hőszigetelés és felületek: az épület padlójának kialakításakor a szerelőbetonra bitumenes nehézlemez vízszigetelés, 10 cm-es lépésálló hőszigetelés, padlófűtés szerelvény és esztrich aljzatbeton kerül beépítésre.

A homlokzatot EPS polisztirollappal szigeteljük, amelyre hálózott nemesvakolat kerül. A feltüntetett ár az alapszíneket tartalmazza az első három színmélységig, ettől eltérő színválasztás esetén a plusz költség a megrendelőt terheli.
A lábazatot XPS hőszigeteléssel látjuk el, amit hálózott nemesvakolat záró réteget kap.

Ettől nagyobb vastagságú szigetelési igényt a felek a tervezési, ill. árazási fázisban rögzítik, ennek költségét a feltüntetett ár nem tartalmazza.

A belső falfelületre a glettelés után diszperziós falfestés készül fehér alapszínben. Az ettől eltérő markáns szín választása esetében többletköltséget a kivitelező pótmunkaként számolja el, és ennek plusz költségét a kivitelezés előtt bekéri a megrendelőtől.

Melegburkolatok: a belső helységek, amelyeket melegburkolattal látunk el alap műszaki tartalom szerint: szobák, étkező, nappali, gardrób, közlekedő.
A melegburkolatokat képzéséhez a laminált padlólap bruttó 6.500 Ft/m2 (alapterület+5% vágási veszteség területre vetítve) összegig választható szerződés szerint, emellett az alapár tartalmazza még a burkolási munkához szükséges szilikon tömítőket, 2 mm vastagságú alátét fóliát és a szegőlécet bruttó 1.000,- Ft/szál összegig. Ettől drágább alapanyag esetén a kivitelező ennek plusz költségét pótmunkaként számolja el, és a kivitelezés előtt bekéri a megrendelőtől.
Melegburkolat hidegburkolatra történő átváltása esetén technológiaváltási díjat számolunk fel, amit a felek a tervezési, ill. árazási fázisban rögzítenek, ennek költségét a feltüntetett alapár nem tartalmazza.

házépítés Kecskemét hidegburkolat lerakása

Hidegburkolatok: a belső helységek, amelyeket hidegburkolattal látunk el alap műszaki tartalom szerint: fürdőszoba, WC.

A fürdőszobában oldal-, és hátfalon 2,10 m magasságiga, a WC-ben csak a padlózaton készül hidegburkolat. Azon helyiségnél, ahol lábazati szegély készül, a padlólap anyagából vágottan kerül felhelyezésre. Az oldalak pozitív sarkaira igény szerint műanyag élvédő lezárás kerül. A falicsempék és padlólapok burkolása hálós mintában történik. 

A hidegburkolathoz csempe bruttó 8.500,-Ft/m2 (alapterület+15% vágási veszteség területre vetítve) összegig választható, mely tartalmazza a burkolási munkához szükséges szilikon tömítőket is. Ettől drágább alapanyag esetén a kivitelező ennek plusz költségét pótmunkaként számolja el, és a kivitelezés előtt bekéri a megrendelőtől.

A meleg- és hidegburkolat közé beépítendő burkolatváltó küszöböt az alapár nem tartalmazza, ennek plusz költségét a kivitelező pótmunkaként számolja el és a előtt kivitelezés bekéri a megrendelőtől.

Külön megrendelésre kerülnek burkolásra az egyéb felületek, lépcső, terasz, garázs. A kivitelező ennek plusz költségét pótmunkaként számolja el, és a kivitelezés előtt bekéri a megrendelőtől.

Külső nyílászárók: az általunk alkalmazott külső homlokzati nyílászárók (Marshall M-OC, 6 légkamrás) jogszabály szerinti energetikai követelményeknek megfelelő hőszigetelési tényezőkkel rendelkeznek és fehér színűek. A könyöklők (párkányok) szintén fehér színűek, belül műanyagból, kívül alumíniumból készülnek. Ettől eltérő szín vagy anyag választás esetén a kivitelező ennek plusz költségét pótmunkaként számolja el, és a kivitelezés előtt bekéri a megrendelőtől.

Az alapár 1 db bejárati ajtót tartalmaz kilinccsel, ajtó alatti toktoldóval és fix felülvilágítóval együtt. Valamint az alapár tartalmaz 1 db Bukó-nyíló erkélyajtót egy- vagy kétszárnyas kivitelben, belső kilinccsel, ajtó alatti toktoldóval együtt. Ennél magasabb értékű ajtók, illetve plusz kiegészítők választása esetén a kivitelező azok plusz költségét pótmunkaként számolja el, és a kivitelezés előtt bekéri a megrendelőtől.

Redőny és szúnyogháló felszerelését az alapár nem tartalmazza. Igény esetén felár ellenében kerül a tok szélesítés és rejtett redőnytok kialakításra és beépítésre. Amennyiben a megrendelő igényli a rejtett redőnytok kialakítását, azt a felek a tervezési, ill. árazási fázisban rögzítik, ennek költségét a feltüntetett alapár nem tartalmazza. Ha a megrendelő redőny ill. szúnyogháló kivitelezését kéri, akkor a kivitelező ennek plusz költségét pótmunkaként számolja el, és a kivitelezés előtt bekéri a megrendelőtől.

A garázskapu 2500 mm x 2125 mm méretű, alap fehér színben. Ettől eltérő igény esetén a kivitelező ennek plusz költségét pótmunkaként számolja el, és a kivitelezés előtt bekéri a megrendelőtől.

Belső nyílászárók: utólagosan szerelhető, kilinccsel együtt. Ettől eltérő igény esetén (pl.: drágább ajtó, kilincs vagy tolóajtó) a kivitelező ennek plusz költségét pótmunkaként számolja el, és a kivitelezés előtt bekéri a megrendelőtől.

Gépészet, szaniterek:

Az alapár a következő gépészeti alap műszaki tartalmat foglalja magában:

Konyha:
• 1 db mosogató csaptelep hideg-, meleg víz kiállás + szennyvízelvezetés, 
• 1 db mosogatógép csatlakozás hideg víz kiállással + szennyvízelvezetés

Fürdőszoba:
• 1 db kád vagy zuhanyzó (az alapár csak az egyiket tartalmazza!), hideg-, meleg víz kiállás + szennyvízelvezetés, 
• 1 db mosdó hideg-, meleg víz kiállással + szennyvízelvezetés

Különálló WC helyiség:
• 1 db alsó kifolyású WC falon kívüli tartállyal + szennyvízelvezetés, 
• 1 db kézmosó hideg-meleg víz kiállással + szennyvízelvezetés

Háztartási helyiség:
• 1 db mosógép csatlakozás hidegvíz kiállással + szennyvízelvezetés,
• 1 db kazáncsatlakozás hidegvíz kiállással + szennyvízelvezetés (gázcirkó fűtés esetén).

Alapszerelés összesen: hidegvíz kiállás 8 db, melegvíz kiállás 6 db, szennyvíz kiállás 8 db. Ettől eltérő igényt a felek a tervezési, ill. árazási fázisban rögzítenek a gépészeti tájékoztatóban. Kivitelezés közben felmerült gépészeti többletmunkákat a kivitelező pótmunkaként számolja el, és a kivitelezés előtt bekéri a megrendelőtől.

házépítés Kecskemét fürdőszoba

Szaniterek 95 m2 hasznos alapterületig bruttó 600.000,- Ft összegig, 95 m2 felett bruttó 650.000,- Ft összegig választhatók, az ezen értékhatár felett beépített szaniterek értékét a kivitelező pótmunkaként számolja el, és a kivitelezés előtt bekéri a megrendelőtől.

Közműbekötések: A közművek telekhatárig történő kiépítése és a mérőórák telepítése a megrendelő feladata és költsége. A meglévő (vevő által biztosított) villany-, víz-, szennyvíz-, illetve gáz mérőóráktól a házig történő bevezetéseket az alapár nem tartalmazza. Külön megbízás esetén egyedi ajánlat szerint természetesen a kivitelező vállalja a kivitelezésüket, amit pótmunkaként számol el és a kivitelezés előtt bekéri a megrendelőtől.

házépítés Kecskemét villanyszerelés

Villanyszerelés: Az alapár az épületben 1 db süllyesztett elosztószekrényt, szerelvényeket (kapcsolók, dugaljak) bruttó 1500 Ft/db áron, valamint kábeleket tartalmaz, lámpatestek árát és azok beszerelését nem tartalmazza. A szerelvények alap műszaki tartalom szerinti darabszáma: 29 konnektor, 20 kapcsoló, 14 világítótest leállás, 2 fix leállás (pl.: elektromos főzőlap, páraelszívó, klíma), 2 internet+TV leállás. Az ettől eltérő plusz igényt (plusz kiállás, drágább szerelvény) a kivitelező pótmunkaként számolja el, és a kivitelezés előtt bekéri a megrendelőtől.

Az alap műszaki tartalom nem tartalmazza, de igény szerint a kamera és riasztórendszer alapcsövezése, valamint klíma előkészítése, kondenzvíz elvezetéssel együtt kialakításra kerül, amit a kivitelező pótmunkaként számol el és a kivitelezés előtt bekéri a megrendelőtől.

Fűtés:

• Földgázzal történő fűtés esetén a fűtést és egyben használati melegvíz ellátást 24 kW teljesítményű kondenzációs gázkazán (Ariston CLAS ONE 24kW vagy Bosch Condens 3000 24 kW) biztosítja, osztó-gyűjtő szekrény elhelyezésével padlófűtés kerül kivitelezésre. A kivitelező az alapárban 1 db termosztátot biztosít. A gázterv elkészítését és a gázkazán beüzemelését az alapár nem tartalmazza, a beüzemelést a gyártó cég kijelölt szakemberei végezhetik, mivel ettől eltérő esetben a termék elveszti a gyártói garanciát, ezek költsége a megrendelőt terheli. Gáztűzhely esetén külön levegőztető berendezés beépítése szükséges, melyet falba épített zsilippel, vagy páraelszívó módosítással lehet megoldani, ennek kialakítását az alapár nem tartalmazza.

A gázmérőóra a NKM Földgázszolgáltató Zrt. gázszolgáltató előírásai szerint készített gázterveknek megfelelően kerül elhelyezésre az épületben. A gázvezeték szerelése acélcsövekkel történik.

• Elektromos (infra) padlófűtés napelemmel párosítva (a teljesítménye a tájolás függvénye), az alapár az épület hasznos alapterületének függvényében a fűtés kiváltásához szükséges napelemet és annak megfelelő kapacitású invertert tartalmaz. A tervezés során szakember bevonásával kerül meghatározásra az adott épület teljes elektromos áram igénye és az ahhoz szükséges napelem és inverter teljesítmény szükséglet az elhelyezhető napelem mennyiség függvényében. Az alapáron felüli napelem és inverter igény esetén annak költségét a kivitelező pótmunkaként számolja el és a kivitelezés előtt bekéri a megrendelőtől.
Az elektromos infrafűtés a hideg- és meleg burkolat alatt a padlóban van elhelyezve helyiségenként külön termosztát vezérlésével. Ennél a fűtésformánál a háztartási meleg vízellátást 100 literes Ariston VLS villanybojler biztosítja.

Szellőzés: a szellőzés természetes jellegű.

Építési hulladék: A hulladék kezelése, deponálása a kivitelező feladata. A hulladék elszállítási költsége a megrendelőt terheli.

Tűzvédelem: Az épület tűzvédelmét mindig a hatályos szakhatósági előírásoknak megfelelően valósítjuk meg.

Egyebek: az épületbe beépített anyagok, szerelvények, berendezési tárgyak, a kivitelezés minősége az országos szabványokban felsorolt átlagos minőségi és osztályba sorolási követelményeknek megfelel. A kivitelező fenntartja a jogot magának, hogy – beszerzési nehézségek esetén – a leírt anyagokat más, legalább azonos minőségű, vagy értékesebb anyagokkal váltsa fel. Amennyiben a megrendelő a Kivitelező által ajánlott anyagok (burkolólap, belső ajtó, elektromos szerelvények, csaptelepek, vizes berendezési tárgyak) helyett mást kíván beépíttetni, úgy azt a Kivitelező az érték különbözet pótmunkaként történő elszámolás mellett elvállalja, amennyiben a megrendelő a kérdéses anyagok tekintetében a beépítéshez szükséges megfelelőségi/minőségi igazolást biztosítja.

Az építkezés megkezdésének feltétele víz és elektromos áram vételezésének biztosítása, az építési terület megközelíthetőségének biztosítása valamint nehézgépjárművek számára megfelelő teherhordó terület biztosítása az építkezés ideje alatt. A megrendelő köteles tábori WC-t biztosítani az építkezés teljes idejére.

Az alapár nem tartalmazza:

• lámpatestek anyag árát, beépítését;
• konyhabútorok és egyéb beépített bútorok szerelését;
• tűzhely, mosogató, pára-elszívó és egyéb konyhai berendezések szerelését;
• telefon és kábeltévé hálózat bekötését;
• szeméttároló edények, konténerek, levélszekrények, hirdetőtáblák beszerzését;
• mérőórák szerelési és beüzemelési költségét, kazán beüzemelési költségét;
• közműszerződéseket.
• az épület homlokzatán kívül eső építmények kivitelezését (járda, kerítés, derítő akna, vízóraakna, stb.)  

Egyéb, várható, a megrendelőt terhelő feladatok és költségek:

• hiteles térképmásolat és tulajdoni lap biztosítása;
• az illetékes önkormányzattól, rendeletben foglaltak szerint, a helyi építési szabályzat (HÉSZ) vonatkozó tervlapjának igénylése;
• bizonyos esetekben az Építéshatóság külön szakhatósági állásfoglalásokat kérhet, mint pl. régészeti szakvélemény, légügyi, vízügyi, kiterjesztett geodézia, talajmechanika, valamint építési hatóság által kért szakági tervek, tervezők bevonása nem része az ajánlatnak;
• gáz közmű szolgáltatói nyilatkozat;
• elektromos szolgáltatói nyilatkozat;
• végleges energetikai tanúsítvány;
• épület feltüntetési rajz (térképre);
• vízhozam mérési jegyzőkönyv (tűzcsap);
• víz- csatorna közmű szolgáltatói nyilatkozat;
• az építés ideje alatt tábori WC kialakítása és üzemeltetése;
• a hatósági bizonyítvány (használatbavételi engedély) valamint az elkészült épület, ingatlan nyilvántartásba vételi ügyintézése a megrendelő feladata/költsége.
• hulladékkezelés.

A kivitelezőt terhelő feladatok:

• alaprajzi vázlat elkészítése;
• kéményengedélyezés;
• egyeztetés szakhatóságokkal;
• közműkezelői hozzájárulások beszerzése;
• építész-tervező díja;
• hatósági ügyintézés;
• statika;
• a lakóépület építésének egyszerű bejelentése, teljes ügyintézése;
• geodéta munkák közül a geodéziai alaptérkép;
• a lakóépület alap kitűzése;
• tervezői művezetés;

Az épület elkészültét igazoló hatósági bizonyítvány kiállításához szükséges dokumentumok, melyeket a kivitelező biztosít:

• kérelem;
• statisztikai lap;
• építészfelelős műszaki vezetői nyilatkozat;
• épületgépész felelős műszaki vezetői nyilatkozat;
• épület elektromos felelős műszaki vezetői nyilatkozat;
• kéményseprő nyilatkozat.