Rönkház előnyei és hátrányai

Napjainkban a legtöbb ember félve gondol arra, hogy rönkház formájában építse fel álmai otthonát, hiszen számos ellenérv szól emellett. Természetesen sok téveszme is kering a téma körül, de mostani cikkünkben igyekszünk tisztázni, hogy mik lehetnek az előnyei és a hátrányai egy fából készült háznak.

Rönkház

A közhiedelemmel ellentétben fontos tudni, hogy a megfelelően kiválasztott és gondosan kezelt fából felépült családi ház bizony hosszú életű és egy kis karbantartással sokáig megőrzi minőségét. Egyre alább hagy ez a félelem Európa több országában, de érdemes megjegyezni, hogy azokon a helyeken kezd emelkedni a fa-és rönkházak száma, ahol a már fent említett minőségi alapanyag megválasztása nem okoz különösebb gondot. Ez a technológiai eljárás köztudottan a skandináv államokban szerteágazó, de az Alpok területén, Oroszországban és Észak-Amerikában is találkozhatunk minőségi fából készült, stabilan álló rönkházakkal. Sajnos Magyarországon, főleg Kecskemét és környékén igen kedvezőtlenek az időjárási viszonyok, így az alapanyag sem igazán alkalmas az építésre, túlságosan nagy a tél és nyár közötti hőmérséklet változás, ami egy faház esetében nagyon kedvezőtlen, ezáltal rontja az időtállóságát.

Magyarországon a várható élettartam megállapítása az átlagos minőségben készült, átlagos magyarországi időjárási körülményeknek kitett, átlagos rendeltetésszerű használattal igénybe vett, átlagosan karbantartott és javított építmények esetén lehetséges.

 

TechnológiaVárható élettartam
vert falú építmények50 – 70 év
vályogtégla falazatú építmények60 – 80 év
tömörfalú téglaszerkezetű építmények150 – 200 év
mészhomoktégla szerkezetű építmények100 év
mésztufa szerkezetű építmények80 –100 év
terméskő falszerkezetű építmények100 – 200 év
monolit betonszerkezetű építmények200 év
beton kőszerkezetű építmények200 év
falazóblokkos építmények150 év
házgyári panelszerkezeti építmények (panellakások)80 – 100 év
acélház szerkezetű építmények100 – 150 év
monolit vasbetonváz szerkezetű építmények150 év
öntött beton szerkezetű építmények80 – 100 év
könnyűszerkezetes és fa szerkezetű építmények70 – 90 év

 

A táblázatból jól kitűnik, hogy a magyarországi éghajlat inkább a téglának kedvez és majdnem kétszer annyi a várható élettartam mint egy rönkház esetében.

Érdemes figyelembe venni hazánk adottságait és ehhez mérten igyekezzünk alaposan átgondolni, hogy mire vállalkozunk egy ilyen építkezés során. Nagyon fontos a megfelelő kivitelező cég megválasztása, célszerű olyat megbízni aki nagyon komoly és hiteles referencia munkákkal rendelkezik. Amennyiben mégis rönkház vagy gerendaház építése mellett döntünk, fontos, hogy csak olyan kivitelező céget válasszunk, akik mintaházzal is tudják szemléltetni munkájukat, így előre láthatjuk, hogy mi lesz a várható végeredmény.

Tisztázzunk néhány fogalmat, illetve nézzük meg, hogy pontosan mit is jelentenek az alábbi technológiai eljárások a faházak építése kapcsán:

A faház fogalma magába foglalja a rönkből és gerendából készült házakat, illetve a könnyűszerkezetes épületeket is. A rönkház kör keresztmetszetű rönkökből áll, a gerendaház pedig szögletes gerendákból épül fel. A gerendaházak modern technológiával készülnek el, továbbá megőrzi a fa nagyszerű tulajdonságait is, emiatt garantálható, hogy remek célt szolgál hosszú távon is. Azonban érdemes figyelni arra, hogy milyen szigeteléssel épül fel az adott ház, hiszen nagyon eltérő kínálattal nézhetünk szembe és hazánkban még igen csekély az erre vonatkozó választási lehetőség. Fontos, hogy úgy készüljön a szigetelőrendszer, hogy a gerenda lélegezni tudjon, hiszen annak sajátosságai közé tartozik ez a pozitív tulajdonság.  Sokak számára fontos az egészség, így akiknek ez az elsődleges szempontok között szerepel, annak megemlítjük, hogy a fenyőgerendák bizony pozitív hatással vannak a vitalitásra, hiszen jótékony hatással bírnak a légzőszervekre és elkerülhetőek az ezzel kapcsolatos megbetegedések, mint az allergia és asztma is.

Gerendaház

A rönkház hallatán azonnal eszükbe jutnak a meseszerű és álomszép otthonok, amik már a megjelenésükkel a természet jelenlétét sugározzák. Egy gondosan megtervezett és megfelelően kivitelezett rönkből készült ház vagy üdülő bizony kiváló érzetet tud nyújtani és előnyt jelent a viszonylag gyorsabb felépülési ideje is. Ismét érdemes tisztázni, hogy Európában a már jól bevált helyeken érvényes mindez, így Magyarországon a rönkház kivitelezése még nem áll ugyanilyen biztos lábakon. Aki mégis erre hajtaná a fejét, annak ajánlatos alaposan meggyőződni az adott kivitelező bizonyosságáról illetve a minőségi alapanyagot is célszerű megválasztani egy erre alkalmas gyártói kínálatból.

Rönkház belülről

A faházak építési folyamata nincsen évszakhoz kötve, így bármikor el lehet kezdeni és ez szintúgy vonatkozik a könnyűszerkezetes házak felépülésére is. Előnye az is, hogy a téglaházakhoz képest a faházakkal építési területet is megtakaríthatunk, tehát ugyanakkorra lakófelület áll rendelkezésre a kisebb elhelyezkedésért cserébe.

Rátérünk a belső tulajdonságokra is, hiszen nem szabad elmenni mindamellett, hogy az előnyök mellett bizony hátrányai is vannak. A fa szerkezetű falak hőtároló képessége sokkal gyengébb, emiatt olyan korszerű fűtésre van szükség, ami folyamatosan melegít, hogy egyenletes legyen a hőmérséklet. Egy vastagabb hőszigeteléssel ellátott téglaház már alkalmas arra, hogy lassítsa ezt a hőveszteséget, persze megállítani az sem képes. Megfelelő odafigyeléssel teljes hőhídmentességet lehet elérni, hogyha gondosan fóliázott és hőszigetelt falszerkezetet készíttetünk, továbbá korszerű nyílászárókat választunk. Ezen felül a födém, tető és padló minősége is meghatározó. A ház kvalitását meghatározza a választott rétegrend és nagyban függ az adott kivitelező hozzáértő képességétől is. A könnyűszerkezetes házakba sokkal több anyagot építenek bele, mindezt rövidebb idő alatt ellentétben a téglaházakkal, ahol kevesebb anyag kerül felhasználásra, azonban cserébe hosszabb időt vesz igénybe. Azonos költségű és munkadíjban is megegyező az ajtók, ablakok beszerelése, illetve a fűtésrendszer és az elektromos hálózat kiépítése is. Mindösszesen a födémben valamint a falak szerkezetében van eltérés a két technológiai eljárás között.

A rönkházak hátrányi közé tartozik az is, hogy amennyiben rossz minőségű és olcsó alapanyagot választottunk, abban az esetben egy egész építkezés mehet kárba és sok bajt okozhat az esetleges fenntartása is. Ha megfelelően kiszárított fát választunk, akkor elkerülhető ez a hatalmas probléma, azonban ahogy már fentebb említettük ez a hazánkban nagyon csekély számban áll rendelkezésünkre, így ezen kínálat leginkább a hideg éghajlatokon található. Ilyen kvalitású és lassan növekedett fa alapanyagot igen drágán lehet csak szerezni a mostani piacon, viszont cserébe időtálló, kevésbé hajlamos a repedésre, nem lesz hézagos és nem is vetemedik. Ilyen fafajták alkalmasak leginkább az építésre, mint a vörösfenyő, borovi fenyő, cirbolyafenyő és a citrusfélék. Amennyiben lehetőségünk van egy ilyen minőségű faanyaghoz hozzájutni és ebből egy kiváló házat tudunk építtetni, akkor érdemes nagyon hosszú távra tervezni. Jobb tisztázni, hogy manapság sajnos az emberek többsége tudatában van a faházak hátrányaival is és egyre inkább ezek kerülnek a köztudatba. Ha szeretnénk eladni otthonunkat a későbbiek során, akkor bizony nagyon nehéz dolgunk lesz, különösen igaz ez a rönkház esetében. A faházak sokkal gyorsabban veszítenek értékükből, hiszen egy téglaház ezzel szemben évtizedek múlva is értékálló és sokkal piacképesebb lesz.

Végszóként pedig a karbantartást érdemes még kiemelni mint hátrány, ugyanis a rönkházakat időközönként kártevő mentesíteni, valamint felület kezelni kell az UV sugárzás miatt. A kártevő mentesítéskor pár napra ki kell költözni otthonukból, nincs túl nagy költsége, viszont a lazúr majdhogynem arany árában van.

Reméljük cikkünkkel tudtunk segíteni azoknak, akik nem tudták még eldönteni, hogy milyen építési technológiát válasszanak, mi mindenesetre a tégla mellett voksolunk. 

Categories: Cikk