Véget érhet az építőanyag-hiány Magyarországon

Örülhetnek az építkezés vagy felújítás előtt állók, ugyanis a Világgazdaság szerint, megszűnt Magyarországon az építőanyag hiány, amit remélhetőleg a fogyasztói árak csökkenésén is érzékelhetünk.

Már tavasz óta azért izgulnak az építőipari vállalkozások, hogy mi lesz a következménye Magyarországon a hatalmas építőanyag hiánynak. Még májusban írtunk róla, hogy az milyen nem kívánt eredményekkel járhat az építőipari nyersanyagok és építőanyagipari termékek, főként az acél, bitumen és cement drasztikus drágulása. Ennek oka a rosszul működő nemzetközi ellátási lánc, azaz a termékek késve történő szállítása a keleti és távol-keleti országokból. Ugyan a kormány még a nyár során egy mentőövet ígért a vállalkozóknak, de pár hónapig csak a bizonytalanság volt biztos.

házépítés garancia folyamattban lévő építkezés esetén

Azonban jelen állás szerint átlagosan 10-15%-al olcsóbban vehetik meg az építőanyag-gyártók a legtöbb építési termék előállításához szükséges árut. Ez a könnyítés pár hónapon belül akár már a fogyasztói árakon is érzékelhető lesz. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy ugyan jól jött ez a mentőöv, de az építőipar már olyan régóta a víz alatt volt, hogy a fulladás okozta szövődmények a Covid-hoz hasonlóan akár több évig is eltarthatnak.

Ugyan a kínálat utolérte a keresletet, és a kormány által előírt exportregisztrációs rendszer is segítette az építőipart. Ennek köszönhetően sokkal több építőanyag maradt az országban, ugyanis gyártók nagy részének módosítania kellett a piaci prioritásait. Az acél- és vasipari termékek, a homok, a kavics, a sóder és a kő értékesítését és kivitelét ugyan még nyár közepén regisztrációhoz kötötte a kormány, ám számos építőanyag és építőipari termék kivitelének korlátozása, ütközik az áruk szabad mozgásáról szóló uniós jogszabállyal. Ezeknek a bevezetésére előreláthatólag október 1-ig várni kell, ha csak az unió másképp nem dönt. Elérkeztünk ahhoz a ponthoz is amikor a versenyfelügyeleti, fogyasztóvédelmi és adóhatósági ellenőrzésnek is be kellett keményítenie, mert sajnálatos módon Magyarországon még mindig több a kiskapu, mint a mentőöv.

Remélhetőleg a kormány által elfogadott kétszázmilliárd Ft-os támogatási csomagból jut majd a hazai építőanyag-gyártó kapacitás fejlesztésére is.

Categories: Hír