Többgenerációs CSOK, a családok megmentője?

Magyarországon igen elterjedt építkezési forma volt, a többgenerációs otthon. Ezek a háztípusok, sok előnnyel járnak, főleg akkor ha jó a kapcsolatot ápolunk a szülőkkel. Gyerekes családok tudják, mekkora kincs egy segítőkész nagyszülő, aki szívesen vigyáz az unokára a nap bármely szakaszában. Ám ezeknek a házaknak a felépítése nagyobb anyagi hátteret kíván, mint egy szimpla egyszintes családi ház kivitelezése, hiszen nem akármilyen építőanyag vagy építőipari technológia elérhető egy többgenerációs és szintes családi ház megépítéséhez. A pandémiás helyzetre való tekintettel és az ennek következtében „népszerűvé” vált online tanulás egyre nagyobb terhet nehezített a családokra, amire megoldást jelenthetne a családok összetartása.

többgenerációs CSOK

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter ismertette az otthonteremtési támogatás legújabb elemeit, amelynek egyik fontos tagja a többgenerációs CSOK, azaz a tetőtér beépítése. A kormány 2021.január elsejétől, akár 10 millió forintos támogatással is segítheti, a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok, családok tetőtér beépítéssel megvalósuló új, többgenerációs otthonok felújítását vagy megépítését. A miniszter szavaival élve, Magyarországon gyakori élethelyzet, hogy egy családi házon belül, a fiatal pár szívesen beépítené a tetőteret, hogy a nagyszülők közelében és segítségével, ott neveljék fel gyermekeiket. Ezért a kormány az otthontámogatási program új pilléreként lehetővé teszi az egy gyermek vállalása vagy nevelése esetén 600.000 forintos, két gyermeknél 2.600.000 forintos és három gyermeknél a maximális 10 millió forintos támogatás igénylését. Az igénylők számára az egyik legfontosabb kritérium általában, az életkor.

Milyen feltételek szükségesek a támogatás igényléséhez?

– Már megszületett gyermeknél, a szülők minden életkorban benyújthatják igénylésüket a támogatásra, azonban ha előrevállalnak gyermeket, akkor az életkori határ 40 év.

A támogatás önálló, külön bejáratú otthonra vehető fel, amelynek van konyhája, fürdőszobája és lakótere.

– Az alapterületnek egy gyermek esetében legalább 40 m2, kettő esetén 50 m2, három vagy több gyermeknél pedig legalább 60 m2 kell lennie.    

– Szintén feltétel, hogy nem lehet ugyanaz a tulajdonosa a földszinti és a tetőtéri lakásnak – jellemzően a szülők, nagyszülők élnek a lenti részben, a fentiben pedig a gyermeket nevelő vagy vállaló fiatalok. 

Novák Katalin felhívta a figyelmet arra is, hogy ehhez a támogatáshoz igénybe vehető a maximum 15 millió forintos, kamattámogatott CSOK kölcsön is. A teljes 15 millió forintos kölcsön havi törlesztőrészlete 72 ezer forint, az akár már két gyermek nevelése, vállalása esetén felvehető 10 millió forintos kölcsönre havonta 48 ezer forintot kell fizetni. A miniszter kiemelte, hogy a többgenerációs otthonra felvehető támogatás kizárólag a tetőtér beépítésre vonatkozik, hozzáépítés esetén, a bővítésre létrehozott CSOK-ot kell igénybe venni.

Categories: Cikk