Zöld hitel, zöld energia – napelemet minden családi házra!

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szeptember 25-én a GreenTech- Zöld energia és fenntarthatóság című zalaegerszegi szakkiállításon és konferencián jelentette be Magyarország karbonsemlegesítőterveit, miszerint Magyar és európai uniós forrásból 30-40 százalékos támogatást nyerhetnek majd a családi háztulajdonosok, napelemes rendszerek telepítésére.

A mindennapi életben tapasztaljuk, hogy a környezettudatosság és a fenntarthatóság egyre hangsúlyosabbá válik a világon mindenhol, és úgy néz ki Magyarország is kezd felcsatlakozni a zöld energiát támogatók népes sorába. Az ENSZ és az Európai Unió energiapolitikai célkitűzéseinek megfelelően Magyarország is karbonsemlegességre törekszik, vállalva ezzel, hogy 2050-re 95 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást az 1990-es szinthez képest.

A zöld energia, egy olyan energia, amely a gazdaságfejlesztés és környezetvédelem szempontjából is elengedhetetlenné vált a modern világban. A zöld energia a természeti folyamatok során állandóan rendelkezésünkre áll és az emberiség szükségleteit az adott gazdasági fejlettség szintjén kielégítheti. Ezen felül akár már használatuk során is elindulhat azújratermelés folyamata, ezzel biztosítva egy állandó elérhetőséget a felhasználó számára.

Ilyen megújuló energia például:

– a napenergia
– a szélenergia
– a geotermikus energia
– a vízenergia
– a biomassza

Palkovics László azt is kijelentette, hogy nemcsak hitellel, hanem vissza nem térítendő támogatással is ösztönözné a zöld energia felhasználását. Ezen felül megemlítette az energetikai rendszerek átalakításának egyik legnagyobb projectjét, miszerint az energiaszolgáltatók által felszerelt okosmérőkkelösztönöznék a fogyasztókat a hatékony energiafelhasználásra.

Nem csoda, hogy nagy lelkesedés fogadta a pályázat bejelentését, hiszen eddig a családi háztulajdonosainak csak hitelalapú energiahatékonysági lehetőségei voltak. Ugyan kamatmentes hitellel már 10%-os önerővel megigényelhettéka fűtési rendszerek korszerűsítését, de ez 20 évre lekötötte őket a hitel felvétele után.

Akik, kicsit jobban figyelik a politikai híreket, talán nem érte váratlanul a miniszter kijelentése, hiszen Kína jövőbeli klímasemlegesítésére tett ígéretét az EU követte, melyben módosította a 2030-as 40%-os klímacélját, 55%-ra, ezzel csökkentve a CO2-kibocsátását.

Magyarország az Európai Unión belül ugyan jól teljesít, mégis ezzel a pályázattal lehetőséget nyújtanak a magánszemélyeknek is a környezettudatosság fejlődésére, és nem utolsó sorban az energetikai számlák csökkentésére.

Categories: Hír