Zöld út a Zöld Otthon Lakáshitelnek

A hatalmas érdeklődést igazolva októbertől mondhatni megrohamozták országszerte mindenhol a Magyar Nemzeti Bank új Zöld Otthon Lakáshitele miatt a bankokat a lakossági ügyfelek. A 200 milliárd Ft-os hitelkerettel rajtoló a futamidő végéig évi fix 2,5%-os kamattal igényelhető, új lakás vagy új családi ház építésére vagy vásárlására felhasználható hitelkonstrukció, jelen pillanatban a Magyarországon elérhető lakáshitelek közül a legkedvezőbb. Talán ezért nem is volt olyan nagy meglepetés a bankok számára a nagy érdeklődés, az viszont már inkább, hogy a Magyar Nemzeti Bank által meghatározott 2,5 %-os kamatszintnél is kedvezőbb lehetőséget ajánl számos bank a nagy versenyhelyzetben.

Mitől olyan népszerű a Zöld Otthon Lakáshitel? 

A hiteligénylés feltételei között szerepel, hogy az újépítésű lakóingatlan megvásárlása vagy építése esetén az ingatlannak legalább BB energiahatékonysági besorolásúnak és legfeljebb 90 kWh/m2 éves primer energiaigényűnek kell lennie. Ezzel nem csak a környezetvédő és környezettudatos lakosság tetszését nyerte el, de bolygónk védelme mellett az energiahatékony otthonok hosszú távon, a pénztárcánknak is kedveznek. Azonban a CSOK-al ellentétben a Zöld Otthon Lakáshitel igénylése családtámogatásoktól független, azaz nem köti feltételhez, a hiteligénylő jövőbeli gyermekvállalási szándékát.  

zöldhitel

A szakértők szerint a Zöld Otthon Lakáshitel akár a lakáshitelek 15-30%-át is kiteheti így már most azt kalkulálgatják a bankok, hogy vajon mikorra fogy ki a 200 milliárdos keret, ugyanis már az indulást követő első hónapban, bankonként több milliárd forintos Zöld Otthon Lakáshiteligénylés indult el. A Magyar Nemzeti Bank ugyan már tett rá utalásokat, hogy – az esetleges – túlkereslet esetén nyitottak a program meghosszabítására a keretösszeg megemelésével. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ezt a kimagasló érdeklődést egy nyár eleje óta tartó „minden eddiginél sokkal kedvezményesebb hitel” beharangozása előzte meg, ezért a valós kereslet, vagyis a valós adatok majd csak a későbbi hónapokban mutatkoznak majd meg igazán.  

A lakossági ügyfelek nagy része azonban még reménykedni sem mert abban, hogy ilyen nagy verseny lesz a bankok között, és ez végre a hiteligénylők javára válhat. Vannak ugyanis olyan bankok is, ahol még a 2%-nál is alacsonyabb kamattal csábítják a zöldhitel iránt érdeklődőket. Néhány bank a kedvezményes kamaton felül további kiegészítésekkel próbálja az ügyfeleket magához csalni, mint például ingyenes vagy visszaigényelhető értékbecslési és a közjegyzői díjak. 

Amennyiben szeretnéd megtekinteni a Zöldház csapatának BB energetikai besorolású projektjeit, látogass el weboldalunkra, esetleg további információért keresd csapatunkat bizalommal a hét bármely napján.

Categories: Hír