Új kedvezménnyel bővül az otthonteremtési program

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter, újabb jó hírrel szolgált a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénybevevő családok számára. Miszerint teljes illetékmentesség jár azoknak, akik kormány népszerű kedvezményével – a csok-kal – vásárolnak új vagy használt ingatlant. Jövő januártól lép érvénybe a kezdeményezés, aminek köszönhetően az illetéket nem vásárlás után térítik vissza a családoknak, hanem egyáltalán nem kell megfizetniük. Ugyancsak jövő januártól igényelhetik a 2015-ben indított otthonteremtési program új elemeként bejelentett felújítási támogatást. Ennél a kezdeményezésnél a legalább egy gyermeket nevelő családok ingatlanának felújítási költségének felét, legfeljebb 3 millió forintig, átvállalja az állam.

Novák Katalin

A teljes illetékmentességi programért a Magyar Államkincstár lesz felelős, amely képes tömeges igények kielégítésére. Hiszen a várhatóan nagy érdeklődést kiváltó program, nem kevesebb, mint 2 millió forintos megtakarítást jelent a családok számára, egy 50 millió forintos ház vagy lakás megvásárlásánál. A teljes illetékmentességet az egyedülálló szülők is igényelhetik, hiszen a családi otthonteremtési kedvezmény rájuk is érvényes, így az áfacsökkentésnek és az áfamentességnek köszönhetően, akár 15,5 millió forintot is megspórolhatnak egy hasonlóan 50 millió forintos ingatlan vásárlásánál.

Ingatlanvásárlással kapcsolatban, azonban nem csak a csok igénylését követően részesülhet a vevő illetékkedvezményben vagy mentességben. Mivel az első 15 millió forintos ingatlant vásárló, 35. életévüket be nem töltött magánszemélyek, 50 százalékos illetékkedvezményre jogosultak, amely felhasználható új és használt ingatlanra is. Ezen felül az első használt vagy új lakástulajdon megszerzésénél a tulajdonos kérelmére automatikusan igénybevehető, a legfeljebb 12 havi pótlékmentes részletfizetés lehetősége, ám ez már életkortól független.

A telek megvásárlását követően, pedig ha 4 éven belül azon lakóházat épít a tulajdonos, akkor a telekre nem kell megfizetnie az illetéket. Az egyik leggyakrabban igénybevett, életkortól független kedvezmény, pedig közvetlen a vállalkozótól vásárolt új lakás vagy lakóház. Amennyiben ennek forgalmi értéke nem haladja meg a 15 millió forintot, akkor nem kell illetéket fizetnie a vásárlónak. A 30 millió forintos forgalmi értéket nem meg haladó új ingatlannál pedig az illetékkötelezettség a 15 millió forintra eső részre áll fenn. Az illetéket ilyen esetben csak a 15 millió forint feletti részre kell megfizetni.

Categories: Hír